Отборът на Испания подпечата мястото си на четвъртфиналите на ЕвроБаскет

...
Отборът на Испания подпечата мястото си на четвъртфиналите на ЕвроБаскет
Коментари Харесай

Испания показа защо е световен шампион и отстрани Литва след зрелищен обрат в Берлин

Отборът на Испания подпечата мястото си на четвъртфиналите на ЕвроБаскет 2022. Световните първенци не престават похода си на шампионата на Стария континент, откакто довечера не се предадоха и завоюваха конфликта си с Литва със 102:94 (19:20, 21:25, 23:23, 20:15, 19:11) след продължение в зрелищен дуел в " Мерцедес-Бенц Арена " в Берлин. Така " Ла Фурия " продължава напред в шампионата, като на четвъртфиналната фаза ще се изправи против спечелилия от мача сред Финландия и Хърватия.

С съществена роля за триумфа на испанците се трансформира натурализираният американец Лоренцо Браун. Гардът в редиците на селекционера Серджо Скариоло изведе своя тим към успеха, откакто бе директно виновен за 16 от общо 19-те осъществени точки на отбора си в продължението. Браун имаше проблеми със стрелбата през цялото постоянно време, само че в спомагателните пет минути откри верния темп и в последна сметка приключи с 28 точки и 8 асистенции.

Самият мач стартира доста равностойно с неколкократна промяна на водачеството, като в самия завършек на първата четвърт тимът на Литва взе точка задатък след тройка на Лукас Лекавичиус. Първенците от Мондиал 2019 отвърнаха със мощна серия от осем безответни точки за начало на втория интервал, повеждайки с 27:20, само че по-късно " балтийските колоси " освен съумяха да настигнат своя противник, само че и да се снабдят с най-голямата си преднина в мача след цялостен поврат при 36:43. Първото полувреме завърши при резултат 40:45 в интерес на Литва, като момчетата на Казис Максвитис съумяха да пренесат положителното си показване и в третата четвърт, когато разликата се качи до двуцифрените размери при 47:58. 

Въпреки това тимът на Испания намираше метод да дава отговор на всеки един удар на своя конкурент, като възпитаниците на Серджо Скариоло съкратиха дистанцията до единствено три точки при 63:66 след тройка на ветерана Руди Фернандес. В последната четвърт от мача си личеше липса на централизация в редиците на литовския отбор, който разреши да бъде застигнат от испанците, вследствие на което мачът се трансформира в панер за панер във финалните минути. 

Страхотна пукотевица с приключване на 24-те секунди от Шаби Лопес Аростеги донесе първата преднина на международните първенци през второто полувреме при 80:78, като същата разлика се резервира до последното владеене на Литва в мача. В него Рокас Йокубайтис пропусна от тройката, само че Игнас Браздейкис съумя да се пребори за битката в нахлуване и да добави коша в топката на испанците, с цел да провокира продължение при 83:83. 

След късата пауза стартира и лекцията в нападателен проект на Лоренцо Браун, който започва четвъртината със седем следващи точки за испанския тим, помагайки на своите съотборници да излязат напред при 90:86. Две тройки от Лукаш Лекавичиус и Игнас Браздейкис обаче разрешиха на Литва да се върне в мача при 95:94, а откакто Испания пропусна късмет да вдигне преднината си, на литовците им бе предоставена опция да поведат в мача. 

Грешка в нахлуване и след това неспортсменско нарушаване на героя от по-рано Браздейкис обаче наклони везните напълно в интерес на Испания, като Браун вкара двата фаула, а по-късно точно той откри Уили Ернангомес, който приключи с панер и фаул за 100:94. Крайното 102:94 в интерес на Испания бе закрепено от два сполучливи наказателни изстрела от Шаби Лопес-Аростеги.

Освен приключилия с 28 точки и 8 асистенции Лоренцо Браун, Уили Ернангомес способства с 21 точки и 8 битки за Испания, до момента в който Руди Фернандес и Хуанчо Ернангомес завършиха с по 13 точки всеки.

Миндаугас Кузминскас наниза 18 точки за тима на Литва, Игнас Браздейкис осъществя още 17 плюс 7 битки, Лукас Лекавичиус и Домантас Сабонис се регистрираха с по 15 точки, а Рокас Йокубайтис приключи мача с 13 точки, 6 битки и 5 асистенции. Лидерът на отбора Йонас Валанчунас прекара единствено 21 минути на игрището, финиширайки с 5 точки и 6 битки, като в последните минути от постоянното време и продължението той не бе на терена, макар че имаше три нарушавания.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР