От цялата сума за бедствия за годината в размер на

...
От цялата сума за бедствия за годината в размер на
Коментари Харесай

Молбите за помощ след наводненията са за над 500 млн. лв., а бюджетът - само 80 милиона

От цялата сума за бедствия за годината в размер на 80 млн. лева, отпускана от страната, досега са изхарчени над 63 млн., а настояванията за средства от пострадалите общини след последните наводнения възлизат на над 500 млн. лева

" Искания за финансиране могат да постъпват в тримесечен период, разясни министърът. Сумата за целеви разноски за превъзмогване на бедствия, която е заделена в бюджета за тази година, е 80 млн. лева До момента са разпределени малко над 63 млн. лева

Сумите, които се оформят след подадените молби в комисията, надвишават в пъти бюджета, и то единствено до датата 5 юни. Исканията са 859 и възлизат на 518 млн. лева, стана ясно от думите на Калин Стоянов.

" От тях - за обезпечаване на безвредна проводимост и поправяне на речни кревати и дерета - 275 млн. лева, за възобновяване на пътната инфраструктура - 150 млн. лева, за геозащита - 30 млн. лева, за възобновяване на хидротехнически уреди, отводнителни канали и водоснабдителни системи - 35 млн. лева, за възобновяване на молитвени храмове и здания с административно, културно, просветително, здравно и друго предопределение - 14 млн. лева, за възобновяване на осъществени разноски за избавителни и неотложни аварийно-възстановително работи при преодоляване на бедствени положения и спешни обстановки - 10 млн. лева, подготовка за реагиране при бедствия и предварителна защита на риска - 3 млн. лева, посочи министърът.

" С новия бюджет ще има отпуснати в допълнение 50 млн. лева, заяви Стоянов и добави, че финансовият министър Асен Василев му е заречен това.

Комисията е дала поръчка и за повече средства за бедствия през 2024 година, точно поради огромните суми от претенции за покриване на вредите, които изискват многократно повече средства.

" 63 милиона за три месеца е ужасно огромна сума ", изрази неразбиране депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев. " 63 милиона е доста огромна сума, дано проверим къде са отишли тези пари. Това са обществени средства ", сподели депутатът, като насочи упрека към служебното държавно управление. Ананиев настоя Калин Стоянов да направи инспекция по какъв начин са харчени парите.

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък прикани министъра да постави ред в хаоса с язовирите и тяхното стопанисване, като предварителна защита пред наводненията. Нинова моли да спре отдаването на язовирите на концесия. " Не давайте язовирите на концесия, това е държавна благосъстоятелност, има отношение към националната сигурност ", прикани Нинова. И добави, че би трябвало да се възстановят напоителните системи.

Лидерът на парламентарната група Тошко Йорданов добави, че схваща, че Стоянов е нов министър, само че акцентира, че наподобява неуместно министърът да говори единствено за " разказване на вреди ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР