Отговорността за размяната на две бебета в столичната болница Шейново

...
Отговорността за размяната на две бебета в столичната болница Шейново
Коментари Харесай

Отговорни за размяната на бебета са хора по цялата верига, смята шефът на неонатологията в Шейново

Отговорността за размяната на две бебета в столичната болница " Шейново " не може да се търси единствено от един чиновник, а по-скоро от хора по цялата верига. Това съобщи в " Денят стартира " доктор Донка Узунова, шеф на неонатологията в II САГБАЛ " Шейново ".

" Обслужването на новородените е отборен развой, не самостоятелна отговорност. Така че не приказваме за едно лице. Има основни фигури по цялата верига и хора с съответни отговорности и те са разказани и нормативните документи и по тях работят ежедневно. По веригата в тази ситуация има над 15 души ", сподели тя.

Спрямо документите в болничното заведение няма разминаване сред номерата на гривните на майката, бебетата и кошарките, в които новородените са били настанени. Екипът на болничното заведение, схванал, че има замяна на номерата на гривните на бебетата едвам откакто с тях се свързала майката, която се усъмнила дали това е нейното бебе.

Вътрешните инспекции по проблема не престават, а медицинският екип продължава да недоумява по какъв начин се е стигнало до тук.

" Ние също си задаваме въпросите къде е пробойната в една система, която работи години наред. С тези протоколи ние се опитваме да изключим човешкия фактор - на създадем по този начин, че да работим със сигурността, която на всички ни е нужна. За нас е необяснимо. Ако ние допускахме, че това въобще е допустимо, това нямаше да се случи ", уточни доктор Узунова.

Д-р Узунова е безапелационна, че в тази ситуация не може да става дума за предумисъл. По думите ѝ може да се стигне до уволнения в болничното заведение, в случай че се потвърди, че това ще реши казуса.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР