От утре - 1 януари, се повишават изискваните възраст и

...
От утре - 1 януари, се повишават изискваните възраст и
Коментари Харесай

Нови изисквания за възраст и стаж за пенсия влизат от утре

От на следващия ден - 1 януари, се покачват изискваните възраст и стаж за придобиване право на пенсия за стаж и възраст, заяви.

Още през 2015 година бе призната схемата, по която нарастват възрастта и стажът за пенсиониране и за двата пола.

Целта - дамите и мъжете при трета категория труд да се пенсионират на една и съща възраст 65 години. Това ще е реалност през 2037 година, като в това време годишно нараства и изискваният стаж, до момента в който доближи 37 години за дами и 40 за мъже.

За 2023 година възрастта се усилва с 2 месеца за дамите и с 1 месец за мъжете.

Любомира Язаджиева – шеф Дирекция " Пенсии " в Националният застрахователен институт  (НОИ) добавя:

" Жените би трябвало да имат към този момент навършена възраст от 62 години, кръгло, а за мъжете се изискват 64 години и 6 месеца. Необходим е положен застрахователен стаж от 36 години и 4 месеца за дамите, а за мъжете – 39 години и 4 месеца. Така наречената пенсия при повърхностен застрахователен стаж, т.е. когато лицето няма задоволително стаж, само че е задоволително да има минимум 15 години автентичен застрахователен стаж, той би трябвало да е навършил възраст от 67 години. Тук би трябвало да отбележим, че 67 години е пределната възраст за придобиването на това право на пенсия и тя няма да нараства повече през идващите години ".

През 2023 година се резервира и правото на ранно пенсиониране до една година преди навършване на естествената възраст при съществуване на условия стаж.

" Може да се употребява от дамите, навършили възраст 61 години, при стаж 36 години и 4 месеца, както и мъжете на възраст 63 години и 6 месеца с разполагаем стаж от 39 години и 4 месеца. Напомням, че тази пенсия се отпуска пожизнено с понижение от 0,4% за всеки месец, недостигащ на лицето до общата пенсионна възраст ", добавя Язаджиева.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР