Отчитайки предизвикателствата в условията на енергийна криза, е необходимо с

...
Отчитайки предизвикателствата в условията на енергийна криза, е необходимо с
Коментари Харесай

Зам.-министър Колева: Необходими са общи усилия и споделена отговорност, за да гарантираме, че зеленият преход ще е справедлив за всички

Отчитайки провокациите в изискванията на енергийна рецесия, е належащо с общи старания, споделена отговорност и взаимоотношение сред заинтригуваните страни да се подсигурява, че преходът към зелена стопанска система ще бъде обективен за всички.

Това сподели зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева при откриването на конгрес за зелен бизнес, проведен през вчерашния ден от Британско-българската бизнес асоциация в София.

Зам.-министър Колева акцентира, че тематиките на форума са в подтекста на уговорката на Европейски Съюз и неговите държави-членки за реализиране на климатична индиферентност до 2050 година „ Енергийният преход е една от наложителните стъпки към реализиране на климатична индиферентност. Затова повишението на енергийната успеваемост и все по-широкото потребление на силата от възобновими източници е приоритет за държавното управление “, добави тя.

Британският дипломат Роб Диксън на собствен ред означи, че огромните и дребните предприятия във всички браншове на световната стопанска система играят решаваща роля за понижаване на въздействието върху околната среда, възстановяване на енергийната успеваемост и създаване и внедряване на технологиите, нужни за преход към зелена сила. „ Британското посолство работи с българското държавно управление за шерване на положителни практики на Обединеното кралство в основаването на правна и регулаторна среда и удобна финансова рамка за произвеждане на вятърна сила в морето “, добави той. Председателят на Британско-българската бизнес асоциация Гилбърт МакКол удостовери, че тематиката за енергийната успеваемост е значима за членовете на асоциацията, които интензивно търсят и ползват положителни зелени практики в своите компании.

В дълготраен проект постигането на задачите за повишение на енергийната успеваемост е стратегически обвързвано с обновяването на сградния фонд, като приоритет ще се отдава на ограниченията с потреблението на възобновими енергийни източници. През предходната година Министерският съвет одобри Дългосрочна национална тактика за подкрепяне обновяването на сградния фонд с небосвод до 2050 година Като съществена финансова скица в поддръжка на Стратегията е планувано основаването на обединен Фонд за декарбонизация, финансиран със средства по Европейските кохезионни фондове. Фондът ще се състои от три обособени подфонда съгласно типа на крайните бенефициенти – „ Публичен бранш “, „ Търговски сдружения “ и „ Жилищни здания “.

„ Енергийната промяна и зеленият преход би трябвало да се преглеждат освен като предизвикателство, само че и като действителна опция за стопански напредък. Това е едвам началото на развой на цялостна промяна, който ще има значителен принос към възобновяване на капацитета за напредък на стопанската система, и ще обезпечи резистентност на отрицателни външни въздействия “, сподели още Ренета Колева. Тя добави, че другият значим инструмент в поддръжка на прехода към зелена стопанска система е Планът за възобновяване и резистентност, който е новата пътна карта за декарбонизация на българската промишленост, развиване и напредък на стопанската система като част от устойчива и съхранена среда.

Инвестициите в проекта са ориентирани към зелен и дигитален преход за подсилване на икономическата и обществена резистентност. Иновативните решения включват възобновими енергийни източници със уреди за предпазване на сила, пилотна геотермална централа за произвеждане на топлинна и електрическа сила, цифровизация и електрификация на превоза.

Предвижда се и скица за подкрепяне на пилотни планове за произвеждане на зелен водород и биогаз. Основната цел на мярката е даване на поддръжка за създаване на пилотни планове, позволяващи въвеждането на зелен водород и биогаз с приложение в индустриални производства, както и за бъдещото им потребление в превоза и производството на електрическа и топлинна сила.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР