От всякъде може да има теч на информация на лични

...
От всякъде може да има теч на информация на лични
Коментари Харесай

Шефът на нотариалната камара: Не знам още къде могат да се ползват изтеклите лични данни

От всякъде може да има теч на информация на персонални данни. Борили сме се всички тези години и системата (с която работят нотариусите - б.р.) работи дейно.

Не бих могъл да знам тези персонални данни къде още могат да бъдат употребявани. Тази система (на нотариусите - б.р.) работи дейно. Не си припомням случай на подправено пълномощие. Достъп до тази система имат всички органи и институции с юридически интерес - прокуратура, Министерство на вътрешните работи, длъжностни лица по регистрация.

Това съобщи ръководителят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев пред Българска национална телевизия. Повод за думите му са изтеклите данни при хакерската офанзива от Национална агенция за приходите на 5 млн. души. Нотариусът също посъветва 189-те души, чийто комплект от данни е бил най-явно изминал в мрежата, да сменят персоналните си карти.

Вчера от Национална агенция за приходите успокоиха, че не е нужно съвсем 4 млн. българи, чиито данни бяха незаконно огласени, да сменят персоналните си карти. По техни калкулации 189 души били най-засегнати. Данните им, изтекли в мрежата, включват композиция от имена, ЕГН, адрес, номер, годност и издател на годна персонална карта. За тези жители съществува по-голям риск от евентуални злоупотреби и те ще бъдат персонално известени от Националната организация за приходите незабавно по телефон или имейл.

Припомняме, на 15 юли 2019 година ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите ревизираха сигнал от хакер, че е източена забележителна част от базата данни на Националната организация по приходите.

След това на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвиняване за киберпрестъплението, откакто той беше арестуван на работното си място.Беше открито, че младежът е пробил и уеб страницата на МОН преди 2 години.

По мотив хакерската офанзива министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в Бъгария има неповторими вълшебници в IT сферата и би трябвало хакерите да работят за страната.

Също на 24 юли юристът на обвинявания " бял хакер " Кристиян - Георги Стефанов прикани да не бъдат намесвани в политиката.

Ден по-рано ГДБОП влезе във компания, в която работи упрекнатият за хакерската офанзива. В ареста е комерсиалния шеф на " Тад груп " Георги Янков, арестуван при интервенцията на ГДБОП във компанията. Другият шеф Иван Тодоров е в Канада на планувано пътешестване още преди година.

От прокуратурата обявиха, че нямат подозрение, че Кристиян Бойков е виновен за офанзивата против Национална агенция за приходите.

Междувременно от ГЕРБ предложиха основаването на краткотрайна комисия, която да проверява хакерската офанзива против Национална агенция за приходите.

Анадолиев изясни, че от години нотариусите имат достъп до националния указател за достъп на Министерство на вътрешните работи, с цел да противодействат на кражбата на идентичност и на непозната благосъстоятелност.

Нотариусът прави доста инспекции, незабелязани за страните, сподели Анадолиев. Те са за непрекъснат адрес, фамилно състояние, правни ограничавания.

Проверката касае и пълномощни. Всеки един сътрудник, пред който е показано такова пълномощие, е длъжен да ревизира съществуването му в осведомителната система. Там (в системта) са заверки, удостоверявани, свързани с смяна условия, завети, разясни Анадолиев.

При покупко-продажби с неподвижен парцел нотариусът ревизира самоличността, база данни на население, инспекция в имотния указател. Длъжностните лица не вършат промени в Търговския указател преди инспекция в системата на нотариусите, съобщи ръководителят на Камарата.

Той увери, че ще осведоми сътрудниците си, с цел да са по-внимателни при покупко-продажбите. Тези инспекции се вършат и при банкови компетенции. Осигурили сме достъп на всички банкови институции до тази система, с цел да ревизират пълномощното в осведомителната система, сподели Анадолиев.

Анадолиев увери, че нотариусите имат достъп до системата на КАТ и към този момент е мъчно да се придобие кола с подправен ваучър. Когато дойдете да се разпоредите с колата - в действително време получавам данните - кой е притежателя, има ли " Гражданска отговорност ", има ли запор, дали е заплатен налога. След това се ревизира и с персоналните карти. В КАТ постъпва информация, в случай че има смяна на собствеността, добави Красимир Анадолиев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР