Откакто хората са измислили алкохола, те търсят начини да се

...
Откакто хората са измислили алкохола, те търсят начини да се
Коментари Харесай

Каква е рецептата на Петър Първи срещу махмурлук

Откакто хората са измислили алкохола, те търсят способи да се отърват от махмурлука. Някои лекувания през днешния ден са забравени. Други известни не оказват помощ въобще. Супа, саламура, минерална вода, аспирин? Има ли нещо по-силно и дейно?

Но преди да поговорим за това по какъв начин да се излекуваме след гръмък празник, дано да разберем за какво страдаме заран. И санитарният доктор, специалист по хигиена на храните Николай Дубинин ще ни опише за това:

“Махмурлукът е положение след интоксикация, което поражда след корист с алкохол. Симптомите му са известни: главоболие, гадене, сухота в устата, изпотяване и нервност. Тук е по-правилно да се приказва за метаболизма (използването) на алкохола в организма, за чиято обработка е виновен ензимът алкохолдехидрогеназа. Някои имат повече, други имат по-малко. ”

Между другото, някои народи въобще нямат този ензим. Това са да вземем за пример чукчите и китайците. Поради това те бързо се напиват, усещат повече махмурлук и бързо се пристрастяват към алкохола.

Медицината на помощ

Сорбентите идват на помощ в битката с махмурлука - това са субстанции, които селективно абсорбиратдруги субстанции. Човек с махмурлук доста би желал те да притеглят и отстраняват молекулите на алкохола от тялото. Отчасти те работят точно по този начин.

Популярни сорбенти са “Атоксил ”, “Ентеросгел ”, “Полисорб ”, Сорбекс ”, “Максисорб ” и добре познатият деен въглен.

Друга група медикаменти, с които би трябвало да се запасите преди празненството, са хепатопротекторите. Имат позитивен резултат върху функционалността на черния дроб.

Аспиринът, ацетилсалицилова киселина, позната на мнозина, ще помогне да се справите с главоболието.

“По-добре е да започнете да пиете сорбенти и хепатопротектори няколко дни преди празненството и да завършите след празниците. Но това не са чудодейни средства, които изцяло ще облекчат резултатите от алкохолното отравяне. Те просто оказват помощ на черния дроб да издържи удара, ” споделя Николай Дубинин.

Няма съвършено лекарство за махмурлук. Например, сорбентите всмукват освен алкохола, само че и всяка храна в тялото ви. Освен това те са ориентирани към по-големи молекули отрови. А молекулите на етанола са дребни, тъй че се задържат едва.

Аспиринът и други " хапчета за глава " облекчават признаците, само че не отстраняват алкохола от тялото.

Минерална вода или рехидратант ?

В края на празника, преди да си легнете, би трябвало да изпиете половин литър минерална вода или елементарна чиста вода. Тя ще ви помогне на сутринта. Като цяло, в битката с махмурлука, колкото повече вода, толкоз по-добре. И освен вътре. Топлата вана ще усъвършенства вашето богатство, тъй като тялото ни може да пие с кожата.

Можете да закупите рехидратант в аптеката. Този препарат, състоящ се от соли и въглехидрати, се бори с дехидратацията. И това е главната причина за махмурлука, тъй като алкохолът кара тялото да губи огромни количества вода, което води до главоболие, сухота в устата, уязвимост и гадене.

“Минералната вода, в краен случай даже елементарната чешмяна вода, и рехидратанта са ориентирани към едно и също нещо - възобновяване на електролитите и запасите от течности. Но лекарството е по-добро за тази цел ”, споделя лекарят.

Можете също по този начин да пиете чай с мед или плодов сок заран. Те съдържат доста захар, което ще помогне да се отървете от главоболието. А алкохолът намалява равнищата на кръвната захар.

Без алкохол заран!

Пиенето на алкохол заран - по този начин да се каже, “клин-клин избива ” - не си коства. Това ще помогне за възстановяване на благосъстоянието единствено на алкохолици, които се усещат зле заради липса на алкохол в кръвта. Това облекчава абстиненцията. Ако човек няма такава диагноза, единствено ще се утежни от утринната добавка.

И не ходете на сауна! След невъздържание със спирта не си натоварвайте в допълнение сърцето.

Сънят като лекарство

Да бягате по задания заран след запой е неприятна концепция. По-добре е да сенаспите добре. Това е най-лесният метод да се отървете от махмурлука. Сънят няма да помогне за ускорение на процеса на премахване на алкохола от тялото. Човек просто ще преживее махмурлук насън и няма да страда доста.

“Но не забравяйте да пиете доста вода и горните медикаменти преди лягане. Това ще помогне на тялото да се оправи с получените отрови и ще сведе до най-малко утринния махмурлук ”, предизвестява лекарят.

Ще би трябвало да се раздвижите

Както към този момент казахме, тези, които бързо отстраняват алкохола от тялото, не страдат от махмурлук. Какво ще помогне за ускорение на процеса? Движението. Разбираме, че не желаете да се движите по време на махмурлук. Но, повярвайте ни, разходката на чист въздух ще ви се отрази добре.

“Разходете кучето. В края на краищата то не е отговорно, че през вчерашния ден сте пили прекомерно доста. Но не се опитвайте да бягате. Обикновено умерено вървене. Без претоварвания ”, предлага лекар Дубинин.

Друг вид е трудотерапията. Монотонната работа като почистване или друга домакинска работа също оказва помощ доста.

Лечебна закуска - рецептата на Петър Първи

Необходима е храна, която е богата на цинк и витамин B - облекчава резултатите от интоксикацията. Това са яйца и пиле, морски блага (особено сьомга), бобови растения (като боб), мляко, сирене, бадеми и шоколад. Горещ пилешки бульон, доматен сок или кисело зеле също ще ви оказват помощ.

Ферментиралите млечни артикули способстват за работата на храносмилателния тракт и форсират отстраняването на продуктите от разпада на етанола. Това е кефир, айрян, изварено мляко.

Писателят Владимир Левшин в своето есе от 1816 година „ Руската кухня, или Инструкция за приготвянето на всички типове същински съветски ястия и за приготвянето на разнообразни муниции за бъдеща приложимост “ дава рецепта за ядене, наречено „ Махмурлия “. Необходимо е да смесите в равни пропорции ситно варено агнешко и ситно нарязани кисели краставички. И залейте със саламурата с добавка на черен пипер и оцет. Казват, че самият Петър Велики бил лекуван от махмурлук след радостни празници. И, несъмнено, в Русия зелевата супа в саламурата постоянно са били на огромна респект.

И Николай Дубинин поучава: “Не тичайте към масата незабавно щом отворите очи. Ако не желаете да ядете, по-добре е да не вършиме това - не натоварвайте тялото с спомагателна работа. Пийте вода, вземете вана, разходете се - като цяло, направете всичко, което към този момент сме ви посъветвали. И по-късно закусете ”.

Как да избегнем махмурлука

Лекарят предизвестява: никакви медикаменти няма да ви спасят от ударна доза алкохол. Превенцията постоянно е по-добра от лекуването. В случай на махмурлук, единственият сигурен метод да го избегнете е да знаете границите си и да се контролирате. Не забравяйте, че алкохолът е невротоксична отрова, която с изключение на всичко друго има и депресиращ резултат.

Какво да се пие. Не смесвайте повече от две алкохолни питиета. Това е, да вземем за пример, в случай че по традиция сте изпили чаша шампанско в среднощ и по-късно сте минали към изсъхнало вино, тогава към този момент не докосвате нито водка, нито коняк.

Особено рискови са коктейлите, в които се смесват разнообразни типове алкохол. По-добре е да ги откажете изцяло.

Между другото, шампанското също е подла напитка. Тъй като газовите мехурчета форсират усвояването на алкохола. Ето за какво, на празник, където има алкохол, също е по-добре да откажете газирана вода. Пийте сокове, минерална вода - колкото повече, толкоз по-добре.

Как се пие? По-добре е да пиете алкохол на дребни порции и с дълги паузи сред тостовете.

Спазва се известното на мнозина предписание „ не сваляйте градуса “. Защото, да вземем за пример, след водката човек мъчно може да реши градусите във виното. Прилича на сок и можете да пиете прекалено много.

Как да се храним. Най-важното е, че не пийте на празен корем! Едно от главните правила при пиенето на алкохол е „ да се храните по-добре “, или по-скоро да ядете пълноценно. Избирайте по-мазни ястия, тъй като мазнините оказват помощ на черния дроб да преработи алкохола.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР