Отдаването на вечна почит към покойник след смъртта му има

...
Отдаването на вечна почит към покойник след смъртта му има
Коментари Харесай

Мъртва булка или реалистичен манекен: Смразяващата история на La Pascualita

Отдаването на безконечна респект към мъртвец след гибелта му има дълга и доста остаряла история, а в някои култури този развой носи голямо религиозно значение. Запазването на тялото на мъртвия посредством балсамиране се счита за “измислено ” в Древен Египет, а в днешно време тленните остатъци на диктатори като Ленин и Мао Дзъдун могат да бъдат зърнати, в случай че се наредите на дългите опашки пред мавзолеите им на Червения площад и площад “Тянънмън ” в Пекин.

Далеч от нашите разбирания и даже в тотално несъгласие с обичаите ни е традиция на народа тораджа, който живее на остров Сулавеси, Индонезия. Хората не просто не се опасяват от гибелта, а живеят с нея всеки ден. Там телата на умрелите безусловно остават в фамилията и то се “грижат ” за тях в продължение на месеци, даже година до деня на погребението.

Сега идва моментът за един роман от Мексико и най-стария магазин за булчински рокли. Ще се изненадате, само че връзка сред мумифицирания Ленин, покойниците от тораджа и един магазин за сватбени рокли в действителност съществува и тя се споделя La Pascualita.

Манекен или тяло на жена?

Най-известният бутик за булчински рокли “La Popular ” в град Чихуахуа (Мексико) се прочува още през 30-те години на предишния век. Магазинът е същинска легенда и един от знаците на града, само че неговата популярност не се дължи на обилните модели и сватбените аксесоари, а на един невероятен манекен.

La Pascualita - The corpse bride in Chihuahua, Mexico. La Pascualita or Little Pascuala (as she is also known by) is a bridal mannequin that has “lived ” in a store window. In Chihuahua, Mexico for the past 75 years.
— ♱ (@wh0rrorific)
Преди към 90 години на витрината на известния салон се появява нов манекен, облечен с най-красивата рокля от сбирката на магазина и притегля погледите на минувачите и най-много на бъдещите булки. Новият модел, на който ще бъдат излагани обилните рокли, впечатлява с естествения си външен тип, напомнящ на същинска жена. Манекенът е толкоз реален, че скоро стартира да буди у хората подозрения и странни съмнения допустимо ли е толкоз да наподобява като действителен човек.

В предишното притежателите настояват, че манекенът е импортиран от Франция (според други изказвания от Съединените щати), а с неговия външен тип и експресивност желали да покажат класата и изяществото на моделите в самия салон. Създателят на манекена обаче е стигнал прекомерно надалеч в направата му, защото манекенът изглеждал толкоз добре, че скоро жителите на Чихуахуа почнали да се взират и плашат от съвсем човешките му черти.

За разлика от безличните бели манекени, които до тогава клиентите били привикнали да виждат по магазините, този дамски модел имал изразително лице, дълги мигли, грим, изписани вежди, бистър взор, твърди се, че по краката ѝ имало разширени вени, а ръцете ѝ като че ли били дело на Микеланджело.

– The Mannequin Corpse Bride of Mexico
— AmericasMostHaunted (@amhaunted)
След време всички почнали да показват опасения, че това не е елементарен манекен и злокобни клюки се разнесли из града. Според историята, в един миг хората свързали появяването на модела на скъпи рокли с трагично събитие, сполетяло притежателите на магазина по-рано. Някои от тях видели в манекена познато лице - това на умрялата щерка на фамилията - Паскуала Еспарза. Заради голямата аналогия с Паскуала манекенът получил името La Pascualita и бил умишлен за балсамираното тяло на починалата.

Историята за гибелта на Паскуала Еспарза е повече от злокобна. Тя се готвела да се омъжи, само че преди да успее да каже “да ”, Паскуала била ухапана смъртоносно от паяк черна вдовица. Момичето умира трагично в деня на празника си. Потъналата в тъга майка решила освен да балсамира тялото, само че и да го облече в същата сватбена рокля, в която щерка ѝ щяла да се венчае.

I'm off to a wedding today so here is La Pascualita from Mexico: is she a mannequin or the embalmed body of a bride?
— Carla Valentine (@PastMortems)
La Pascualita изглеждала толкоз същинска, че смут обземал доста от клиентите на “La Popular ”. Купувачите твърдели, че ги побивали тръпки, до момента в който се разхождат из магазина, тъй като тя ги следвала с взор. Според някои митове чиновници са напуснали работата си в магазина, откакто забелязали, че La Pascualita е сменила позата си или пък че е обладана от духове и оживява през нощта, когато магазинът бил затворен.

Възмущението на цялостен град – какво направиха с La Pascualita?

През годините именитият бутик сменя неколкократно притежателите си, само че никой от тях не отстранява злокобния модел, който траял да демонстрира най-красивите и скъпи рокли през годините. Дори се споделя, че в продължение на десетилетия най-продаваните модели били тези, изложени на La Pascualita. С времето страхът от нея отминал и тя се трансформирала в легенда за локалните и ярка туристическа атракция за туристи от целия свят.

Привързаността на хората към модела на бели рокли била толкоз мощна, че през 2017 година всички изпаднали в суматоха, когато La Pascualita изчезнала мистериозно от прозореца на булчинския салон. За тяхно благополучие се оказало, че тя е напуснала Чихуахуа, с цел да гостува на хотел Leyendas Victoria в Мексико сити. Там в продължение на два месеца била изложена пред погледите на милиони по случай огромните празнувания за Фестивала на мъртвите.

LA PASCUALITA: THE MANNEQUIN BRIDE OF MEXICO
— Paranormal England (@Para_England)
На идната година признакът на магазина и града още веднъж е върнат, само че жителите били изправени пред още по-голямо отчаяние. Мнозина твърдели, че тя не е същата и най-вероятно е била сменена с восъчна фигура, реставрирана е до неразбираемост или продадена в чужбина, с което емблемата на град към този момент не била същата.

Вълна от неодобрение залива обществените мрежи, а жителите на Чихуахуа питат какво е станало с тяхната La Pascualita. Въпросът бързо нашумява и в локалните медии, които също стартират търсят отговори за очевидната разлика сред двата манекена. Въпреки нестихващото отвращение, хотелът избира да замълчи, с което загадката за това какво се случи с La Pascualita остава неразгадана.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР