Отглеждането на спанак е популярно в нашата страна отдавна. Това

...
Отглеждането на спанак е популярно в нашата страна отдавна. Това
Коментари Харесай

Как се отглежда спанак?

Отглеждането на спанак е известно в нашата страна от дълго време. Това е растение, което за къс интервал след посяването на семенцата се появяват и първите листенца в оранжерийните лехи.

Търсенето на тази просвета нараства всекидневно, което значи, че няма да ви навреди да разберете по какъв начин да си отгледате спанак в градината.

Избор на почва

Най-доброто за развъждане на спанак е плодородната и добре дренирана почва. За предпочитане е културата да се отглежда на пясък, глинен пласт или глинеста почва. Важно за качеството на растението е киселинността - оптималната стойност на pH е 6.7-7.0.

Ако го засадите в мощно киселинна почва, рискувате да загубите спанака. Тежките почви изискват въвеждането на органични субстанции. Варовиковите или карбонатни почви не са задоволително положителни, тъй като те не разполагат с нужното равнище на желязо.

В региони без чернозем се слагат минерални торове директно преди сеитбата: 10-13 г калий, 5-6 г фосфор и към 10 г азот. Тази доза на добавките се пресмята за квадратен метър.

Засяване на спанак

Най-популярният метод е развъждането на спанак от семена.

За спанака почвата се подготвя авансово през есенния интервал. По време на изкопаването на почвата се вкарват избрани торове - калий, фосфор и компост. Една трета от общоприетата доза азот може също да бъде инжектирана в почвата. През пролетта, преди засаждането, почвата се култивира за сеитба и се прибавя останалата част от дозата азот.

Сеитбата се прави на няколко стадия, тъй че можете да получите пресни зелени листа през сезона за по-дълъг интервал и без спирания. В края на август или даже през първата половина на септември, културата се засява в земята. Това е времето, с цел да получите зелените стръкчета в ранна пролет.

Ако посеете при започване на есента семената, то ще добиете първите листа преди първите слани.

Преди посяването на семената от спанак те би трябвало да бъдат готови вярно, с цел да дадат положителни резултати. Потапянето им за няколко часа във вода, не е задоволително, защото семената всмукват едва влагата. За подготовката използвайте топла вода, към 25 градуса по Целзий. След два дни във водата семената са подготвени. Те имат първичната влага и се засяват в земята.

Има няколко метода за сеитба - на хребети и редици. Първият се употребява, в случай че почвата е тежка, а втората - за всяка друга почва. Семената се засяват на дребна дълбочина, към 2-3 см, а сред редовете на бъдещата зеленина, дистанцията би трябвало да към е 25-30 см.

Грижа за спанак

 Спанак

На първо място, е належащо да следите растенията и да се грижите за тях. Те би трябвало да бъдат чистени от бурени. Провеждайте навреме напояване на растенията. Не позволявайте почвата да се засушава при горещо време.

Необходимо е и да прореждате спанака, с цел да получат задоволително светлина.

Реколтата от спанак може да приберете, когато е във фаза 7-8 листа.

Листата могат да се съхраняват в продължение на съвсем една седмица. През този интервал, те би трябвало да бъдат съхранени и употребявани неотложно.

Ако имате потребност от по-дълго предпазване, можете да ти замразите във фризер.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР