Отбори от Турция, Унгария и Черна гора ще участват в

...
Отбори от Турция, Унгария и Черна гора ще участват в
Коментари Харесай

Отбори от Турция, Унгария и Черна гора ще участват на баскетболен турнир в памет на Ваня Войнова

Отбори от Турция, Унгария и Черна гора ще вземат участие в шестото издание на баскетболния шампионат за девойки до 14 години в памет на Ваня Войнова, чийто хазаин е столичният клуб Славия.

Надпреварата ще се организира от петък (10 март) до неделя (12 март) в залата на Частно учебно заведение " Свети Георги " в София.

" Този шампионат ще ни помогне да си сверим часовниците за това до каква степен сме стигнали в развиването на баскетбола при девойките. Нашата цел да организираме шампионата е освен да почитаме най-великата българска баскетболистка на всички времена Ваня Войнова, само че също по този начин и да оказваме помощ за развиването на дребните деца в нашата школа. В същото време желая да благодаря и на хората от баскетболния  Славия и най-много на Гиргина Скерлатова, която е моторът на клуба. Без нея нямаше да се оправим, както и без Гергана Славчева, която води тима до 14 години. Трябва да отбележа и че без поддръжката на " София - европейска столица на спорта " не бихме могли сами с нашия бюджет да организираме сходна конкуренция ", сподели Михаил Йотов, ръководител на баскетболния клуб Славия.

" Започнахме да организираме този шампионат преди към половин година. Радвам се да заявя, че тимовете, които потвърдиха своето присъединяване, са доста стойностни. На първо място това са Истанбул Старс от Турция. Знаете, че страната има доста огромни обичаи в баскетбола. Също по този начин в София идва и черногорският Будучност, различен тим с обичаи. Техният женски отбор играе във финалната четворка на Адриатическата лига. Последният тим, който чакаме, е Вашаш. Те са многократни първенци на страната си и една от най-силните женски школи в Унгария. Нямаме самообладание да премерим сили с тях. Откриването на шампионата е на 10 март от 17:00 часа. Първият мач е половин час по-късно. Закриването е в неделя от 13:30 часа. Мачът за първо и второ място е от 12:00 часа. Апелирам към всички да дойдат в залата на бул. " Никола Вапцаров " и да поддържат девойките. Искам децата да се забавляват и да завържат нови другарства ", добави още Йотов.

На конференцията той донесе и една от двете купи, които женският състав на Славия с Ваня Войнова в редиците си печели като първенец на Европа през 1959 и 1963 година. Йотов съобщи, че не е сигурен трофеят от кое от двете събития е, защото другият не е във витрината на клуба, а преди години е бил продаден на търг на незнаен колекционер. Сега ръководителят на " белите " се надява да успее да намери купата и да я върне в клубната витрина.

" Всяка информация за тази купа ще ни бъде скъпа. Надявам се, че индивидът, у който е, ще се свърже с нас, тъй като тя е клубна светиня ", приключи Йотов.

На конференцията участва и президентът на Българската федерация Георги Глушков. Той регистрира, че женският баскетбол в България доста изостава в развиването си, само че изрази вяра, че посредством сходни прояви той може да увеличи равнището си.

" Българският баскетбол към този момент за шести път провежда този интернационален шампионат. Той ни оказва помощ да забележим къде сме и да създадем корекции. Освен това основава и възторг в женския баскетбол, който за жалост в последните години изостана много. Търсим тласъци за развиване и способи да вървим напред. Предстоят ни няколко доста забавни дни на баскетбол. Очаквам залата да се изпълни и нашите девойки да се насладят на този забавен шампионат. В последните години с изключение на шампионата в памет на Ваня Войнова няма други съревнования, които да са от подобен сан в България на интернационално равнище в женското направление. Пожелавам на управлението на Славия да успее да върне славата на женския баскетбол в България. Виждам, че са на верния път. Каквото би трябвало да се оказва помощ от позиция на федерацията, аз ще го направя, до момента в който заемам този пост. Славия е различим клуб в цяла Европа ", сподели Глушков.

Ваня Войнова е 12-кратна шампионка на България по баскетбол с отбора на Славия. С " белите " печели два пъти Купата на европейските първенци. През 1958 година извежда националния тим до европейската купа и е избрана за " Баскетболистка номер 1 в Европа ". С отбора на България тя има още два сребърни (1960 и 1964 година) и един бронзов орден от (1954 година) от европейски шампионати, както и един сребърен (1959 година) и един бронзов (1964 година) от международни шампионати. От 2001 година Войнова е член на " Женската зала на славата на баскетбола ", а през 2007 година е призната и в " Залата на славата на ФИБА ". През 1958 година Ваня Войнова става първият притежател на премията за " Спортист на годината " в България.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР