Отиде си известният плевенски художник Юрий Буков (1947-2023). Това потвърди

...
Отиде си известният плевенски художник Юрий Буков (1947-2023). Това потвърди
Коментари Харесай

Почина известен български художник


Отиде си известният плевенски художник Юрий Буков (1947-2023). Това удостовери за Българска телеграфна агенция Валентин Асенов – ръководител на представителството на Съюза на българските художници (СБХ) в Плевен. Той остави блестящо творчество, своеобразно и разпознаваемо, добави Асенов.

По мотив кончината на именития художник от СБХ – София показват: " На 17 февруари 2023 година ненадейно си отиде Юрий Буков, в подготовка на изложбата си, която трябваше да се открие на „ Шипка ” 6 на рождения му ден, 7 март ".

Художникът е роден в плевенското село Рибен. Завършва Художествената гимназия в София, по-късно „ живопис ” в Художествената академия при проф. Ненко Балкански. За собствен преподавател признава Светлин Русев, от който е получил първите уроци. Юрий Буков има повече от 30 независими изложения. Носител е на премията за живопис от Третото биенале на дребните форми в Плевен през 2006 година

През 2015 година получава наградата „ Св. Пимен Зограф “ на представителството на СБХ – Плевен. През 2018 година печели състезанието на СБХ за креативна резиденция в Сите де-з-ар, Париж. Носител е на голям брой други награди.

В известието на СБХ - София цитират думи на Юрий Буков: „ Във всичко може да излъже човек: в политиката, в любовта, майка си и татко си даже, само че в изкуството не може – там проличава неговото мислене и душевността, а това е най-важното. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР