Отбелязаха ръст на здравнонеосигурените, които искат целева помощ за лечение

...
Отбелязаха ръст на здравнонеосигурените, които искат целева помощ за лечение
Коментари Харесай

Болници съдят неосигурени

Отбелязаха растеж на здравнонеосигурените, които желаят целева помощ за лекуване в болница. От Агенцията за обществено подкрепяне оповестиха за Българска национална телевизия, че през първите 7 месеца на годината са постъпили към 4 хиляди молби, а изхарчените пари са с 290 000 лв. повече в съпоставяне със същия интервал на 2016 година

По данни на Националната организация за приходите броят на неосигурените варира сред 400 и 500 000 души. От Софийския областен съд споделиха, че лечебни заведения водят каузи против неосигурени пациенти, които не са си платили лекуването.

През предходната година през незабавното поделение на Националната кардиологична болница са минали 15 000 пациенти. Неосигурените са били към 200. От началото на 2017 година миналите пациенти без осигуровки са към 90.

"Без да са в незабавно положение, защото се знае, че ще бъдат прегледани, се обръщат към нас ", сподели доктор Ваня Савкова - завеждащ "Спешно поделение ", Национална кардиологична болница.

Прегледът е за сметка на болничното заведение. В случай че се наложи пациентът да остане за лекуване, околните му се приканват да платят осигуровките или се търси помощ от обществените служби.

"В огромна част от случаите можем да върнем най-малко част от вложените средства, защото незабавните лечебни заведения са извънредно ресурсоемки ", сподели проф. Марио Станкев - шеф на Националната кардиологична болница.

Загубите на Националната кардиологична болница са към 200 000 годишно.

Здравното министерство поема финансирането за раждане, интензивно лекуване и диспансерно наблюдаване на неосигурените. Почти половината от плануваните за тази година над 6 милиона към този момент са изхарчени, оповестиха от Здравната каса. Агенцията за обществено подкрепяне отпуска целева помощ за лекуване в болница единствено на неосигурени, които дават отговор на избрани условия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР