Отбелязваме Международния ден за борба с рака при децата. В

...
Отбелязваме Международния ден за борба с рака при децата. В
Коментари Харесай

200 родители всяка година чуват за децата си най-страшната диагноза - рак


Отбелязваме Международния ден за битка с рака при децата. В България дребните пациенти се лекуват по всички интернационалните стандарти, написа БГНЕС.

На 15 февруари означаваме Международния ден на рака при децата. Около 200 родители в България всяка година чуват най-страшната диагноза. За благополучие онкологичните болести при децата са относително редки.

По мотив днешния ден клиничният психолог на Клиниката по детска онкохематология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ Ивайла Георгиева и младият ИТ експерт Александър Спасов приготвиха специфични картички с обръщение към всички деца, които водят сега тихата борба с рака. Александър е младеж, който е бил пациент на клиниката. В детството си той е преболедувал злокачествено хематологично заболяване, само че през днешния ден е здрав и оказва помощ на други деца като него да се преборят със страшната диагноза.

В Международния ден за битка с рака при децата, пожелаваме на дребните герои, техните близки, медицинския личен състав и на всички хора, които ги поддържат - здраве и кураж, тъй като злокачественото заболяване не е присъда, то е диагноза, то е затруднение, което когато преодоляваме, ставаме по-силни. Чрез опита си, предаваме силата на човешкия дух, вярата в успеха нататък - на тези, които имат потребност, към положителното, е посланието на Ивайла и Александър.

В Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, която е неповторима за страната, се лекуват всички злокачествени болести в детска възраст, които подлежат на химиотерапия. Най-често в центъра постъпват деца с остра лимфобластна левкемия, разнообразни лимфоми, както и огромно многообразие от солидни тумори (невробластоми, нефробластоми и др.). „ Заболяванията се лекуват по интернационално открит протокол като 80% от тях подлежат на общоприета терапия по тази причина и резултатите ни са съпоставими с тези на другите европейски центрове “, изяснява проф. доктор Добрин Константинов, д.м., шеф на Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. При към 20% от малчуганите се постанова по-специфична терапия (костно-мозъчна трансплантация, таргетна терапия, имунотерапия), която също се ползва сполучливо в клиниката и дава резултати, неотстъпващи на тези в огромните европейски центрове. „ Единици са децата, които по медицински аргументи се насочват за лекуване в чужбина, нормално, когато става дума за доста характерен развой в лекуването на който някоя европейска клиника има по-голям опит. Не инцидентно слагам акцента върху „ медицинските аргументи “, защото в терзанието си родителите от време на време търсят в чужбина лекуване, което със същия триумф може да бъде препоръчано в България. Разбира се това е тяхно право и е изцяло разбираемо “, разяснява проф. доктор Константинов, който е и ръководител на Българското здравно сдружение по детска онкология и хематология.

През 1997 година лекарите от детската онкохематология под управлението на проф. доктор Др. Бобев, дмн, основават първия в България център за костно-мозъчна трансплантация. Въведени са най-съвременните диагностични способи и лечебни схеми, като постигнатите резултати са близки с тези на водещи детски онкологични центрове по света. В Клиниката по детска онкохематология за първи път в България е осъществена трансплантация на костен мозък при 10-годишно дете със стабилен израстък. Използван е методът на автоложна трансплантация на стволови кафези, колекционирани от периферната кръв на самия пациент. След включването им като рутинна процедура при все по-широк контингент от заболели, трансплантационните способи се усъвършенстват и през 2001 година е осъществена и първата в страната алогенна трансплантация, при която източник на стволовите кафези е друг от пациента донор (донор).

В клиниката се реализира терапия и диспансерно наблюдаване на деца с вродени кръвни болести. Провежда се лекуване и наблюдаване на пациенти с Бета-таласемия и други редки анемии, както и на вродени коагулопатии и тромбофилии – Хемофилия А, Хемофилия В и недостиг на други фактори на кръвосъсирването.

В помощ на Клиниката действа Дневен център „ Златна панделка “, в който дребните пациенти, които идват за амбулаторни процедури, могат да си поиграят в уютна и предпазена среда. Професионален възпитател пък оказва помощ на дечицата, чието лекуване постанова по-дълъг престой в отделението, да не изостават в уроците.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР