Отбелязваме 173 години от рождението на Патриарха на българската литература

...
Отбелязваме 173 години от рождението на Патриарха на българската литература
Коментари Харесай

Отбелязваме 173 години от рождението Иван Вазов

Отбелязваме 173 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

„ На теб, Българио свещенна, покланям песни си в този момент. На твойте рани, кръв скъпа, на твойта жал и горест, на твойте сълзи и въздишки, на твойте пристрастености и тегло и на венеца мъченишки, кой грей на твоето чело… Дано таз религия, туй мечтанье не се разбие в някой брег и твоя вик да не остане като в пустинята без ек ”, написа Иван Минчов Вазов в стихотворението си „ На България ”.

Поетът е роден 9 юли 1850 година в Сопот и умира на 22 септември 1921 година в София, като през целия си живот постоянно е носил България в сърцето си. Тя му отвръща със същото, а той и неговото творчество са неделима част от българщината и самосъзнанието на българите.

Ива̀н Мѝнчов Ва̀зов е български стихотворец, публицист и драматург, именуван постоянно „ Патриарх на българската литература “. Творчеството на Вазов е отражение на две исторически столетия – Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е учен на Българската академия на науките и министър на националното просвещение от 7 септември 1897 година до 30 януари 1899 година от Народната партия.

През 1870 година Вазов отпечатва първото си стихотворение – „ Борба “. През 1872 година издава стихотворението „ Борът “, което е първото му обществено коментирано стихотворение. До 1875 – 1876 година Вазов написа и любовни стихотворения. През 1876 година отпечатва първата си стихосбирка – „ Пряпорец и Гусла “, само че не подписва книгата с същинското си име, а с псевдонима Пейчин. Това става в Букурещ. В нея той включва „ Панагюрските въстаници “, по-известно като „ Боят настана “. През 1877 година излиза втората стихосбирка на Вазов – „ Тъгите на България “, която към този момент е подписана от Вазов. Третата стихосбирка на Вазов излиза от щемпел година по-късно – през 1878 година и носи заглавието „ Избавление “. През 1881 година Вазов издава стихосбирката „ Гусла “.

Иван Вазов е създател освен на първия български научнофантастичен роман („ Последният ден на ХХ век “, 1899), само че е написал и първата наша фентъзи поема („ В царството на самодивите “, 1884), както и някои фентъзи стихотворения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР