От въвеждането на извънредното положение на 13 март тази година

...
От въвеждането на извънредното положение на 13 март тази година
Коментари Харесай

НОИ предупреди: Не пращайте няколко заявления за ПИК, всяко ново анулира предишното

От въвеждането на изключителното състояние на 13 март тази година до 15 април Националният застрахователен институт (НОИ) е издал 26 344 лични идентификационни кода (ПИК), които разрешават достъп до електронните услуги на института. Между 100 и 120 онлайн заявки дневно се обработват единствено в териториалното отделение на Национален осигурителен институт в София. В интервала 3-15 април т.г. 1250 софиянци са поискали да се снабдят с код, осведомят от Осигурителният институт. 

Заявлението за издаване на ПИК би трябвало да се подава еднократно  и единствено към една от структурите на Национален осигурителен институт. Всяко последващо заявление за код от едно и също лице води до преиздаване, което анулира към този момент издаден/съществуващ подобен и го прави недействителен. От Национален осигурителен институт припомнят, че всички подадени онлайн заявления се обработват по реда на тяхното идване от чиновници на Осигурителния институт. 

В услуга на искащите да заявят и да получат ПИК на Национален осигурителен институт по електронен път на интернет страницата на института е оповестено особено напътствие.

Възможността за заявяване на ПИК на Национален осигурителен институт по електронен път е част от пакета от ограничения на института за ограничение визитите на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в изискванията на изключително състояние. В него влизат още: подаването на документи, свързани с разпределяне и погашение на паричните компенсации за безработица, да се прави в бюрата по труда дружно с регистрацията като безработен; служебното преизчисление на пенсиите на всички работещи пенсионери, които имат добит застрахователен стаж след 31 декември 2018 г.; режим на следен достъп до приемните на Национален осигурителен институт.

Националният застрахователен институт приканва всички свои клиенти да се въздържат от персонално посещаване в офисите на институцията. На тяхно разположение са различните форми за контакт с Национален осигурителен институт: над 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или е-поща.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР