От цифровата част на Механизма за свързване на Европа 2

...
От цифровата част на Механизма за свързване на Европа 2
Коментари Харесай

Зам.-министър Андреана Атанасова: Европа планира над 2 млрд. евро в цифрова свързаност

От цифровата част на Механизма за свързване на Европа 2 ще бъдат вложени 2 милиарда евро в европейските инфраструктури за високоскоростна съгласуваност като се подтиква и внедряването на мобилни мрежи от пето потомство (5G). Това съобщи заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията госпожа Андреана Атанасова в границите на видеоконференция с представители на общините.
Механизмът за свързване на Европа възнамерява продължение на сполучливата самодейност за безвъзмезден безжичен интернет на публични места WiFi4EU, добави тя. По думите й ще се влага в локалните мотори на социално-икономическото развиване (публична администрация, учебни заведения, университети, библиотеки, лечебни заведения и медицински центрове, образователни, проучвателен и транспортни центрове, цифрови предприятия и др.), които са същинските основатели и снабдители на услуги от общ интерес.

Според заместник-министър Атанасова, задачата на новата самодейност „ 5G общности " е да има синергия сред към този момент осъществените планове по WiFi4EU, както и с националния План за възобновяване и резистентност. „ Разгръщането на цифрова инфраструктура на територията на България включва създаване 5G съгласуваност по трансграничните коридори - автомагистралите Тракия, Хемус, Струма, както и връзката с Румъния и Турция, възстановяване на покритието в обитаемоте места, с фокус към периферни, едва обитаеми и селски региони. Предвижда се и поощряване на потреблението посредством даване на ваучери за абонамент ", сподели още заместник-министърът.
Основната цел на онлайн конференцията бе да се срещнат представителите на локалните управляващи с изгодите от 5G технологиите, да се развенчаят митовете за нездравословните предавания, които те предизвикват и да бъдат осведомени за идните благоприятни условия за приемане на европейско финансиране. В събитието се включиха над 70 представители на общините. Заместник-министър Атанасова напомни, че петото потомство технологии обезпечава до 100 пъти по-висока скорост по отношение на съществуващата сега, над 99 % надеждност на връзката, 100% покритие, 90% понижение на употребяваната електрическа енергия и доста по-дълъг живот на батериите на крайните устройства.

Технологията има разнородни приложения: интелигентно ръководство на трафика, е-образование, е-здравеопазването, интелигентни градове, интелигентно фермерство, наблюдаване на непорочност на въздуха, самостоятелни коли, ръководство на дома и икономисване на битовите запаси и доста други, акцентира заместник-министърът. „ Петото софтуерно потомство ще направи опазването на здравето още е по-достъпно, изключително в дребните обитаеми места, защото на пациентите няма да се постанова да пътуват за рецепта или рутинна консултация със експерт. Електронното обучение ще бъде налично до всяко домакинство.

Интелигентните ферми ще дадат опция да се облекчи труда и да се употребяват технологии както за по-добри добиви, по този начин и за автоматизирано ръководство на селскостопанската техника ", уточни тя.
Андреана Атанасова съобщи, че нормите за допустимите равнища на електромагнитните предавания в България са над 45 пъти по-строги от общоприетите в Европейския съюз. „ Няма планове за смяна на тези строги ограничавания, тъй че животът и здравето на българските жители да са оптимално предпазени ", заключи госпожа Атанасова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР