Отглеждане на чушки у дома – проста и забавна дейност.

...
Отглеждане на чушки у дома – проста и забавна дейност.
Коментари Харесай

Отглеждане на чушки на терасата: градски фермер споделя своя опит

Отглеждане на чушки вкъщи – елементарна и занимателна активност. Пиперът е резистентен на сянка и бързо се приспособява към изискванията на околната среда.

Смята се, че чушките са много капризна просвета. Твърдението е правилно, в случай че обичайно отглеждате тази зеленчукова просвета навън или в оранжерия, където растенията са подложени на мощни температурни съмнения.

Този главен стресов фактор липсва в жилището, тъй че чушките освен порастват, цъфтят, само че и дават огромна годишна продукция 3-4 пъти годишно.

Този мъж сполучливо отглежда освен чушки, само че даже дини в жилището си.

Най-често в жилищата се отглеждат люти сортове. Смята се, че този съответен тип чушки е най-непретенциозният.

Отглеждане на чушки в жилището
Засях семената на 29 март дружно с други хибриди, които от няколко години отглеждам в оранжерията си. Първите издънки се появиха след 7 дни.

Предварително пресаждам разсада в еднолитрови саксии с почвена примес за разсад на зеленчукови култури. Младият разсад доста се опасява от преполиване, затова, с цел да подобря дренажните свойства, прибавям вермикулит и кокосов субстрат към почвената примес и в допълнение обогатявам с биохумус. В началният стадий чушките обичат доста светлина и, както сподели практиката, потреблението на спомагателна светлина води до ранния им разцвет и плододаване.

9 май, на 35-ия ден след появяването, по-голямата част от разсада засадих в оранжерията и една част остана за жилището. За тях подготвих 15-литрови контейнери, цялостни със същата почвена примес, която използвах за засяването. Пресадих три растения.

 Отглеждане на чушки на терасата: градски фермер споделя своя опит

Следващите 20 дни оставих саксиите на перваза на прозореца от източната страна. Не използвах съзнателно в допълнение осветяване, макар че имах тази опция. Първо, в този интервал към този момент има задоволително слънчева светлина. Второ, имах потребност да „ приуча “ бъдещите „ огради “ към странична светлина.

На 28 май сложих съдовете с чушки на непрекъснатото им място, на терасата, на прозореца, който е насочен на изток. На този стадий още веднъж възобнових осветлението на растенията (по-рано на това място имаше стелаж за развъждане на разсад и мястото беше пригодено за комфортна организация на осветлението).

 Отглеждане на чушки на терасата: градски фермер споделя своя опит

Тази техника се изяснява много просто: макар обстоятелството, че височината на растенията е много огромна, равнището на перваза на прозореца е малко по-високо и слънчевата светлина не е задоволителна. Признавам, че може и без осветяване, само че взех решение да се презастраховам.

Един от основните моменти за сполучливото създаване на огради е оформянето. Растенията оформят към 4 стъбла. Условията за напредък и развиване на чушки са оптимални, това се дължи на огромния брой стъбла и положителното натоварване на растенията с плодове.

След към 5-6 лист основните стъблови клони (първо разклонение) се разклоняват на 2-3 стъбла. Необходимо е да оставите двете най-силни стъбла, останалите да премахнете. След това всяко от двете останали стъбла също ще се разклони (второ разклонение) на 2-3 стъбла. И още веднъж оставяте единствено двете най-силни стъбла. Вече имате 4 стъбла.

Всяко стъбълце ще се разклони и в бъдеще, само че в този момент би трябвало да оставите единствено едно най-силното стъбълце във всички последващи разклонения. Колкото по-често и постоянно ще правите тази операция, толкоз по-бързо ще бъде построена вашата стена от чушки.

Опрашване и поливане на пипера
Отстранете цветовете на първото, воторото и третото отклонение, ранното плододаване тормози развиването на кореновата система.

Пиперът е самоопрашваща се просвета. В жилищата на практика няма опрашващи инсекти, тъй че леко потупване по стъблата заран и вечер ще е задоволително. Второ, чушките са огромни фенове на постоянното поливане. В горещото лятно време всяко растение „ изпива “ по 2-3 литра вода дневно. Ако не поливате чушките в точния момент те, несъмнено, няма да умрат, само че цветовете несъмнено ще опадат. Листата на чушките са много нежни и при директна слънчева светлина също могат леко да избледнеят.

Подхранване по време на напредък
Използвах елементарен течен тор за разцвет на цветни растения. Намалих предложената от производителя доза три пъти и подхранвах при всяко поливане.

Веднъж седмично подхранвайте с калций.

Вижте още: Триъгълник на желанията – обред за осъществяване на стремежи

Прищипване на пипера
В моя апартамент чушките доближиха 3 м. височина на 120-ия ден от появяването на разсада. Стъблата под тавана е належащо да бъдат прищипани. След известно време нови издънки ще стартират да порастват от всички разклонения, може да ги оставите, тогава оградите ще станат доста по-великолепни.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР