От утре навсякъде се връщат в клас присъствено.Според заповедите в

...
От утре навсякъде се връщат в клас присъствено.Според заповедите в
Коментари Харесай

Директори на училища искат тестовете на учениците да се правят вкъщи

От на следващия ден на всички места се връщат в клас присъствено.

Според заповедите в общините, където заболеваемостта е под 250 на 100 хиляди души, се учи присъствено без тестване за COVID-19.

В тези с по-висока заболеваемост това се случва, единствено когато има обезпечени бързи антигенни проби, а проучването в учебно заведение е най-малко един път седмично.

Щадящи проби за всички възпитаници в цялата страна са обезпечени до 17 януари, а в София - до 20 януари потвърдиха за bTV от МОН.

На този декор обаче някои шефове упорстват тестванията да се вършат не в учебно заведение, а у дома от родителите и това да се вкара от началото на втория период.

Само за 2 месеца в столичното 119. учебно заведение са направени 15 хиляди теста, като позитивните проби са единствено 3.

По думите на шефа това е необичайно.

" Не ми се желае да имам вяра, че това са проби втора употреба, само че някак си резултатът го няма ", счита Диян Стаматов.

Директори оферират от втория период проучването да се прави вкъщи. Родителите обаче са на разнообразни отзиви, като някои се притесняват, че деца ще бъдат изпратени на учебно заведение, макар позитивния си тест.

Според вирусолози и имунолози при " Омикрон " възрастта на инфектираните пада и се разболяват повече деца.

" Твърде доста са инфектираните по-млади хора, при " Омикрон " следим фактически слизане под 15 години. При децата има и доста тежки случаи, въпреки и по-рядко ", изясни проф. Ива Христова.

Преди Нова година държавното управление отпусна 40 милиона лв. на здравното министерство, което би трябвало да купи към 12 500 000 бързи антигенни теста за учениците за няколко месеца напред.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР