От вчера сме в непрекъсната комуникация с Министерството на електронното

...
От вчера сме в непрекъсната комуникация с Министерството на електронното
Коментари Харесай

Росица Матева: Правим всичко възможно, за да се гласува с машини в неделя

" От през вчерашния ден сме в непрекъсната връзка с Министерството на електронното ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация. Днес ще бъде осъществено довереното създаване на изходния код и се надяваме в най-кратък период по-късно да бъде подписано решението за засвидетелствуване на сходството.

Кога ще стане това, ще отговорят трите институции, само че би трябвало да бъде осъществено в рационален период, с цел да може машините да бъдат конфигурирани и превозени до секционните изборни комисии. Каквото зависи от ЦИК, е направено, прави се сега и от трите институции, с цел да бъде удостоверено в точния момент сходството ".

Матева не разяснява какъв е " рационалният период " за засвидетелствуване на сходството.

" Няма открит период в Изборния кодекс. Всички работим по този начин, че да се случи машинното гласоподаване и както ЦИК подхожда отговорно, по този начин подхождат отговорно и Министерството на електронното ръководство, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Не можем да определим ден и час, в който би трябвало да се направи това нещо, само че те знаят в какъв период би трябвало да вземат своето решение ".

Бройката на секциите не е дефинитивна заради тези, които ще бъдат открити в лечебни заведения и профилирани заведения - 48 часа преди началото на гласуването. По думите на Матева в неделя ще има по-малко машини, в сравнение с за първия тур. 

6 380 052 са имащите право на глас на 5 ноември, като ще се избират 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще вземат участие трима претенденти , тъй като вторият и третият са с идентичен брой гласове.

" Използвам случая да припомня на общинските администрации, че следва да предадат в събота, с изключение на другите материали за изборите, и по две ролки хартия за машини, които се съхраняват при тях от първия тур ".

За първия тур на локалните избори

По данни на Общинските изборни комисии 2 713 979 души са упражнили правото си на глас на 29 октомври, което прави изборна интензивност от 44,94%. На последните локални избори през 2019 изборната интензивност е била 49,76%, а на парламентарните избори на 2 април - 40%.

Всички 265 общински изборни комисии предадоха в ЦИК протоколите с изборните резултати, сега се прави наново въвеждане на данните, уточни Матева. Тя означи, че сега тече предизборна акция за втори тур, като тя ще завърши в петък - 3 ноември, в 24:00 часа. 

Попитана за невъзможността на финансовия министър Асен Василев да гласоподава в родния си град Хасково, поради адресна регистрация в чужбина, Матева отговори, че ЦИК няма пълномощия по проблема, а за него научили от медиите. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР