От върколаци до дракони, митичните създания са предизвиквали човешкия интерес

...
От върколаци до дракони, митичните създания са предизвиквали човешкия интерес
Коментари Харесай

Волпертингерът – рогатият заек, който броди из Баварските Алпи

От върколаци до дракони, митичните създания са предизвиквали човешкия интерес от антични времена. Историите за тях не престават да набират известност посредством книги и филми и до през днешния ден – само че ето едно, за което може би не сте чували: волпертингерът (wolpertinger) – един скъп и иконичен персонаж в немския фолклор.

Волпертингерът сигурно дава отговор на критериите за животно от призрачен сън. Въпреки че странното творение се разказва под доста разнообразни форми, основната легенда споделя, че то е резултат от чифтосването на заек и елен. А най-често се споделя, че е малък бозайник с тяло на заек, рога на елен и крила, крайници или клюн на птица.

Но в случай че смятате, че външния му тип е занимателен, единствено почакайте да чуете историите, които се описват за него.

 Wolpertinger (2014, Zürich)

Когато става въпрос за приказки и басни, въображението е основно. Призрачните, само че занимателни творения на немските таксидермисти въодушевяват както локалните поданици, по този начин и туристите да развихрят въображението си.

Легендата споделя, че измисленото животно е зародило от сантиментална връзка сред заек и сърна, от която се ражда първият волпертингер. След това се раждаха още волпертингери, които скоро стартират да се чифтосват между тях, от което се появяват разнообразни мутанти. А бъдещите генерации не престават да стават все по-екстравагантни и радостни.

Много от историите могат да бъдат проследени до злокобните алпийски гори на Южна Германия. Всъщност, съгласно Encyclopedia Britannica, районът на Бавария е дом на дълбока гора, която служи като съвършен дом за съществата. Според приказката за волпертингера, планинарите и туристите, които минават през тази гора, би трябвало да внимават за мистериозното творение, което броди под дърветата.

Векове наред тази история се споделя, с цел да заблудят лековерните гости да си помислят, че волпертингерът е част от локалната фауна. Въпреки че са доста и разнообразни вариации, туристите са накарани да имат вяра, че е необичайност да забележи волпертингер. Това е по този начин, тъй като митичното творение е, видите ли, извънредно срамежливо и затова не си хортува доста с хора.

Добрата вест е, че няма потребност да се страхувате от него. Според легендата то се храни единствено с билки, корени и инсекти из горите на Бавария. Легендата обаче предизвестява за миризмата на създанието, която е сходна на скункс и остава 7 години върху всеки, който няма шанса да бъде напръскан с нея. Освен това, в случай че се случи слюнката му да допре кожата на някой невнимателен пасажер, то той е жертван дебели кичури коса да стартират да поникват от там.

Всеки, който желае да види съществото в естествената му среда, би трябвало или да е красива млада жена, или да бъде съпровождат от такава. Това е по този начин, тъй като е известно, че срамежливите волпертингери имат уязвимост към женската хубост.

Според мита всеки мъж, който желае да зърне волпертингер, би трябвало да се впусне в гората с привлекателна жена по време на пълнолуние и да откри безшумно кътче, където на създанието ще му е умерено да се покаже. Ако задачата е да се хване в капан, ловците би трябвало да поръсят сол върху опашката му. Алтернативно, могат да възпламенят свещ и да я употребяват, с цел да примамят животното в чувала.

Въпреки това, в случай че не сте подготвени за тези съмнителни завършения, въпреки всичко имате шанс. Според уеб страницата Langoda можете да забележите плюшени копия на именития волпертингер в хотели, заведения за хранене и кръчми с обичайната тема из цяла Бавария. Декоративни скулптури и гоблени също съживяват това шантаво, само че пленяващо митично творение.

Волпертингерът даже продължава да живее в експонатите на Германския музей на лова и риболова. Той се демонстрира още от 20-ти век като знак на немската просвета и традиция – тъй че даже и да сте скептични по отношение на съществуването му, несъмнено е, че създанието остава неразделна част от немския фолклор и продължава да пленява посетителите на Бавария.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР