От варненската полиция излязоха с препоръки за безопасност на домовете

...
От варненската полиция излязоха с препоръки за безопасност на домовете
Коментари Харесай

Важно: Как да опазим дома си от крадци по празниците

От варненската полиция излязоха с рекомендации за сигурност на домовете през празничните дни

Почивните дни към Коледа и Нова година, с изключение на тържественост и богати трaпези, дават благоприятни условия за пътешестване в страната и чужбина. Част от жителите на Варна напущат своите домове, с цел да гостуват на свои близки и другари. 

Но  празниците също по този начин могат да се поясняват и като „ работно време ”  от избрани представители на обществото.  Добре е да се вземат ограничения за предотвратяване на жилището и скъпите движимости преди тръгване, поучават от варненската полиция.

И тази година от там напомнят на всички жители да бъдат внимателни, виновни и да не позволяват немарливост към имуществото си.

Ето и още веднъж главните препоръки на криминалистите:

За СИГУРНОСТТА НА НАШИЯ ДОМ:

1) Да запазим поверителност по отношение на идните си проекти! Споделянето на желанията за отсъствия от вкъщи с необятен кръг от хора не е целесъобразно.  
2) При овакантяване на дома за празниците, парите и скъпите движимости не трябва да бъдат оставяни в жилището, без съответните ограничения за сигурност. Интерес за крадците провокират пари, украшения от доблестен метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, портативни компютри, цифрови фотоапарати.
3) Оставете осветлението включено, в случай че жилището ще е празно единствено за една нощ! А, в случай че отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да пандизите добре всички порти и прозорци. Осигурете непосредствен, който да наглежда жилището.
4) Не оставяйте ключове от вкъщи си на леснодостъпни места! 
5) Бъдете деликатни кого и по какъв начин пускате у дома! Доносниците на крадците са най-разнообразни.  
6) Ако бъдат видяни съмнителни следи от взломяване или бъде усетено сходно желание, е време за позвъняване на тел. 112. Съпричастността към съседите е доста значима, тъй като никой не е застрахован.

За СИГУРНОСТТА по време на ПАЗАРУВАНЕ:

Приоритет в работата на варненските служители на реда е противодействието на закононарушения от рода на джебчийските обири и кражбата на движимости, оставени без контрол. С наближаващите Коледни и Новогодишни празници хората, инфектирани с въодушевление и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на дарове е прелестно занятие, което би трябвало да донесе наслада на всички и по тази причина е значимо да се положат оптимални старания за предварителната защита на джебчийските обири. 
1) Добре е да не се носят огромни суми  пари, а  ако въпреки всичко се постанова -  да бъдат разграничени на части и сложени на разнообразни места. При разплащане на сметки, да не се отваря необятно портмонето, с цел да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите. 
2) При попадане в тълпа, чантите би трябвало да бъдат притиснати компактно до тялото начело, тъй че контролът над тях да е непрестанен. 
3) Портфейлът или парите не трябва да се оставят без контрол. Без значение дали е по врема на пробване на дреха, ядене в заведение или просто отмора.
4) При прилагане на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че индивидът зад Вас няма видимост. Препоръчва се потреблението на банкомати, ситуирани вътре в постройките на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.
5) Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха скъпи движимости или пари!
6) Когато паркирате колите си, не би трябвало да оставяте в тях на видно място скъпи движимости, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.
7) Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и постоянно, при опция, на охраняеми паркинги и гаражи. 

С цел запазване на публичния ред,  Министерство на вътрешните работи - Варна подхваща всички нужни ограничения за усилване на полицейското присъствие  в регионите, където ще има по-голямо скупчване на хора – търговски центрове, гари, автогари и  площади. През празничните дни екипи на полицията ще патрулират в жилищните комплекси. Служителите на реда ще наблюдават да няма обири в празните домове. 

Коледа е празник на светлите страсти, на топлината и уюта на дома, на споделените мигове, на насладата в очите на децата. Нека донесе на всички нас точно това.  Да проявим отговорност и да си подсигуряваме положително въодушевление

Весела Коледа и щастливо посрещане на Новата 2018-та година!!!/ Дарик

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР