Откакто преди 10 години границите на Европа се вдигнаха (почти)

...
Откакто преди 10 години границите на Европа се вдигнаха (почти)
Коментари Харесай

"Кариера в България. Защо не?": Историите на четирима завърнали се

Откакто преди 10 години границите на Европа се подвигнаха (почти) напълно за българите, по към 30 хиляди души се възползват и напущат всяка година. Но завръщането е новото тръгване, имат вяра от организацията на българите с опит от чужбина " Тук-Там ". Успорено на потока на открито, те настойчиво канят хората да се завърнат и да влагат знанията и уменията си в родната си страна.

Затова за десета поредна година сдружението провежда форума " Кариера в България. Защо не? ". Той ще се организира на 5 септември в София, и всеки искащ може да се записва за присъединяване, като регистрацията е безвъзмездна, само че наложителна. В кариерното ревю този път ще се показват над 90 компании и работодатели, търсещи хора с опит от вън.

Като част от самодейността " Тук-Там " интервюират и описват историите на триумфа на хора, които са решили да се завърнат и да се развиват в България. Ето четири от тях, подбрани за " Дневник ":

 Дарин Маджаров
© Сдуржение

Дарин Маджаров

Дарин Маджаров, основател на платформата Уча.се

Кога, къде и какво си учил?
- Учих в Jacobs University Bremen в Германия. През 2009-та приключих бакалавър, а през 2011-та магистратура по електроника и компютърни науки. След това през 2012-та започнах докторантура в KU Leuven в Белгия, само че през първата година прекъснах, с цел да си дойда в България и да се концентрирам напълно върху Уча.се.

Защо избра тази страна и този университет?
- Имах другари, които към този момент учеха там и ми описаха за отличното равнище на образование и положителния обществен живот.

Какви плюсове виждаш в образованието в чужбина?
- Един главен плюс виждам – мотивиращата среда. Всеки към теб учи крепко, развива се и това работи доста мотивиращо. Средата не ти разрешава да се отпуснеш даже и за миг и те подтиква да ставаш все по-добър.

Кое беше най-голямото персонално или професионално предизвикателство за теб по време на следването?
- Много забавни истории имам за тези 6-7 години в чужбина Когато бях студент, едната година през почивните летни месеци ме одобриха на стаж в Айндховен в Холандия. Не имах вяра, че е толкоз мъчно да си намериш квартира. Ходех на изявленията с бъдещите съквартиранти, на които ми задаваха въпроси като на изявление за работа. Състезавах се с още 18 индивида за една стая, прекосявах разнообразни рундове и най-после се получи.

Кога и за какво се върна в България?
- Върнах се в края на 2012-та година, с цел да развия Уча.се по най-хубавия вероятен метод. През цялото време на престоя ми там се развивах със съзнанието, че един ден ще си бъда в Бъглария и ще върша нещо потребно за хората към мен. Ето, че се случи и в този момент в Уча.се има над 450 000 регистрирани индивида, които учат и се развиват.

Къде и какво работиш?
- Създател съм на Уча.се, като сега дружно с още 60 индивида екип вършим видео уроци и извършения по всички предмети и класове за учениците в Бъглария и българите в чужбина.

Кое те прави благополучен в България?
- Изпитвам задоволство от това, че оказваме помощ на десетки хиляди българи да подобрят образованието си и да имат благополучен живот. Тук имам чудесни другари. България е извънредно красива и безусловно нищо не ми липсва от живота на открито.

 Петър Бояджиев
© Сдуржение

Петър Бояджиев

Петър Бояджиев, съсобдственик на рекламна организация gobox

Кога, къде и какво си учил?
- В Sheffield Hallam University, Англия, взех бакалавърска степен " Marketing Communications & Advertising " от 2007 до 2011, в този момент завършвам дипломна работа за магистратура " Business Management, Technology & Innovation " в City College – интернационалния факултет на Тhe University of Sheffield, 2014-2016.

Защо избра тази страна и този университет?
- Заминах за Англия, тъй като желаех да взема положително обучение на прилична цена. Унивеститета го избрах съгласно специалността и изискванията, които предоставяше – като work placement в третата година и отлична студентска среда.

Какви плюсове виждаш в образованието в чужбина?
- По-качествено обучение.
По-голяма мотивация за себеусъвършенстване
По-широк светоглед към света и съотвено благоприятни условия за развиване в него.

Кое беше най-голямото персонално или професионално предизвикателство за теб по време на следването?
- Да съм почтен, може би дистанцията беше най-голямото предизвикателство първоначално. Имах голяма потребност да съм покрай фамилията и приятелите и да подкрепям връзка с тях по-често, в сравнение с можех. С времето разбрах, че това не е толкоз мъчно и че " сърцето " постоянно ще си остане на мястото си.

Кога и за какво се върна в България?
- Прибрах се през 2011, най-много поради мощната ми връзка с хората тук, само че и заради обстоятелството, че не усещах чужбина да е вярното място за персоналното ми кариерно развиване. Не бях усетил свободата да бъда и да развъртвам себе си в насоката, която желаех.

Къде и какво работиш?
- Съосновах рекламна организация в София и към този момент 5-6 години я развиваме.

Кое те прави благополучен в България?
- Сякаш всичко ме прави благополучен тук. От силата на столицата, до топлотата на хората, през красивите кътчета на природата и до опцията да развъртвам нещо, което прави разлика на пазара.

Но щастието е въпрос на настройка и доста положително чувство на това какъв си ти като човек, накъде вървиш и какво даваш на другите по този път. По-скоро е развой, който се развива и който те разива. Затова щастието е като преход, самобитно подобен на този, в който обществото ни се намира и също усеща. Важното е да си част от това Щастие и да даваш максимума от себе си да го движиш напред.

 Ирена Дикова
© Сдуржение

Ирена Дикова

Ирена Дикова, интериорен дизайнер в лична компания за проектантски услуги и съвещания Elite Interior&Design

Кога, къде и какво си учил?
Следвах компетентност Интериорен дизайн в Istituto Marangoni в Милано от 2009 до 2013г.

Защо избра тази страна и този университет?
Завърших Италианския колеж в София с две дипломи – българска и италианска. Италия постоянно е била една от обичаните ми страни, а за спеиалността, която си избрах, Милано е мястото – град на многообразие от мода и дизайн. Още от 10-ти клас знаех, че желая да изучавам тази компетентност и обикалях по градове и университети в чужбина – Лондон, Милано, Флоренция. Но Милано ме завоюва с първото ми стъпване там.

Какви плюсове виждаш в образованието в чужбина?
За мен е огромен плюс да учиш в чужбина, не толкоз поради самото обучение, тъй като и тук имаме извънредно надарени и положителни професори и университети, значими са контактите, опитът, който придобиваш там. Това, че излизаш от рамките на дома и си на напълно ново място, самичък и с непознати, ти би трябвало да създадеш нов дом и нова среда. Този " потрес " за мен е огромна крачка напред в развиването на един младеж. Освен това особено в Милано всичко е дизайн и мода, където се обърнеш, несравнимо е. Винаги, когато вървя там се въодушевявам и се връщам с доста хрумвания.

Кое беше най-голямото персонално или професионално предизвикателство за теб по време на следването?
- Лично предизвикателство, както към този момент загатнах, беше това на едно ново и непознато място, сама да направя по този начин, че да се чуствам вкъщи. Също по този начин предизвикателство беше да се срещна с доста разнообразни култури, в курса ни имаше хора от целия свят. Това ме обогати и ми оказа помощ да споделям с всевъзможни хора.

В професионален проект – ние непрекъснато имахме " действителни " клиенти, пред които трябваше да представяме плановете си и те да избират най-хубавите, които вероятно да осъществят. Правихме аранжимент на витрина за ZARA HOME и дружно с още една българка спечелихме с плана ни, надлежно не беше никак елементарно. Но да получиш удобрение от екип на такова равнище си беше същинско предизвикателство. Разбира се, не беше единствената премия на българската част от курса.

Кога и за какво се върна в България?
- Завърших бакалавър и по-късно една година магистратура в същата компетентност с устременост към първокласния дизайн и материли. Имах опция да остана да направя стаж в огромно архитектурно студио, само че някак си бях решила, че " задачата " ми в Милано бе изпълнена и беше време да приложа, всичко научено и забелязано, в България. Разбира се липсваха ми семейство, другари, родственици, кучето ми. В последна сметка човек, в случай че желае да се развива и да гради, може да го прави на всички места, стига да е благополучен и спокоен. Затова към този момент тук на родна зема, спокойна и обградена с обич, аз се развъртвам и се усещам прелестно.

Къде и какво работиш?
- Практикувам като интериорен дизайнер, имам лична компания за проектантски услуги и съвещания Elite Interior&Design. Работя на всички места – в офис, в домакински офис, на открито, по обекти – не обичам да седнал съм на едно място през целия ден. Освен това направих и бранд за тениски с послания Bloom Stars, в който съм шеф и дизайнер. Преди година отворихме с моя другарка fashion арт- изложба, в която предлагаме многообразие от цветни и вкстравагантни облекла и аксесоари, както и предоставяме пространството за всевъзможен вид изложения в сфеата на мода, изкуство, дизайн и прочие Ида съумявам някак си да ги съчетая нещата, само че е мъчно. Трябва да има фокус и при мен той е върху интериора, другото е занимание, което изкарва пари и носи наслаждение.

Кое те прави щастлива в България?
- Щастлива ме вършат околните и хората към мен, кучетата ми, природата и историята ни. Обожавам да обикалям из България и да намирам забавни кътчета, веселя се, че съм се родила тук, тъй като имаме извънредно магнетична и енергийна страна. Хората се пробуждат и сами го осъзнават. Нещо, което в последно време доста ме радва са позитивните вести в България. Все повече акции и платформи, като uspelite.bg, се занимават с това да ни е хубаво тук и да се гордеем всеки ден с достиженията и случките в родината ни.

 Даниела Иванова
© Сдуржение

Даниела Иванова

Даниела Иванова, управител бизнес развиване за Viber за Централна и Източна Европа

Даниела Иванова следва бакалавър " Международен бизнес и мениджмънт " в Хагския Университет от 2008 до 2012, след което специализира " Дигитален маркетинг " в Ню Йорк. Участва в разнообразни планове, свързани с нововъведения в цифровото пространство, последния от които в Южна Корея през 2012. Работи 3 години в SoundCloud в Берлин като маркетинг управител. През 2015 година се завръща в България.

Защо избра тази страна и този университет?
- Моят випуск беше един от първите, които можеха да се възползват от влизането на България в Европейски Съюз: отворени граници, опция за съответно обучение, капацитет за кариерно развиване. И всички ние напуснахме родната земя в търсене на по-добър живот. Избрах Холадния, тъй като знаех, че е широкоскорена и отворена нация, а университетът – тъй като беше с на практика профил, а целата ми беше да стартира кариерата си в Западна Европа.

Какви плюсове виждаш в образованието в чужбина?
- Образованието в чужбина уголемява мирогледа и дава нов взор над живота и света в един доста основен миг от развиването на младежа. В днешно време младежите могат да пътуват и живеят на всички места по света, и аз бих ги насърчила да се възполват от всяка една такава опция. Въпреки това имам вяра, че в динамични промишлености като технологиите, нововъведенията и маркетинга въздействието и тежеста на образованието не е толкоз огромна. Местоживеенето и дипломата са без значение, когато има същинска мотивация за осъществяване на хрумвания.

Кое беше най-голямото персонално или професионално предизвикателство за теб по време на следването?
- Истината е, че постоянно е имало сложни моменти по време на следването ми в чужбина: от намирането на първия стаж до местенето от страна в страна за обменно образование или работа. Сега се обръщам обратно след 7 години живот в Западна Европа и се гордея, че съм съумяла да се оправя с всички провокации по пътя. Вярвам, че когато човек целеустремено преследва фантазиите си е несъмнено, че ще ги постгне. За мен този блян трансформира живота в Холандия и Германия в премеждие.

Кога и за какво се върна в България?
- В България се върнах преди тъкмо една година. Усещах потребността да се прибера, желаех да съм по-близо до фамилията си, само че и да допринеса по съответен метод за развиването на локалния бизнес и start-up общността на родна земя. Възможността да работя във Viber в София се появи и аз я сграбчих без да се възнамерявам. Една година по-късно съм щастлива, че сбъдвам както личните си фантазии, по този начин и фантазиите на милиони консуматори на Viber в района.

Къде и какво работиш?
- В момента работя в София като Мениджър Бизнес Развитие във Viber за Централна и Източна Европа. Приключението е неописуемо: всяка седмица пътувам в друга страна, споделям с забавни сътрудници: от най-посещаваните фестивали до наложени финансови институции, и ги вдъхновям да употребяват Viber, с цел да споделят по един в действителност бърз, елементарен и изразителен метод с всички хора по света. Истинска магия на бъдещето!

Кое те прави щастлива в България?
- Овощните градини на татко ми в покрайнините на Любаш; маслените борове на Витоша, които виждам от прозореца си сутрин; богатата на загадки, истории и митове българска култура; фамилията ми, което е покрай мен и с помощта на тяхната поддръжка се оправям с провокациите на живота.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР