Отговорът на новите предизвикателства ще бъде намерен!Към осъзнаването на такъв

...
Отговорът на новите предизвикателства ще бъде намерен!Към осъзнаването на такъв
Коментари Харесай

Единният енергиен пазар се срина

Отговорът на новите провокации ще бъде открит!

Към осъзнаването на подобен световен проблем като съществуването на 828 милиона гладни хора (всеки дванадесети гражданин на планетата), за което способстваха биещите паника ФАО и Организация на обединените нации като цяло, още не се е добавил страхът от дефицита на енергийни първични материали. А на вятъра. Предстоящият изострен дефицит на енергийни запаси ще докара до понижаване на производството, безработица и спад на приходите.

След това с огромна степен на възможност ще има преход на протестните настроения към всеобщи насилствени дейности. Вече се следят първите проблясъци на яд на европейските жители, които бяха застрашени единствено с студен петминутен душ заран и изстинали през зимата радиатори.

„ Пърженият петел “ на енергийното недохранване, преминаващ в продължителен апетит, към момента не е клъвнал никого. Междувременно страховитата вероятност към този момент чука на вратата. Страните от „ златния милиард “ отприщиха санкционна война против Русия, един от водещите снабдители на енергийни прекурсори за действието на индустрията и поддържането на качеството на живот на семействата. Отприщиха - и си заплатиха. Както Олаф Шолц беше заставен да признае, благосъстоянието на Европа през последните десетилетия се основаваше на „ евтините енергийни запаси “ от Русия.

В същото време лекомисленото и несериозно планиране, може би от откровено вярващи бранители на „ зеления дневен ред “ и нисковъглеродната стопанска система, докара до обстоятелството, че вложенията във възобновими енергийни източници (ВЕИ), изразходвани през последните седем години в размер на 2,6 трилиона $ са имали същия резултат, като че ли планината е родила мишка. Делът на възобновимата енергетика се е нараснал единствено с три %.

ВЕИ не са панацея, най-малко в кратковременен проект. „ Енергийният преход (към нисковъглеродна икономика) няма да отнеме няколко години, а няколко десетилетия “, изясни ми Демостен Флорос, водещ енергиен специалист в Института за прибавен стопански разбор в Рим, в малко изявление в коридорите на XV Веронски евразийски стопански конгрес в Баку. „ Цената на енергийния преход ще бъде от 92 до 173 милиарда $. Кой ще я заплати?! “

Никой не влага в бъдещето

В лекомисления разказ с възобновимите енергийни източници " се крие повода за незадоволителните вложения в обичайна сила и настоящото положение на световния енергиен пазар ", сподели Игор Сечин, основен изпълнителен шеф на Роснефт, по време на своя обстоен отчет на форума.

Основният източник на сила в света към момента са нефтът и газът. Тези два въглеводорода покриват повече от половината от търсенето. Поради простата причина, че към момента никой не е създал ефикасни технологии, които подсигуряват стопански преференциално - без големи дотации - потребление на сила от възобновими източници.

Потискането на правилото на икономическата целенасоченост, намесата в главния закон на търсенето и предлагането, преходът от санкционен напън към прям бойкот (подкопаване на газопроводите на системата „ Северен поток “) докара до унищожителен резултат.

Осквернена е „ свещената “ природа на частната благосъстоятелност. Разрушават се основите на интернационалното право. Основните правила на Вестфалската система, построена върху концепцията за национално-държавен суверенитет, се размиват.

В резултат на това, обобщава Игор Сечин, „ към този момент няма обединен енергиен пазар. Няма правила. Високата волатилност, която беше маркирана през последното десетилетие, през днешния ден стана безгранична. “

Означава ли това, че прокарването на „ зеления преход “, неналичието на предпочитание и благоприятни условия за вложение в обичайни типове сила, разрушаването на открития модел на взаимоотношения и на веригите за доставки от западните наказания ще доведат до тотална енергийна рецесия? Не, не означа.

Да не си тръгнеш по британски

Бизнесът по формулировка е ориентиран към облага и затова не благоприятства изключително държавните управления и наднационалните структури, които по политически аргументи го лишават от опцията да печели и да се развива. Случва се, че неподчинението, най-малко обществено, е по-скъпо за вас самите, в този случай те прибягват до хитри трикове.

Това направи най-голямата английска петролна и газова компания BP, която макар страхотните изказвания на борда на шефовете, направени на форума в Баку на 27 февруари, не приключи присъединяване си в акционерния капитал на Роснефт.

Причината BP да не се отдръпна от Русия е прозаична и разумна. Корпорацията влага 10 милиарда $ в взаимни планове с Роснефт, а приходите от тези вложения възлизат на 37 милиарда $. Както сподели Игор Сечин, „ това е повече от отлична отплата за вложения капитал “. И добави: „ Бих желал да употребявам опцията да предам на нашите другари от BP, че дължимите им дивиденти за втората половина на 2021 година в размер на 700 милиона $ са преведени по откритите за тях сметки. “

Изразът „ да си тръгнеш по британски “, който се появява по време на Стогодишната война с французите, в началото значи, че нашествениците от острова са напускали заведението след хранене в локалната механа, без да заплащат на притежателя. Днес тази фраза наподобява придобива ново значение: да си тръгвате, без да отивате на никое място.

BP остана в Русия и стана, още веднъж съгласно думите на ръководителя на Роснефт, „ акционер всянка ".

Газът и петролът са като водата, ще намерят дупка, с цел да изтекат

Рязкото повишаване на цените на силата в Европа, предизвикано както от недомислените неолиберални опити на Европейската комисия, по този начин и от санкционния бумеранг, я трансформира още веднъж в атрактивен клиент. Танкери с американски полутечен природен газ (и даже катарски полутечен природен газ, който преди този момент предпочиташе премиум азиатските пазари) се подредиха на опашка пред европейските пристанища с приемни терминали.

До каква степен невидимата ръка на пазара и забележимата ръка на регулаторните държавни организации ще могат да възстановят нарушавания баланс на енергийните пазари?

Ситуацията от ден на ден придобива престъпен нюанс, сподели в коридорите на форума генералният шеф на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов. Той даде образец по какъв начин са " нарушени договорните отговорности ". Италианската енергийна компания ENI пренасочи към Европа партида нефт, която към този момент е контрактувана от Пакистан, като сподели без никакво съмнение, че „ можете да ни съдите, ние сме подготвени да платим както санкции, по този начин и правосъдни разходи “.

Кои дискриминационни ограничения в енергетиката, подхванати като част от хибридната война, са най-болезнени за Русия?

„ Най-голямата опасност не е блокирането на прехвърлянето на технологии, което може да окаже въздействие в средносрочен проект, а опитите да ни изтласкат от пазарите “, отговори енергийният специалист.

Въвеждането на 5 декември на отсрочените западни наказания по " шестия пакет " за възпрепятстване на морския превоз на съветски нефт, изясни Константин Симонов, ще сътвори компликации за попълване на изнасящите се размери. Например гръцки търговец с танкерна флота към този момент няма да може да застрахова и доставя съветски нефт в Индия да вземем за пример. Но…

Решението на картела ОПЕК да понижи общото произвеждане на нефт с два милиона барела дневно връща пазара в ръцете на продавача. Това единствено по себе си не подсигурява непоклатимост. Известно нарастване на производството в Съединени американски щати, Бразилия, Норвегия не взема решение казуса. Преди салдото на търсенето и предлагането можеше да бъде възобновен посредством увеличение на сравнимите доставки на съветски нефт и газ за Азия, само че през днешния ден бариерите са построени по този метод. Основното предизвикателство през днешния ден е, че " не се чака нов нефт " на международния пазар.

Ясно е, че отговорът на новите провокации ще бъде открит. Вече се появяват търговци, които намират благоприятни условия за обезпечаване, транспорт на товари и доставка на черно злато там, където има търсене. „ Ще се появят различни структури и това към този момент се случва “, удостовери специалистът. За всяко деяние на същите наказания, съгласно третия закон на Нютон, постоянно ще има противопоставяне.

Маркетолозите и счетоводната алгебра

„ Парадоксално обаче, Русия през днешния ден е първенец на пазара, до момента в който Западът унищожава пазара с безусловно разрушителни способи “, постулира Константин Симонов. В безкрайния спор сред маркетолози и последователи на икономическото контролиране, Москва, сходно на Пекин, е на страната на първите.

Предвид действителната тежест на Китай и Русия в международния Брутният вътрешен продукт, както и тежестта им в международните каузи, прекрояването на индустриалните и логистичните вериги и смяната на предходното интернационално разделяне на труда ще се форсира пред очите ни.

Трансформацията на енергийните пазари също е неизбежна. До известна степен можем да чакаме тяхното регионизиране. Неслучайно, говорейки на форума, ръководителят на Министерството на икономическото развиване Максим Решетников приказва за проектите на Русия и ЕАЕС за основаване на зони за свободна търговия с Монголия и Обединените арабски емирства, както и готовността да преглежда Азербайджан като транспортен център за увеличение на доставките по линията Изток-Запад и Север-Юг.

За Русия - тази концепция беше неведнъж изразена по време на Веронския конгрес в Баку - регионализацията се вписва в тактиката на " превръщане на Изток ", която придобива плът и кръв.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР