Отдавна е известно, че цъфтящите растения привличат насекомите със своя

...
Отдавна е известно, че цъфтящите растения привличат насекомите със своя
Коментари Харесай

Растенията подкупват пчелите с дрога

Отдавна е известно, че цъфтящите растения притеглят насекомите със своя мирис и външен тип. Едно настоящо изследване обаче подсказва, че цветята евентуално употребяват и по-подмолни тактики, с цел да обезпечат разпространяването на своите полени.

Експериментите на учени от Университета на Нюкасъл (Обединеното кралство) демонстрираха, че кофеинът усъвършенства способността на пчелите да запомнят избран мирис. По-конкретно, насекомите вкусили захарен сироп, фалшифициран с кофеин, са се оказали двойно по-способни да разпознават мирис, с който са се срещнали три дни по-рано. Според откривателите това характерно влияние на кофеина върху разпознаването на аромати и действието на паметта при пчелите приказва в интерес на догатката, че растенията „ подправят ” своя нектар с пристрастяващи субстанции, с цел да си обезпечат лоялността на пчелите и другите опрашващи инсекти. За това приказва и фактът, че никотинът и кофеинът, които са най-масово употребяваните от хората психоактивни вещества, са измежду веществата, съдържащи се в нектара на доста цъфтящи растения.

До момента се смяташе, че тяхната съществена функционалност е да отблъскват вредителите с горчивия си усет. Актуалните проучвания обаче демонстрират, че цветята поддържат точният баланс от пристрастяващи субстанции, които са в задоволително количество, с цел да се харесват на пчелите, само че не са толкоз доста, че да ги отхвърлен с усета си.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР