Отчитането на гласовете на предстоящите избори може да се окаже

...
Отчитането на гласовете на предстоящите избори може да се окаже
Коментари Харесай

Отчитането на гласовете на 4 април може да е трудно и да доведе до грешки

Отчитането на гласовете на идните избори може да се окаже мъчно и да докара до поредност от неточности. За това алармират ръководителите на Районните изборни комисии.

Вариантът на протокола за отчитане на резултатите от изборите ще се употребява за първа година. Притесненията на Районните изборни комисии са, че това ще затрудни извънредно доста работата и ще се стигне още веднъж до напрежение и опашки по време на пандемия.

Председателят на изборната комисия в един от най-големите региони в страната - 25-и в София - чака доста проблеми при отчитането на гласовете в протоколите.

„ Много огромен по размер, с доста контроли, с доста неясноти за редовия член на РИК. За образец мога да дам единствено: действителните гласове се означават в 9 точки, които, четейки ги, човек, който не прави всеки ден избори, почти не може да направи сред някои от точките никаква разлика “, съобщи Валери Цолов.

Членовете на секционните комисии към момента не са почнали образованието си за новата система, както в София - по този начин и в страната.

" До момента-никой нищо... тъмна Индия, доста скърбя, само че нито ЦИК е дала инструкции по какъв начин да си организират инструктажите, с цел да знаят хората по какъв начин да гласоподават и защо иде тирада... " Всички се чудят, дори тези членовете на комисиите, като нас такива, ние нямаме ясна визия какво ще съставлява протоколът, като метод по какъв начин да се попълня ", съобщи Стойка Желязкова, член на СИК.

А от понеделник присъствените образования ще са и невъзможни поради стягането на противоепидемичните ограничения.

„ Сега, когато няма и присъствени образования, и не могат и да видят машината, ситуацията става напълно фрапантно “, сподели Валери Цолов.

„ Арена Армеец “ и някогашната зала „ Фестивална “ са единствените две места в София, които могат да отговорят на противоепидемичните ограничения, при които би трябвало да се случи преброяването на гласовете.

" При изискване, че стартират да се броят бюлетините и хората не би трябвало да се приближават един до различен, и масата би трябвало да е 20 метра, и човек би трябвало да е с бинокъл "

През 2019 година процесът още веднъж беше съпроводен напрегнато и опашки, стигна се даже до припаднали членове на комисии. Сега - приемането на един протокол се чака да продължава най-малко час, в случай че няма неточности.

Поставихме тези въпроси пред Централната изборна комисия, само че отговор към момента не сме получили. Дали ще се спазят всички противоепидемични ограничения на това място и какъв брой време ще отнеме приемането на протоколите - следва да разберем на 4 април.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР