Отговорен за управлението на крайбрежния анклав след насилственото му превземане

...
Отговорен за управлението на крайбрежния анклав след насилственото му превземане
Коментари Харесай

Анализатори от АФП: Атаката на ”Хамас” срещу Израел е фатална грешка

Отговорен за ръководството на крайбрежния анклав след насилственото му завладяване през 2007 година, Хамас е подложен на напън от страна на палестинската общност поради тежките филантропични условия в Газа, отбелязва Джордж Джакаман, професор в университета „ Бирзейт “ в окупирания Западен бряг.
 

" Гневът на хората към Израел се трансформира в яд към държавното управление и затова към Хамас ", показва Джакаман пред Агенция Франс Прес.
 

Хамас е основана през 1987 година, по време на първата палестинска интифада (въстание) против израелската окупация от група бойци, които настояват, че са от Мюсюлманско приятелство.
 

До 90-те години на ХХ век Хамас, арабски акроним на " Движение за ислямска опозиция ", се трансформира в острието на въоръжената битка против Израел, а ООП на Ясер Арафат се отдръпва от насилието и се насочва към мирния развой.
 

Хамас генерира огромна мрежа за обществено подкрепяне, както и благотворителни действия, най-много учебни заведения, което оказва помощ да се обяснят въздействието и известността, които нарастват за сметка на Палестинската власт, считана от доста палестинци за корумпирана и съучастничка на Израел.
 

Настоящият началник на Хамас - Исмаил Хания - живее сред Турция и Катар, макар че групата се управлява в Газа от Яхия Синвар, считан за хардлайнер в придвижването.
 

" Хамас " има настрана въоръжено крило - бригадите " Езедин ал Касам ", които се управляват от неуловимия Мохамед Дейф, публичен зложелател номер едно на Израел, който неведнъж е опитвал да ликвидира.
 

Ядосана, че не може да упражнява действителна власт след спечелването на парламентарните избори през 2006 година, " Хамас " - считана за терористична група от Европейския съюз и Съединените щати - изтласка лоялните на палестинския държавен глава Махмуд Абас от линията Газа през 2007 година, с цел да поеме неоспорим надзор над територията.
 

Въпреки множеството израелски дейности, ориентирани към преустановяване на ракетните изстрелвания от Газа, " Хамас " резервира контрола си над анклава, чието население в по-голямата си част е потомци на бежанци, прогонени от земите си по време на основаването на страната Израел през 1948 година
 

През 2018 година " Хамас " и Израел се споразумяха за дълготрайно помирение, целящо стабилизиране на линията Газа, която е наранена от беднотия и безработица, след посредничеството на Египет, Катар и Организация на обединените нации.
 

Въпреки че през 2021 година " Хамас " се включи в нов кръг от военни дейности с Израел, през май 2023 година тя остана настрани от конфликтите сред Израел и Ислямски джихад, другата съществена ислямистка въоръжена формация в Газа.
 

Политическите разтърсвания в Израел обаче - който организира пет избори за три години и половина и от края на предходната година и се ръководи от коалиция, включваща извънредно десни партии, които са напълно срещу всевъзможни отстъпки за палестинците - дестабилизира тази договореност.
 

„ Безсилието на " Хамас ", изправен пред влошаващите се условия на живот в Газа, е една от аргументите, заради които той стартира бруталната си атака на 7 октомври, при която в Израел бяха убити над 1200 цивилни, бойци и чужденци, а десетки бяха взети за заложници “, счита Джакаман.
 

" Животът в Газа беше станал нетърпим. Липсват вода и електричество, а безработицата е доста висока. Газа е великански затвор, който зависи от Израел за прехраната си и за това пропускателните пунктове би трябвало да останат отворени ", сподели още анализаторът пред Агенция Франс Прес.
 

Моментът на интервенцията, наречена от " Хамас " " Потоп в Ал-Акса ", е обвързван и с " ескалацията на провокациите от страна на израелската последна десница в джамията Ал-Акса ", в това число с възходящия брой еврейски поклонници, посещаващи комплекса на джамията в Стария град на Йерусалим, добавя Джакаман.
 

" Хамас преглежда протичащото се в Ал-Акса - знак с религиозно и национално значение за палестинците, който в никакъв случай не трябва да бъде подценяван - като опция да аргументира офанзивата си ", изрази мнение той.
 

По данни на здравните служби при репресиите на Израел против Газа са починали над 1300 души, множеството от които цивилни.
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР