От Възраждане призоваха експерти и общественици на публичен дебат за

...
От Възраждане призоваха експерти и общественици на публичен дебат за
Коментари Харесай

Възраждане кани световни експерти да анализират ползите и рисковете от въвеждане на еврото у нас

 Open photo

От " Възраждане " приканиха специалисти и общественици на обществен спор за въвеждането на еврото в България. Българският лев не може да бъде отстранен под масата, подчертаха от партията на Костадин Костадинов.

 

На конференция в Българска телеграфна агенция - София Костадинов съобщи, че влизането на България в еврозоната ще унищожи страната, тя ще банкрутира и ще ни вкарат в дългова серпантина, което ще ни довърши като народ и страна.

 

" Еврото потъва със скоростта на котва, хвърлена във водата ", отсече той.

 

Когато от " Възраждане " са оборвали клишетата и лъжите за еврото, са били упреквани като " безумци " от " инцидентно преминаващия в политиката Кирил Петков ". Затова от политическата организация са  решили да изкарат диалога отвън България и да се допитат до международни престижи, чиито отзиви са приети от всички - в това число тези, които харесват, и тези, които не харесват еврото и еврозоната, изясни Костадинов.

 

От " Възраждане " са се свързали със световноизвестния икономист проф. Стив Ханке, който е приел да изготви за България изцяло гратис разбор за изгодите и рисковете от въвеждането на еврото у нас. Ако проф. Ханке не бъде поканен от страната, с цел да направи разбор, тогава ние от Народното събрание ще се обърнем към него, с цел да призовем за помощ. България и нашият народ имат потребност от помощ, акцентира Костадинов.

 

Ако " Възраждане " ръководи и завоюват изборите на 2 октомври първото нещо, което ще създадат, е да хвърлят " Плана за въвеждането на еврото " в кошчето за отпадък, където му е мястото. Подмяната на българския лев с еврото не би трябвало да става под масата, настоя от своя страна секретарят на структурата на " Възраждане " в София Деян Николов.

 

" Възраждане " чака необятен публичен спор с присъединяване на всички специалисти, които считат, че България би трябвало да влезе в еврозоната, и такива, които считат че би трябвало да запазим българския лев, с цел да се види от обществото какви са изгодите и какви са рисковете от това. Рисковете, изключително в този миг България да влезе в Еврозоната, са прекомерно огромни, предизвести Николов.

 

Рисковете от приемането на еврото са доста, само че главният е загубата на суверенитет. В момента страната мъчно намира кой да финансира държавен дълг, което ни защищава от неразумна фискална политика, само че влизането в еврозоната ще отвори вратата за Европейската Централна банка (ЕЦБ) да финансира недостиг в бюджета, каквато процедура има с Италия, Гърция и други страни. Ако стартираме да теглим по 10-12 милиарда на година за настоящи разноски в бюджета, България ще дължи към 100 милиарда лева единствено след 6-7 години, с което ще се поробят бъдещите генерации и няма да имат право на лична парична и фискална политика, предизвести Николов.

 

Никой не споделя, че в случай че влезем в еврозоната, влизаме и в европейския механизъм за непоклатимост, в който ще би трябвало да внесем нашият взаимен дял от няколко милиарда в продължение на 7-8 години. Този фонд финансира страните с максимален дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт като Италия и Гърция. Парадоксално, ще се окаже, че най-бедната страна в Европейския съюз  ще финансира закъсалите стопански системи на доста по-богати страни, уточни Николов.

 

При вероятно влизане на България в клуба на богатите не е ясно какво ще се случи с валутния курс и цялостното превалутиране. Голяма част от спестяванията на българите ще бъдат обезценени, в случай че не защитим интереса на хората по време на договарянията с Европейската централна банка (ЕЦБ). Тук е значимо да се означи, че държавно управление на ГЕРБ в края на своя мандат 2020 година внесе корекция в закона за Българска народна банка, с която анулира ролята на Народното събрание в определянето на този курс и в този момент неговото договаряне ще бъде напълно в ръцете на министъра на финансите и шефа на Българска народна банка, което има действителен риск да не съумеят да защитят българските ползи и курса за превалутиране да бъде контрактуван в ущърб на българските жители и бизнес, посочи Деян Николов.

 

Поканата към интернационалните експерти  е първата самодейност от акцията на „ Възраждане “ за опазване на българския лев, в която те привличат  международно приети икономисти да помагнат с опита си на България.

 

Пресконференцията може да видите тук: 

 

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!Време е за Възраждане!Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР