ОТЧЕТ НА БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВОЛЕЙБОЛ ЗА ПЕРИОДА МАРТ –

...
ОТЧЕТ НА БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВОЛЕЙБОЛ ЗА ПЕРИОДА МАРТ –
Коментари Харесай

Отчет на Българска федерация по волейбол

ОТЧЕТ НА БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ Пожарна охрана ВОЛЕЙБОЛ ЗА ПЕРИОДА МАРТ – ДЕКЕМВРИ 2020Г.

1. Управителен съвет

В интервала март – декември 2020г. Управителният съвет наБългарска федерация по волейбол организира седем съвещания – 3 присъствени и 4 посредством видеоконферентна връзка. В първото си съвещание Управителният съвет на БФВ беше изправен пред комплицираната задача да вземе решение за преустановяване на шампионатите при мъжете и дамите, както и за крайното класиране от държавните шампионати при мъжете и дамите за сезон 2019-2020г. Тези решения трябваше да се вземат в изискванията на разрастваща се пандемия с неразбираем процес и дълготрайност.

На същото съвещание Управителният съвет на федерацията реши да даде опция държавните шампионати при подрастващите за сезон 2019 – 2020г. да бъдат доиграни, когато това стане допустимо. Въпреки комплицираната обстановка, обвързвана с ковид, Българска федерация по волейбол съумя да обезпечи лични средства и Управителният съвет на федерацията взе решение тимовете, участници във финалите на Държавните шампионати за подрастващи сезон 2019 – 2020, да бъдат финансово подкрепени от БФВ, както следва:

- Девойки и юноши – 20 лева на човек дневно за 14 състезатели и 2 треньори;

- Кадетки и кадети - 20 лева на човек дневно за 14 състезатели и 2 треньори;

- Прекадетки и прекадети - 20 лева на човек дневно за 14 състезатели и 2 треньори;

- Момичета и момчета - 15 лева на човек дневно за 14 състезатели и 2 треньори;

- Момичета и момчета „ Мини волейбол” – 15 лева на човек дневно за 12 състезатели и 2 треньори;

- Момичета и момчета „ Детски волейбол” – 15 лева на човек дневно за 12 състезатели и 2 треньори.

Управителният съвет на БФВ избра ръководители и утвърди състав на непрекъснатите комисии: Комисия по маркетинг, публични поръчки и финанси, Съдийска комисия, Комисия по детско – младежки волейбол, Медицинска комисия, Трансферна комисия, Комисия по плажен волейбол, Комисия по отчитане активността на спортните клубове, Комисия за ветерани, Апелативна комисия, Спортно-организационна комисия за надпреварите от държавното състезание (Национална волейболна лига) – мъже, Спортно-организационна комисия за надпреварите от държавното състезание (Национална волейболна лига) – дами, Правна комисия, Дисциплинарна комисия.

С оглед на осъществяване на задачите на сдружението, Управителният съвет на федерацията образува и краткотрайни комисии: Треньорска комисия и Комисия по маркетинг.

На своите съвещания през 2020г. Управителният съвет на БФВ одобри за членове на федерацията пет нови волейболни клуба.

Управителният съвет на федерацията взе решение за разпределяне от БФВ на еднократна безплатна дотация в размер на 1000 лв. за подкрепяне на активността през 2020г. на шест волейболни клуба – членове на БФВ. Тези клубове са кандидатствали пред Министерството на младежта и спорта по Програма за развиване на спортните клубове 2020г. и са получили отвод от финансиране, заради това че плановете им са оценени по методиката на ММС на стойност по – ниска от 1500 лв..

В посока финансово подкрепяне на клубовете – членове на БФВ и на треньорите по волейбол, Управителният съвет на федерацията взе решение, считано от сезон 2020/2021 сумите от действително постъпилите в БФВ трансферни такси от трансфер на състезатели в чужбина да бъдат разпределяни, както следва:

- за състезателите без „ клуб по произход” в интернационалния трансферен документ: 50% за БФВ, 20% за клуба, в който последно е играл състезателят, 20% за клуба по първа картотека и 10% за първия треньор на състезателя;

- за състезателите, които са с контракт с български клуб, т.е с „ клуб по произход” в интернационалния трансферен документ: 50% за БФВ, 20% за клуба, вписан като „ клуб по произход” в интернационалния трансферен документ на състезателя, 20% за клуба по първа картотека и 10% за първия треньор на състезателя.

През пролетта на 2021г. следва погашение на начислените суми за сезон 2020/2021 към волейболните клубове и треньорите по волейбол.

Управителният съвет на БФВ утвърди направеното от Комисия по детско – младежки волейбол разпределениена топки MIKASA сред клубовете – членове на БФВ за сезон 2020-2021. Критериите, по които са разпределени топките, са следните:

- за всеки тим от Суперлига – мъже – 3 бр.;

- за всеки тим от Висша лига – мъже – 1 бр.;

- за всеки тим от „ А “ НВГ – мъже – 1 бр. ;

- за всеки тим от НВЛ – дами – 3 бр.;

- за всяка гарнитура от другите възрастови групи при подрастващите – 1 бр.

Клубовете – членове на БФВ към този момент започнаха да получават плануваните за тях топки за сезон 2020 – 2021, според одобреното систематизиране.

В осъществяване на своя ангажимент за цялостна бистрота във всички дейности за избори на длъжности и постове, свързани с националните тимове на Република България, Управителният съвет на Българска федерация по волейбол разгласи процедура по желание на национални селекционери при подрастващите във всички възрастови групи.

Постъпилите кандидатури на всички треньори бяха прегледани от Треньорската комисия към Българска федерация по волейбол и комисията изготви отчет, съдържащ съответни оферти до Управителния съвет за избор на старши треньор на всеки един народен тим при подрастващите. Съобразявайки се с експертното мнение на Треньорската комисия, Управителният съвет на БФВ утвърди препоръчаните от Треньорската комисия старши треньори на националните тимове при подрастващите.

През 2020 година Управителният съвет на БФВ работи и върху нормативната уредба на федерацията. Управителният съвет взе решение за промени и допълнения в Правилника за осъществяване на държавни шампионати от Национална волейболна лига. Управителният съвет утвърди Вътрешен устав за статута и активността на Спортно-организационната комисия за надпреварите от Държавното състезание (НВЛ) - мъже и дами, приеПравилник за осъществяване на " Суперлига " - мъже 2020/21, Правилник за осъществяване на НВЛ - " Демакс лига " 2020/21 и Правилник за осъществяване на НВЛ- " Висша лига " - мъже 2020/21, утвърди и Наредба за осъществяване на Държавните шампионати при подрастващите за 2020/2021 година. Управителният съвет утвърди нов Дисциплинарен устав на Българска федерация по волейбол и нов Правилник за работа на Апелативната комисия на Българска федерация по волейбол.

2. Национални тимове

Поради пандемията от ковид всички надпревари на националния тим - мъже през лятото на 2020г. бяха анулирани от Международната федерация по волейбол. Въпреки че нямаше публични надпревари, националният тим – мъже организира подготовка от 22 юни до 12 август 2020г. в София като треньорският щаб съумя да работи с по – необятен кръг от състезатели, включително и с доста млади и перспективни такива, които биха намерили място в състава на тима в идните през 2021г. интернационалните спортни конгреси.

Идентична беше обстановката към женския народен тим по волейбол – всички надпревари на тима през лятото на 2020г. бяха анулирани. Националният тим – дами организира подготовка от 16 юни до 31 юли 2020г. в Пловдив като треньорският щаб работи с по – необятен кръг състезателки, които влизат в проектите на щаба за идните надпревари от интернационалния състезателен календар на тима за 2021г.

Тъй като Европейската конфедерация по волейбол взе решение да организира Европейските шампионати при подрастващите като дефинира участващите във финалите тимове на база на позицията, която съответните тимове заемат в европейската класация, националният тим по волейбол за мъже под 20 години не получи опция за присъединяване в шампионата като остана първа запаса. Националният тим – мъже под 20 години организира подготовка от 28 юли до 16 август 2020г. в гр. София.

Българският народен тим – дами под 19 години организира подготовка от 17 юли до 20 август 2020г. в Пловдив след което взе присъединяване на финалите на Европейското състезание от 22 до 30 август 2020г. в Босна и Херцеговина и Хърватия. Финалният шампионат се организира с 9 тима заради отдръпването от присъединяване на 3 тима от финалите по отношение на пандемията от ковид. Българският народен тим приключи на шесто място в крайното класиране на Европейското състезание за дами под 19 години.

Българският народен тим – мъже под 18 години организира подготовка от 28 юли до 2 септември 2020г. поредно в Самоков и в София. Националният тим взе присъединяване на финалите на Европейското състезание от 5 до 13 септември 2020г. в Италия. Финалният шампионат се организира с 8 тима заради отдръпването от присъединяване на четири тима от финалите по отношение на пандемията от ковид.

Българският народен тим приключи на четвърто място в крайното класиране на Европейското състезание за мъже под 18 години. Четвъртото място на Европейското състезание даде право на българския народен тим да играе на Световното състезание за мъже под 19г. през 2021г., както и на Европейския олимпийски фестивал през 2021г.

Българският народен тим – дами под 17 години организира подготовка от 10 август до 28 септември 2020г. в Пловдив и взе присъединяване на финалите на Европейското състезание от 1 до 9 октомври 2020г. в Черна гора. Финалният шампионат се организира с 11 тима заради отдръпването от присъединяване на тима на Германия от финалите по отношение на пандемията от ковид.

Българският народен тим приключи на девето място в крайното класиране.

Националният тим за мъже под 16 години също нямаше публични надпревари през лятото на 2020г. Треньорският щаб осъществя подготвителен лагер с две групи състезатели, като всяка група получи опция да организира едноседмична подготовка.

По предложение на Комисията по плажен волейбол, Българска федерация по волейбол обезпечи подготовката през лятото на 2020г. на националните двойки по плажен волейбол за мъже и дами под 20г. и под 18г.

Българските национални двойки по плажен волейбол взеха присъединяване на Европейското състезание за мъже и дами под 20 години, извършено от 9 – 13 септември 2020г. в Бърно, Чехия. Българската двойка при мъжете Янев/Костов зае 17-то място в крайното класиране, а двойката при дамите Тодева/Киндова зае 25-то място.

Българските национални двойки по плажен волейбол взеха присъединяване на Европейското състезание за мъже и дами под 18 години, извършено от 16 – 20 септември 2020г. в Измир, Турция. Българската двойка при мъжете Наков/Въртигов зае на 17-то място в крайното класиране, а двойката при дамите Киндова/Петрова зае 25-то място.

3. Държавни шампионати

С решение на Управителния съвет на федерацията Държавните шампионати при мъжете и дамите за сезон 2019 – 2020г. бяха прекъснати при оповестяване на изключителното състояние в Република България по отношение на епидемията от ковид. Единствено шампионата на „ А” Национална Волейболна Група – мъже съумя да приключи при започване на месец март 2020г.

Управителният съвет на федерацията утвърди предлагането на Комисия по детско – младежки волейбол за изменение в спортния календар на държавните шампионати при подрастващите за сезон 2019 – 2020. Благодарение на напъните, положени от Българска федерация по волейбол, от Комисия по детско – младежки волейбол и от волейболните клубове – участници в държавните шампионати, съумяха да завършат държавните шампионати за юноши, девойки, девойки и момчета.

Поради пандемията от ковид държавните шампионати за кадети и кадетки завършиха на стадий спомагателни шампионати, а за прекадети и прекадетки завършиха на стадий квалификационни шампионати, като финални шампионати в тези възрастови групи не бяха извършени. Не бяха извършени и междурегионалните шампионати по мини волейбол за момчета и девойки.

В помощ на волейболните клубове – членове на БФВ, Българска федерация по волейбол пое разноските за съдийски такси на стадий предквалификационни, квалификационни и спомагателни шампионати от държавните шампионати за подрастващи. Във финалните шампионати от държавните шампионати БФВ заплати разноските за съдийски такси и командировъчните разноски на съдиите и основните ръководители, разноските за здравно обслужване, разноските за купи и медали и подкрепя финансово присъединяване на тимовете финалисти, според решението на Управителния съвет на федерацията.

През лятото на 2020г. бяха извършени пет шампионата за мъже и дами като част от държавното състезание по плажен волейбол. Бяха извършени и три шампионата за мъже и дами под 18 и под 20 години в границите на държавното състезание по плажен волейбол за подрастващи. Чрез държавните шампионати при подрастващите по плажен волейбол бяха избрани и националните двойки по плажен волейбол за присъединяване в Европейските шампионати през 2020г.

На извършените шампионати от държавните шампионати по плажен волейбол, Българска федерация по волейбол пое разноските за съдийските такси, за здравното обслужване, както и за купите и медалите.

В интервала месец октомври – месец ноември 2020г. поетапно започнаха държавните шампионати при мъжете и дамите за сезон 2020 – 2021г. – НВЛ Суперлига – мъже, НВЛ Висша лига – мъже, НВЛ Демакс лига – дами. Въпреки комплицираната обстановка към ковид и с цената на доста отсрочени и пренасрочени срещи, Спортно – организационната комисия за надпреварите от държавното състезание (Национална волейболна лига) – мъже и дами съумя да организира сполучливо есенния дял от шампионатите.

В помощ на клубовете – участници в шампионатите на НВЛ – мъже и дами, Българска федерация по волейбол посредством Спортно – организационната комисия за надпреварите от държавното състезание (Национална волейболна лига) заплаща разноските за възнагражденията на съдиите и супервайзорите, ръководещи срещите от шампионатите при мъжете и дамите.

В края на месец ноември 2020г. започва и шампионата на „ А” Национална Волейболна Група при мъжете за сезон 2020 – 2021г.

Комисия по детско – младежки волейбол следи епидемиологичната конюнктура в страната и е подготвена с разнообразни разновидности за начало на държавните шампионати при подрастващите за сезон 2020 – 2021г., съобразени и с подготовката и присъединяване в надпревари от интернационалния състезателен календар на националните тимове при подрастващите.

4. Международна активност

На извършения на 16.10.2020г. във Виена избирателен конгрес на Европейската конфедерация по волейбол, господин Любомир Ганев - Председател на Управителния съвет на Българска федерация по волейбол, беше определен за член на Административния ръб на европейската централа.

На съвещание на Административния ръб на Европейската конфедерация по волейбол господин Любомир Ганев бе избран за член на работна група по маркетинг на европейската централа, а също по този начин бе определен и за ръководител на комисията на спортистите.

На същото съвещание на Административния ръб господин Валентин Помаков бе определен за член на комисията за европейските купи, а госпожа Пламена Стойкова беше избрана отново за секретар на правната комисия към Европейската конфедерация по волейбол.

Благодарение на отличните връзки и сполучливата взаимна работа сред Българска федерация по волейбол и Европейската конфедерация по волейбол, както и с помощта на поддръжката на Министерството на младежта и спорта, през 2021г. България ще бъде хазаин взаимно с още три страни на Европейско състезание по волейбол за дами, както и на финали на Златна Европейска лига за дами.

С поддръжката на Министерството на младежта и спорта, Българска федерация по волейбол получи от Международната федерация по волейбол опцията през 2021г. да бъде съорганизатор, взаимно с Италианската федерация по волейбол, на Световното състезание за мъже под 21 години.

През 2021г. България ще бъде хазаин и на шампионат от Волейболната лига на нациите при мъжете

5. Повишаване на професионалната подготовка на треньорите, длъжностните лица и съдиите

Треньорската комисия взаимно с Българска федерация по волейбол проведоха виртуален семинар за треньори по волейбол на тематика „ Посрещане” с преподавател Георги Петров. Участие в семинара взеха над 100 волейболни експерти.

Треньорската комисия и Българска федерация по волейбол проведоха и втори виртуален семинар на треньори по волейбол с преподавател Силвано Пранди – старши треньор на мъжкия народен тим по волейбол. Двата семинара са записани и са свободно налични за всички искащи в YOU TUBE канала на Българска федерация по волейбол.

Треньорската комисия взаимно с БФВ организира и курс за кондиционни треньори с преподавател доцент Юлиян Карабиберов на тематика „ Кондиционната подготовка във волейбола”.

Треньорската комисия взаимно с БФВ спомагаха на лица, които нямат добита професионална подготовка " Треньор по волейбол " да стартират образование в Център за следдипломна подготовка към НСА „ Васил Левски “ за след довеждане докрай на курса на образование да съумеят да се впишат в регистъра на треньорите, воден от ММС, и да придобият дееспособност за практикуване на треньорската специалност.

Спортно – организационната комисия за надпреварите от държавното състезание (Национална волейболна лига) организира в София и в Пловдив курс за образование на волейболни статистици.

Българска федерация по волейбол и Съдийската комисия организираха семинар за съдии и механически делегати с инструктор госпожа Зорица Биелич, преподавател на Международната федерация по волейбол. Съдийската комисия провежда и четири предсезонни семинара преди началото на сезон 2020/2021 - два в София и два в Казанлък.

През месец септември 2020г. Съдийската комисия организира и изпит за придобиване на първа и национална категория като в изпита взеха присъединяване 19 съдии от цяла България. Проведен бе и един изпит със съдии от трета категория за придобиване на второкласен.

Съдийската комисия провежда и два обучителни курса/семинари за секретари на електронен протокол, с цел да могат да бъдат покрити всички срещи от Национална волейболна лига. Общо 15 души приключиха сполучливо курса на образование.

Съдийската комисия и Комисията по плажен волейбол организираха два курса за съдии по плажен волейбол в София и Варна.

6. Маркетинг и маркетинг – връзки

За първи път в границите на съществуването на Българска федерация по волейбол бе обещано началото на построяването на маркетинг и маркетинг -комуникации отдел и комисия на федерацията. Наличието на подобен отдел е от дълго време факт във всички водещи волейболни федерации по света, както и в CEV и FIVB. Нуждата от подобен отдел бе усетена още по време на Европейското състезание по волейбол през 2015 година и на Световното състезание по волейбол през 2018 година, когато поради високите условия на CEV и FIVB към организационните комитети бе привличан експерт съответно за тези два плана. Въпреки това едвам след промяната на управлението на БФВ през март 2020 година бе обещано началото на работата на подобен отдел и привлечени съответните експерти.

Основните задания пред този отдел са:

- Изготвянето и ръководството на цялостна маркетинг тактика на БФВ.

- Проактивно търсене и контакт с евентуални партньори/спонсори за БФВ, както и за събитията, на които БФВ е хазаин. В това число правенето и обновяването на изобретателни партньорски концепции и презентации, които да бъдат представяни пред евентуалните сътрудници.

- Проактивна работа с всички партньори/спонсори за оптимизация налагане на бизнес -ориентиран метод, добиване на оптималната изгода от всяко едно партньорство, както и за даването им на професионално лице/отдел за контакт, към който всички сътрудници и като цяло бизнесът да се обръщат по всички въпроси, касаещи спорт-бизнес взаимоотношения с БФВ. Последното е от изключително значимост в днешния спорт-бизнес свят и играе основна роля в процеса на създаване на бизнес насочен имидж на организацията, привличане на нови сътрудници, както и за задържане на към този момент съществуващите такива.

- Стратегия, ръководство и развиване на маркетинг и маркетинг-комуникация каналите на БФВ, изключително тези в обществените мрежи. В днешния спорт-бизнес свят това са основни детайли за привличане на партньори/спонсори, за създаване на добър и съвременен имидж на БФВ, както и на привличане и задържане на интереса на младите към волейбола в България.

За осемте месеца на работа на този отдел, в условия на пандемия и изцяло влошена бизнес обстановка бяха реализирани положителни резултати, като единствено част от тях са:

- Подписан дълготраен спонсорски контракт до 2025г. с „ Garitage park”. Договорът е от голямо значение за развиването на детско – юношеския волейбол в България, защото средствата са предопределени за построяването на конструкция, която да подкрепя българските волейболни школи.

- Подписан нов партньорски контракт с Първа Инвестиционна Банка.

- Предварително възобновен изтичащия през лятото на 2021 година контракт с Efbet, като новият подобен е за 5 години и със доста усъвършенствани параметри.

- БФВ е пред сключване на още два партньорски контракта.

- Подписан партньорски контракт сред НВЛ и А1.

- Започна и тече дейна работа по подновяването на цялостната визия на БФВ и на всички канали за връзка.

- Започна и тече дейна работа в сферите маркетинг, маркетинг-комуникации и ръководство по отношение на значимите семейства, които предстоят във волейбола в България през 2021г.

- Постоянна работа със обществените медии на БФВ като за интервала почитателите са се нараснали с над 10%.

Поради обстоятелството, че преди март 2020 година действително не е имало целенасочена работа в направление маркетинг и маркетинг-комуникации, размера от работа, който има да бъде приключен и наваксан е голям. За това ще би трябвало време, само че както бе очебийно по - горе, към този момент се „ берат “ първите плодове от тази работа. Към изброеното до тук бихме добавили и получените доста позитивните сигнали от CEV, FIVB и бизнеса в България, че в структурата на БФВ към този момент е налично такова звено и пълномощия, което способства доста за построяването на новата и съвременна визия на Българска федерация по волейбол и на волейбола в България като цяло.

7. Медии

В продължение на съвсем година медийният отдел на Българска федерация по волейбол отразяваше всички интензивности на националните тимове мач по мач. През лятото имаше европейски шампионати за юноши и девойки. Веднага след края на всеки дуел в формалния уебсайт на федерацията имаше репортаж за срещите. Към това можем да прибавим изявленията с националните треньори преди и след старта на шампионатите.

Отблизо медийният отдел следеше интензивностите на президента Любомир Ганев – изявленията, срещи с министри, гостувания в разнообразни градове, избора му за член на административния ръб на CEV. Новините бяха допълвани с настоящ снимков материал.

Много от членовете на Управителния съвет дадоха изявленията по своята област в формалния уебсайт на БФВ. Непрекъснат контакт имаше сред новосъздадената Треньорска комисия с ръководител Людмил Найденов и медийния екип. Това даде опция да се провеждат няколко семинара, които по общо мнение се оказаха извънредно потребни.

Председателят на Управителния съвет на БФВ Любомир Ганев дефинира 2021-а като годината на женския волейбол, защото България ще бъде един от домакините на европейското състезание. Бяха оповестени голям брой изявленията с националния селекционер Иван Петков, както и отзиви на част от най-хубавите ни състезателки.

Медийният екип работи в чудесно взаимоотношение с тийм мениджърите на националните тимове. Същото се отнася и с Найден Тодоров, който дава отговор за работата на Националната волейболна лига. Всяка подадена информация биваше незабавно оповестена в формалния уебсайт и надлежно доближаваше до обществото.

Като чудесно достижение на медийния екип е фактът, че съвсем всички оповестени в формалния уебсайт на БФВолейбол материали бяха употребявани от водещите спортни медии в България. Общото мнение на сътрудниците е, че работата с подготвени текстове ги улеснява. А въпреки това се понижава до най-малко шанса да се „ преписват надарено “ информации, което доста пъти води до неточности и неправилна информация.

Основните задания пред медийния отдел през 2021 година са свързани и с семействата на Евроволей 2021 за дами и международното състезание за младежи, на което сме домакини с Италия. Ще бъдат основани още по-добри връзки с представителите на българските медии по отношение на отразяването. Разбира се, очакванията са в посока, че всичко към този момент ще е онлайн и с аудитория, а не в условия на пандемия.
Снимки: Владимир Иванов, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР