Откакто поеха властта в Афганистан през август 2021 г. талибаните

...
Откакто поеха властта в Афганистан през август 2021 г. талибаните
Коментари Харесай

Група за правата на човека обвинява талибаните в около 2000 произволни задържания

Откакто поеха властта в Афганистан през август 2021 година талибаните са задържали случайно към 2000 души, съобщи ДПА, като се базира на отчет на правозащитна а група, оповестен през днешния ден.

„ Сред арестуваните са главно предходни чиновници на държавното управление, дами, които са протестирали, бранители на правата на индивида, покровители на общественото общество, публицисти, ислямски богослови, участници в салафитското придвижване, племенни старейшини и жители, които са упрекнати, че имат нещо общо с Националния фронт за опозиция “, се споделя в отчета.

Докладът е формиран от „ Равадари “, неотдавна учредена група за правата на индивида с изпълнителен шеф  Шахарзад Акбар, някогашен ръководител на самостоятелната комисия за правата на индивида на Афганистан.

Талибанските управляващи към момента не са дали отговор на отчета, само че сходни отчети от Организация на обединените нации и преди не са били отразявани и са считани за агитация.  

Със завръщането си на власт талибанският висш водач разгласи обща прошка за съперниците си. Медиите неведнъж са документирали своеволни арести и убийства, като се допуска, че те са осъществявани от хора или институции, ръководени от талибаните.

Екстремистите обществено потискат мирни демонстрации на дами и арестуват публицисти, които отразяват сходни митинги и проблеми на сигурността.

Талибаните постановиха извънредно строги правила против дамите и ограничиха правата на хората в страната, в това число достъпа до обучение на дами и девойки, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР