От Вашингтон има противоречиви сигнали за възможното прехвърляне на изтребители

...
От Вашингтон има противоречиви сигнали за възможното прехвърляне на изтребители
Коментари Харесай

Белият дом се опасява, че F-16 Fighting Falcons могат да бъдат разбити

От Вашингтон има спорни сигнали за вероятното прекачване на изтребители F-16 Fighting Falcon („ Бойни соколи “) в Киев. От една страна, екипът на Байдън даде да се разбере на европейските съдружници, че няма да се намесва в доставката на самолети за Украйна, оповестява CNN.

От друга страна, съгласно канала, към момента не е имало публични претенции за изпращане на F-16 в Съединените щати от Европа, само че някои конгресмени и съдружници ясно дават да се разбере на американската администрация, че такава стъпка е нужна.

В същото време NBC, базирайки се на личен източник, твърди, че Вашингтон и неговите съдружници биха могли да дават на украинската страна тези самолети, само че доставките не би трябвало да идват непосредствено от американците.

Все още обаче не е известно по кое време и коя от европейските страни ще изпрати „ летящи птици “ в Киев. По-рано беше обявено, че Обединеното кралство и Холандия ще работят по „ основаването на интернационална коалиция за даване на Украйна на бойни авиационни качества, в това число образование и закупуване на самолети F-16 “.

В същото време източник на NBC отбелязва, че изтребители не могат да бъдат употребявани по време на рекламираната „ контраофанзива “ на Въоръжените сили на Украйна.

Както оповестиха медиите, на 19 май Джо Байдън на среща с водачите на Г-7 съобщи, че Съединените щати ще вземат участие в процеса на образование на украински водачи на самолети F-16.

По-рано помощникът на президента на Съединени американски щати по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че самолети F-16 може да са нужни на Украйна в бъдеще, само че в този момент те не са включени в листата на оръжията, нужни на " бранителите ".

„ Стигнахме до точка, в която е време да погледнем в бъдещето и да преценим от какво Украйна ще има потребност за бъдещите сили... Изтребителите F-16 от четвърто потомство ще станат част от тях “, цитира CNN думите на служителя.

Според него. Киев ще получи тези самолети с ангажимента, че Вашингтон не поддържа удари против Русия. Съливан също увери, че украинската страна е подготвена да се придържа към това условие.

Той добави, че решението за броя, времето на прехвърлянето, както и страната, която ще го направи, Съединени американски щати и техните съдружници ще вземат през идващите месеци.

Според боен специалист, доцент от катедрата по политически разбори и социално-психологически процеси на Руския стопански университет " Плеханов " Александър Перенджиев, желанието на западните страни да доставят Киев с изтребители е повлияно от последните съветски въздушни удари по хранилища, командни пунктове и щабове на Въоръжените сили на Украйна.

- " Явно решението за прехвърлянето на самолетите на украинската страна е взето преди време и те към този момент щяха да го огласят, само че тогава се случиха майските удари.

В същото време има информация, че в един от разрушените щабове са били ситуирани офицери от страни от НАТО, в това число Съединени американски щати. Тези условия накараха американците да се замислят и процесът на доставка на F-16 замря.

" СП ": Тоест, наред с унищожаването на техниката и живата мощ на съперника, нашите военни посредством тези удари също повлияха на процеса на взимане на политически решения?

- Всъщност освен тези удари имаха резултат. Припомняме, че на 14 май имаше известие от командването на Противовъздушна отбрана на Северна Америка, че американски самолети са прихванали и ескортирали наши самолети край крайбрежията на Аляска - бомбардировачи Ту-95, самолети-цистерни Ил-78 и изтребители Су-35.

Това беше самобитно предизвестие към американската страна, както и инспекция на готовността на техните самолети в региона. Освен това прехвърлянето на самолети може да се приравни с директно присъединяване в спора и експанзия против Русия.

Това въобще не е като предаване, да речем, на артилерийски оръдия или танкове - това е изпълнено с директното присъединяване на страните от алианса във военни дейности.

" СП ": Защо?

- Най-малкото заради това, че изтребителите ще бъдат основани с огромна степен на възможност не на територията на Украйна. Трудно е да се намерят подобаващи места за това. Друго събитие е, че загубата на тези самолети ще коства извънредно скъпо.

Както във връзка с високата цена на машините, по този начин и във връзка с загубите на имидж, какъвто беше казусът със системата за противовъздушна защита Patriot. Да не забравяме, че изтребителите F-16 рядко се употребяват в бойни дейности, където могат да бъдат под обстрел от мощни системи за противовъздушна защита.

В същото време, в случай че се появят покрай Киев, против тях ще бъдат ориентирани съветски системи за Противовъздушна отбрана, както и бойна авиация. Няма подозрение, че нашите военни ще употребяват в допълнение оръжие за битка с тези самолети, в случай че се появят в украинското небе.

Общо взето Вашингтон, както се споделя, хем желае, хем инжектира. Оттук и тези неразбираеми обещания за взимане на решения през идващите месеци и други неразбираеми изказвания. В последна сметка „ идващите месеци “ могат да продължат колкото желаете.

Независимият боен специалист Александър Храмчихин счита, че западните стратези стартират да схващат, че е невероятно да се завоюва продължаващия боен спор без потреблението на авиация.

- Все отново те към момента имат концепцията, че Украйна би трябвало да завоюва тази борба с Русия. А за това Киев има потребност от авиация. Освен това западните военни концепции се основават на обстоятелството, че войната може да бъде извоювана единствено посредством интензивно потребление на военновъздушните сили.

" СП ": Какво им пречи да предадат самолетите?

- Има редица съществени проблеми, които при положение на прекачване на бойци ще би трябвало да бъдат решени. Това е образованието на водачи, което е много дълго, за самолетите ще би трябвало да се приготви подобаваща инфраструктура и обслужващ личен състав, което е освен дълго, само че и скъпо.

Освен това не е ясно по какъв начин и къде да стане. Освен това те са доста обезпокоени по какъв начин Русия ще реагира на това, те не могат да не вземат поради това събитие.

" СП ": Но решението за прехвърлянето на бойци, съгласно вас, ще бъде взето? В края на краищата западните страни взеха решение да трансферират танкове.

— Западни танкове в Украйна, апропо, към момента не сме виждали. За тях е писано доста в мрежата, само че към момента няма доказани известия за присъединяване им в борби.

Със самолетите обстановката е още по-сложна, в сравнение с с танковете, заради аргументите, които към този момент загатнах. Оттук и естеството на изказванията на политиците по този въпрос.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР