Отец Адриан е запазил стила на готвене от родното си

...
Отец Адриан е запазил стила на готвене от родното си
Коментари Харесай

Мерудии от магерницата. Бобът, който се помни до живот

Отец Адриан е запазил стила на готвене от родното си Банско
 

Той е магерът на манастира. Така обича да се показва монахът Адриан от скита " Св. Пантелеймон " в село Смиров дол, покрай град Земен. Това е исихастирио  - място за усилени молебствия, пост и смирение на Църногорската света обител над с. Гигинци. Отец Адриан е част от Църногорското братсво. Дошъл е в манастира още когато духовното средище  беше в съсипия и запустение  и е измежду първите, работили по неговото възобновяване. Който го познава от това време си спомня, че и тогава в старите и негодни за обитаване манастирски здания той въртеше черпака. Някои още оттогава помнят неговия манастирски фасул със запръжка.
-->


През последните години е в скита, където всеки ден готви за неговите населници. Готви и когато там се събират за огромните църковни празници монаси и монахини от манастирите в Краището, което с изключение на Земенско, включва и Брезнишко, и Трънско.   

Своите кулинарни качества е показвал и по малкия екран с присъединяване си в разнообразни телевизионни формати за готварство.  Негови артикули се продават и в манастирския магазин под  формата на  домашни консерви.  Бурканите с лютивка, лютеница и мариновани корнишони са брандирани със личен етикет с негова фотография. Прави в бурканчета и сирене в зехтин с билки. Това е метод да се подкрепя манастирския бюджет.

" Не помня по кое време съм готвил за първи, само че би трябвало да е било още като дете в родното ми Банско ", споделя магерът. Учил се да готви от баща си. Майка му също приготвяла манджи  за фамилията, само че майсторът бил бащата и  от него отец Адриан се научил да направи вкусно ядене с малко артикули. Предлага за образец рецепта за прясно зеле с праз. Чубрицата съгласно него е фалшификация за всичко.Особено, когато е създадена от неговата майка.  Слага я дори в баницата с кашкавал. Обича да има в сготвеното и малко лютичко, само че внимава, че в последно време от ден на ден са хората с чувствителни стомаси.  Всеки готвач малко или доста резервира стилът на готвене от родния си край. Така  е в светогорските манастири. Така е и с с отец Адриан, който е от Пирина. Но самобитността на неговите ястия се дефинира и от това, че се вършат в манастирската магерница, където  витаят молитвата и любовта към Бога и близък.

 

 

 
Боб по манастирски със запръжка
Продукти:

фасул - 1 кг

лук - 3-4 приблизително големи  глави

моркови - 4 броя, не доста едри

чушки - 3 броя

домати - пресни - 2 бр. или от консерва - половин буркан. Най-добре е домашно приготвена " салца "

брашно - 4 супени лъжици

червен пипер - 2 с.л.

олио - 2 к.ч.

сол

джоджен - 2 с.л., изсъхнал и китка свеж

чубрика

Приготвяне: Накисваме боба от вечерта. На сутринта го изплакваме и го варим в  студена вода до момента в който кипне. Изчакваме да поври 5-10 минути и сменяме водата с нова, като изплакваме зърната. Докато бобът се вари, нарязваме на дребно морковите  и чушките и ги прибавяме в  тенджерата 10-15  минути преди бобът да е изцяло сварен. 

В тиган правим  запръжката - в загрятото олио  запържваме нарязания лук до омекване, посипваме с брашното и продължаваме да пържим. Ако е належащо, може да прибавим малко олио.

Добавяме доматите и след още  2-3 минути поръсваме с аления пипер, като  единствено го разбъркваме.

С черпак сипваме от течността на сварения фасул и бъркваме до приемане на еднородна каша.  Смесваме запръжката със сварения фасул, слагаме сол на усет,  джоджена и чубрицата. 

Варим още 10-15 минути. Количеството вода зависи от желанието ни какъв брой гъсто желаеме да е ястието.

Така се приготвя  фасул и когато се раздава благословено ядене (курбан) в дни,  отредени от Църквата като постни.

Обикновено бобът се изяжда още същия ден когато е е подготвен, само че в случай че инцидентно остане и за другия ден, то сигурно, откакто е прокиснал, е доста по-вкусен.

 
Прясно зеле с праз
Продукти: зеле - 1 приблизително голяма  зелка

праз - 2-3 не доста едри стръка

олио

сол на усет

копър или магданоз, може и чубрика

Приготвяне: Почистваме зелето и го нарязваме на ленти  с ширина  към 1 см.  Обелваме праза  и го  нарязваме  на полумесеци.

Загряваме олиото  в тенджера и задушваме нарязания праз до омекване. Добавяме  прясното зеле, претрито с малко сол. Задушаваме го, докато  понижи размера си и наливаме две-три чаши вода, тъй че да покрие зелето и праза.

Оставяме да се вари  на сдържан огън до подготвеност. Може да се сервира и студено, подправено със ситно нарязан копър или магданоз. Можи и поръсено с чубрица.  Към него ще отива печена люта чушка.

Ястието се отличава с минималния брой артикули.

 
Клин супа
Продукти:

праз - 3 средно  огромни стръка

картофи - 3 бр.

ориз - 1 непълна догоре чаена чаша

моркови - 1 бр. - може и от суровата туршия

кисело зеле - 1 к.ч., наситнено

зелев сок - към половин литър

олио - 3 с.л.

сол - на усет

чубрица - на усет

сухи чушки  - една люта и една нелюта

Приготвяне: Изчистваме и нарязваме на дребно праза,  морковите, картофите и киселото зеле.  В тенджера загряваме олиото и задушаваме праза под похлупак, до момента в който омекне. Добавяме едно след друго морковите,  накълцаното зеле и  картофите, като също ги  задушаваме за малко. Изсипваме измития ориз, прибавяме вода  и сока от киселото зеле и оставяме да ври на умерен  огън за 40 минути. Овкусяваме с  чубрица. Нагряваме сухите чушки, тъй че да станат чупливи и ги натрошаваме на дребно в чорбата. За предпочитане без семето.

 
Парени червени чушки
Продукти:

чушки - 5 кг - може и да не са доста месести

За маринатата:

сол - 1 чаена чаша

захар - 1   чаена чаша

оцет - 700 млл

олио - половин литър

вода - половин литър

подправки - по усет

аспирин - като консервант

Приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и по опция от семето до най-много. Ако салатата е за бърза консумация, чушките може да бъдат нарязани на части. Подреждаме чушките в бездънен глинен съд - връчва за предпазване на туршия. Кипваме маринатата и откакто се убедим, че солта и захарта са се разтворили изцяло, заливаме чушките и ги притискаме с похлупак и тежест, тъй че да потънат в марината. След 12 часа са подготвени за ястие. Ако не разполагаме  с комфортен глинен съд, можем да попарим чушките в различен комфортен съд, да престоят в него и по-късно да ги напълним в буркани, които може да бъдат стерилизирани или да се сложат във всеки буркан по 2 счукани на прахуляк аспирина, без да бъдат варени. Чушките могат на порции да се пускат във врящата марината за секунди, само че по този начин има риск те да омекнат.  Може да се направи и фалшификация от нарязани на  дребно магданоз и чесън, само че тази фалшификация е по-вкусна като се прибавя сурова в парените чушки. 

 
Шарена туршия
Зеленчуци: карфиол,  моркови, корнишони, зелени домати,  алена чушка - капия или камби, зеле - общо 5 кг и един филиз целина с листата

За маринатата за това количество зеленчуци:

сол - 200 гр.

захар или мед - 600 гр.

олио - 600 млл.

винен оцет - 700 млл.

черен пипер, бахар  и натриев бензоат - от всяко по 5 гр.

Приготвяне: Измиваме добре определените зеленчуци. Може да ги накиснем за малко в подобаващ съд с вода, в която е разтворена сода за самун. (На 10 л. вода - едно пакетче сода) Така зеленчуците светват. Почистваме ги и ги нарязваме на едри части.  Разбъркваме ги и ги изсипваме в подобаващ съд - най-добре е това да е бидон с необятен отвор.  Размесваме  добре всички съставки на маринатата като внимаваме добре да се разтопят захарта и солта и заливаме зеленчуците. Туршията се разбърква деликатно всеки ден  най-малко по един път в продължение на седмица, само че още след 2-3 дни тя е готова  за консумация. 

Предложената в рецептата доза е незначителна за апетита, с който се употребява този тип зимнина, по тази причина в манастира нормално се набират най-малко по 5 кг от всички типове зеленчуци и според от количеството се прави и марината за заливането им. Обикновено тази туршия с олио свършва преди Рождественския пост.

 
Лютивка
Продукти: люти чушки Шипка - половин кг

копър - една връзка

чесън - 1-2 глави

сол, олио и оцет на усет

Приготвяне: Печем чушките на не доста мощен огън. Почистваме ги от люспите и дръжките. Почистваме чесъна и копъра. Всичко това се смила на паста и се подправя с олиото, солта и оцета. Ако желаеме да запазим тази разядка за по-дълго време, пълним я в дребни бурканчета, които стерилизираме за към 5 минути.

От всички домашни консерви на отец Адриан, това е най-търсеният  артикул в манастирския магазин.

 

 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР