От утре започва Преброяване 2021. Това ще е 18-ото поред

...
От утре започва Преброяване 2021. Това ще е 18-ото поред
Коментари Харесай

От 7 до 17 септември можем да се регистрираме в онлайн преброяването


От на следващия ден стартира Преброяване 2021. Това ще е 18-ото подред броене на популацията и жилищния фонд в България.

В първите 10 дни на акцията, всеки може да се записва в онлайн платформа и самичък да даде нужната информация. Така ще спести време и труд на преброителите, които ще обикалят по домовете.

Всичко става бързо, посредством попълване на електронна преброителна карта.

Електронното броене ще бъде налично на територията на цялата страна и от Националния статистически институт (НСИ) предлагат на хората да употребяват точно този способ. Срокът за онлайн попълването ще завърши в среднощ на 17 септември.

Преброяването се организира на всеки 10 година от Национален статистически институт и по закон е наложително. Глобата за отвод от присъединяване е 160 лева

Електронната система е на уеб страницата Census2021.bg, като също по този начин е налична от уеб страницата на Национален статистически институт. След попълване на онлайн картата, потребителят получава неповторим код с 15 знака, който предава на преброителя.

За преброяването онлайн човек се нуждае единствено от годен български документ за идентичност. Данните от него не се съхраняват и не могат да бъдат споделяни, а се употребяват единствено за статистически цели. За електронно броене е нужна регистрация в уеб страницата, където се изисква ЕГН, номер на документ за идентичност и годен e-mail адрес. Следва потвърждаване на имейл, след което може да се пристъпи към същинската част на попълването.

С една регистрация се преброява едно жилище и всички лица, които живеят в него. Не е належащо всеки член на семейството да прави обособена регистрация. Порталът действа 24 часа в денонощието, а попълването на електронната карта лишава към 15-20 минути, ако семейството е формирано от 3-4 души, изясни зам.-председателят на Национален статистически институт Диана Янчева, представена от Нова ТВ.

От 8 ч. на 18 септември до 20 ч. на 3 октомври ще се организира броене с преброители и посещаване на жилищата и семействата. Ако човек не се включи в преброяването онлайн, ще би трябвало да чака посещаване от анкетьор.

Картата е разграничена на четири съществени раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Има и пети раздел – краткотрайно присъстващи, само че той се попълня единствено в случай че при преброяването в жилището има хора, които всекидневно не живеят там – да вземем за пример посетители за няколко дни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР