От януари 2025 г. Столичната община въвежда никсоемисионни зони, като

...
От януари 2025 г. Столичната община въвежда никсоемисионни зони, като
Коментари Харесай

Без печки на дърва и въглища в София от 2025 г.


От януари 2025 година Столичната община вкарва никсоемисионни зони, като не разрешава битовото отопление в девет централни региона.

„ Имаме данни от Националния статистически институт, че над 3000 семейства се отопляват на дърва и въглища. Всички те могат да подадат заявки за присъединяване в плана на Столична община за замяна на старите им, неефективни топлоуреди със нови екологични други възможности. В тези региони към този момент имаме над 400 получени заявки и сега правим промяната. Важно е да кажем, че се касае за здания, които са ситуирани по улици, където към този момент има построена топлофикационна или газопреносна мрежа “, изясни Теодора Полимерова, шеф на дирекция " Климат, сила и въздух " в Столична община.

За да подкрепи жителите, общината предлага безвъзмездна замяна на старите печки с климатици, пелетни котли или радиатори за по-чист въздух в София.

„ Над 56% е замърсяването на въздуха от битовото отопление. Крайната цел е възстановяване на качеството на въздуха и понижаване на броя превишения през зимата. Това са дните с интензивно отопление – от ноември до края на февруари. За поредна, четвърта година, Столична община не надвишава нормите за фините прахови частици “, сподели още Теодора Полимерова.

Вече 30 години Тони Тодоров живее в фамилна къща в столичния квартал „ Бенковски “. Решава да смени битовото отопление на дърва и въглища с три броя климатици и кандидатства по общинската стратегия.

„ Много съм удовлетворен, нямаше администрация или пречки. Защо не, когато е без пари. Не е прелестно някой съсед да възпламени печка на дърва и въглища. Съвсем друго е, в този момент е доста по-чисто. Освен това мръсотията, чистенето на печките, праха, огромна е разликата. С едно копче и си решаваш казуса “, споделя Тони Тодоров.

„ От една страна, се усъвършенства комфортът на обитаване, а от друга - и сметките понижават доста, защото се употребяват високо ефикасни и екологични уреди. Вече над 7000 уреда са доставени на семействата, което оказва и забележителен резултат и върху качеството на въздуха, изключително в крайните квартали на София. Разбира се, в случай че съумеят да си топлоизолират жилищата, това също понижава техните сметки. Ако употребяват и различен източник на сила като фотоволтаични панели, към този момент резултатът става още по-голям “, изясни Здравко Георгиев, специалист за замяна на отоплителни уреди.

През 2029 година рестриктивните мерки ще влязат в действие за територията на цялата Столична община, а за нарушителите ще има наказания - от 50 до 500 лв. за физически лица и от 200 до 1 000 лв. за юридически лица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР