Oткакто първобитните за първи път са се научили да приготвят

...
Oткакто първобитните за първи път са се научили да приготвят
Коментари Харесай

Прегорялата храна вреди на здравето

Oткакто първобитните за първи път са се научили да подготвят храната си на огън, някъде преди към 1,8 милиона години, хората като че ли сме програмирани да жадуваме за добре опечено, даже леко загоряло месо или зарзават. Надали има някой, който не обича да стартира деня си с хрупкаво, добре изпечено парче самун.

Някои хора обаче, виждайки прегоряла храна, отхвърлят да я употребяват или най-малко се пробват да изрежат прекомерно запечената част. И те са изцяло прави. В последно време се появиха редица изследвания, които предизвестяват, че в действителност би трябвало да се внимава с изгорели и даже покафенели храни. А повода за това е, че те произвеждат химични съединения, за които се счита, че могат да причинят ракови болести.

Това, което кара храните да покафеняват е т.нар. реакция на Милард - която се показва във взаимодейтсвие сред нишестени храни и изключително захарта с протеините при високи температури, нормално над 200 градуса.

Реакцията провокира формиране на химическо съединяване, познато като акриламид. Той спомага процеса на стареене, предизвиква репродуктивна токсичност и увреждане на черния дроб. Международната организация за проучване на рака, ръководена от Световната здравна организация, смята акриламида и за  " евентуален канцероген ".

Печенето и пърженето на месо при високи температури провокира и реакция сред аминокиселините, захарите и креатина (който се намира в мускулите) за формиране на хетероциклични амини. Лабораторни опити са потвърдили, че амините са мутагенни, което значи, че предизвикват промени в ДНК структурата, които водят до ракови болести.

Колкото до въпроса дали някои изгорени храни са по-вредни в сравнение с други, е мъчно да се отговори еднопосочно, поради незадоволителните проучвания на резултатите върху хората. Затова не може да се каже дали едно хрупкаво парче пиле е по-добро или по-лошо за индивида от мощно изпечените картофи или карамелизираните банани.

Въпреки това, по-тъмните храни от всевъзможен тип - тези, които са били готвени при по-високи температури, за по-дълго време - демонстрират по-съществено формиране на акриламид и хетероциклични амини.

Затова експертите съветват да имаме поради някои неща, когато подготвяме храната си. Като да изберем златистия цвят при печене вместо кафявия. Или да прибегнем до способи за готвене като варене или пара.

А когато въпреки всичко консумираме печена на скара храна, е добре да я комбинираме с доста плодове и зеленчуци. Те могат да противодействат на рисковите резултати на нездравословните съединения, пише Bon Appetit.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР