Отговорностите към домашния любимец не се изчерпват с храненето и

...
Отговорностите към домашния любимец не се изчерпват с храненето и
Коментари Харесай

Нещата от ежедневието, които са опасни за домашния любимец


Отговорностите към домашния любим не се изчерпват с храненето и разходките. Първото нещо, което би трябвало да извършите е да обезопасите дома за кучето или котката. В този лист ви демонстрираме нещата, които даже не сте подозирали, че може да са рискови за най-хубавия другар на индивида.
1. Пица


Някои неща, които вървят на пицата за вас, не са напълно подобаващи за кучето – чесън, лук, сирене. Някои типове сирене не са проблематични за любимците, само че тези употребявани в пицата са доста богати на лактоза, която е нездравословна за тях. Содата в тестото за пица също не е потребно за животните.

2. Лекарства
Има дълъг лист с лекарства, които са извънредно рискови за четирикракото приятелче. Онези, които съдържат ацетаминофен, като в Парацетамола и аналгетиците, са съдбовни. Те повреждат черния дроб на кучето или котката и могат да доведат до съдбовен край.

3. Шоколад, кафе, кофеин


Чаша кафе или късче шоколад може да са страхотни за вас, само че са съдбовни за домашния любим. Всички тези артикули съдържат субстанция, наречена метилксантин, а тя е отровна за четириногите. Може да провокира спазми, повръщане или даже гибел. Ако забележите някои от тези признаци, неотложно се свържете с ветеринар.

4. Грозде и стафиди
Тези вкусни за хората артикули са доста токсични за любимците. Дори и няколко стафиди могат да провокират гърчове, повръщане, срив на бъбреците, заспалост. Пазете ги надалеч от кучетата и котките.
5. Алкохол
Ако обичате домашния си любим, не му позволявайте да се допира до алкохол. Той му носи същата щета на бъбреците и черния дроб, каквато и на хората, само че доста по-бързо. Може да докара и до съдбовни последици.
6. Чесън и лук


Те могат да доведат до стомашни раздразнения и увреждане на алените кръвни кафези, а от там и до анемия.
7. Инсектициди
Тези рискови вещества са доста рискови за домашните любимци. Техните съставки предизвикват припадъци, хронична анорексия, болести на мускулите, които могат да траят седмици.
8. Монети и метали
Някои метали и монети могат да бъдат погълнати без да навредят на кучето, само че не и тези от цинк. Ако предмета стигне до стомаха, цинкът се разтваря, което му разрешава да попадне в кръвоносната система и да навреди на черния дроб или бъбреците, а даже и да докара до прекъсване на сърцето.
9. Почистващи артикули
Обезмаслители, съсредоточени препарати за разчистване на тоалетната, веро или дезинфектанти. Тези артикули предизвикват химически изгаряния, в случай че се допрат до кожата или козината. Последствията могат да варират от мощна тресчица и лигавене до сълзене и заспалост. Затваряйте добре шкафчетата за почистващи артикули.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР