Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят

...
Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят
Коментари Харесай

Славен ден е! Отбелязваме 146 години от героичните боеве на Шипка

Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 година сред войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи борби по време на Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.) Боевете, които се водят сред бранителите на прохода и турската войска влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Програмата за Национално честване Шипченска епопея 2023 година стартира на 18 август и ще продължи през уикенда.

Хиляди българи се събраха в събота пред Паметника на свободата на връх Свети Никола. В тържествата взе участие президентът и главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. На церемонията участваха регионални шефове и заместител регионални шефове, народни представители, кметове и заместник-кметове на обитаеми места, представители на локални и държавни институции.

В началото на тържествената стратегия президентът одобри почетния часовой на представителни роти на националната гвардейска част. Честването продължи със заупокойна молитва в памет на героите, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие със свещеници от Габровска духовна околия. По мотив 140-ата годишнина от написването на Вазовата “Епопея на забравените ” беше показан откъс от одата “Опълченците на Шипка ”.

След „ епопеята на забравените “ няма да допуснем тези, които постоянно липсват тук, на върха, да ни натрапят „ епопея на зачеркнатите “, сподели в тържественото си слово президентът Румен Радев. „ Европейска България има бъдеще, единствено когато сложим завършек на политическото безсрамие, което сее ерес и паразитира върху разделянето, което търгува с всичко българско за своето оцеляване “, сподели още той. Според президента страната ни се нуждае от единство към държавността, историята и националното достолепие, към демократичните завоевания и свободите на жителите. По думите му непростима безнаказаност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си генерации българи – идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев. „ Днес споделяме „ стига “. Трети март е алената линия на нашето самообладание “, съобщи президентът. 

Тържествената част приключи с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата в символ на респект към героите, дали живота си за Освобождението на България. 

Празничната програма продължи с разкриване на фотодокументалната галерия “Свобода без граници ”, отдадена на космонавтите, посещавали Паметника на свободата. Представени бяха и възстановките „ Битката при Орлово гнездо “ и „ Възстановка дневно трети от боевете, разказан от Иван Вазов ”, а в подножието на върха имаше презентация на националната акция на Министерството на защитата „ Бъди боец “.

Събитията, отдадени на годишнината от Шипченската епопея, не престават до 25 август. Националното честване се провежда от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк музей „ Шипка-Бузлуджа “, община Габрово, Ротари клуб - Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „ Априлов – Палаузов “ - Габрово, Художествена изложба „ Христо Цокев “, Държавен списък - Габрово.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР