От това лято Милен Желев е част от румънския футбол.

...
От това лято Милен Желев е част от румънския футбол.
Коментари Харесай

Българин в Румъния: Стадионите и футболът тук са на друго ниво

От това лято Милен Желев е част от румънския футбол. Доскорошният капитан на „ Арда “ си потегли от Кърджали след 95 мача със „ синята “ фланелка, с цел да стане част от новака „ Оцелул “ (Галац). В северната ни съседка отбранителният футболист небрежно си завоюва титулярно място, а единствено преди дни игра с ФКСБ. По подигравка на ориста календарът в локалния хайлайф го изправя и против „ Сепси “ незабавно, откакто ЦСКА гостува на носителя на Купата на Румъния в опит да обърне развоя на конфликта. Пред „ ТРУД News “ Желев приказва за предстоящите реванши в Лигата на конференциите, както и за първите му усещания от локалния футбол.

- Милене, по какъв начин върви акомодацията ти към новия тим?
- Първи трансфер ми е зад граница, трябваше да опитам, беше ми фантазия. Усетих, че е настъпил моментът, към този момент съм на години. Не е елементарно, има компликации, само че е предстоящо. Всяка смяна има своите тествания. Друг футбол се играе тук, само че се надявам с времето нещата да се подобрят. В първите ни мачове имаше дълги интервали, в които съвсем не пипнахме  топката. И ФКСБ, и „ Университатя “ играха неповторим футбол с доста придвижване и подавания. Имаше и детайли на силов футбол. Тук се любуват на играта, само че за това спомагат и положителните условия.

- Вече направи дебют в румънския футбол, кое най-силно ти направи усещане?
- Освен, че съгласно мен, равнището на футбола е с концепция по-добро, стадионите и базите са осъвременени и на напълно друго ниво. Доста по напред в това отношение. Стадионите са цялостни, към този момент 3 мача играем пред цялостни трибуни, единствено на последния дуел имаше 15 000 души. Уникална атмосфера. Предният мач в Крайова беше същото. Не знам дали за другите това е нещо обикновено, само че за мен е ново. Усещането е друго.



- Какви са задачите на „ Оцелул “ този сезон?
- Никой не е поставял съответни цели, само че на първо четене се подразбира, че това е оставане в елита. Другите тимове са одобрени, би трябвало бързо да привикнем и да стартираме да печелим точки, а за по-нагоре каквото е писано. Треньорът е сериозен към всички, тъй че няма място за разпределяне в нито един миг.

- Илия Димитров е твой съотборник, оказва помощ ли ти това, че има българин в отбора?
- Да, несъмнено оказва помощ. Той приказва по-добре британски, аз също разбирам, само че към момента се приспособявам. Заедно сме, доколкото можем. Той също имаше мъчно начало. Тъй като беше контузен, направи дебют едвам неотдавна, в Крайова. Трябва му време да си върне формата.

- Преди години в „ Оцелул “ играха Стоян Колев и Живко Желев. Помнят ли ги още в града?
- Да, помнят ги и двамата и приказват единствено положителни неща за тях. Наскоро се чух със Стоян Колев, който ми оказа помощ незабавно, даде ми скъпи препоръки. И двамата с Живко са оставили диря, както и доста положителни усещания. Приятно е да чуеш по какъв начин приказват за тях тук. Мисля че и треньорът е работил с тях, както и един от централните бранители, който в този момент е шеф в клуба.

- Какви са отзивите в Румъния за мачовете на ФКСБ и „ Сепси “ с родните клубове?
- Никой не е очаквал да бият и двата тима в България. Имаше почит към нашите тимове, дори като че ли малко  непотребен. Всеки очакваше да изгубят, само че вижте какви резултати реализираха. Друг нрав са очевидно.



- Смяташ ли, че има късмет за поврат?
- Със сигурност ЦСКА има късмет. Гледах мача в София, от време на време би трябвало и шанс. Един гол от време на време обръща всичко. За ЦСКА 1948 обстановката е по-добра, а и са мощен тим. Като българин се надявам да продължат, добре е за родния футбол, както и за коефициентите на отборите. Няма да е елементарно, това към този момент е ясно. Доколкото разбирам, няма слаб тим в Румъния. Технически са добре, футболистите на всички са интелигентни. Тази конкуренция основава по-добри тимове.

- Как си обясняваш обстоятелството, че у нас евроучастниците отсрочват срещите си, а в този момент „ Сепси “ даже игра в понеделник своя дуел?
-Честно казано нямам пояснение, може би от боязън у нас се отсрочват мачове. Тук играят през 3 дни, по-хубаво от това няма. Отборите имат по 30 равностойни футболисти. Няма проблем да се употребяват запаси, имат и колектив, няма злоба. Сигурно и равнището спомага. Факт е, че у нас се отсрочват много мачове през лятото.

-Ти игра преди време с „ Арда “ против „ Апоел “ (Беер Шева), които в този момент могат да се изправят против „ Левски “. Какъв тим са израелците, въпреки и от този момент да е минало време?
- „ Левски “ има огромна късмет да ги в профил. Помня, че „ Апоел “ разполагаха тогава с положителни единици, ние не стояхме толкоз зле. Те ни биха и двата мача, само че се старахме да играем футбол, не сме се затваряли. Просто те имаха класни единици и наказваха всяка наша неточност. Със сигурност изискванията в Израел са по-различни поради влагата и температурата, само че по това време и в България е много горещо. „ Левски “ е добър тим, има мощни футболисти в офанзива, както и равностойни линии, тъй че разполагат с всичко, с цел да реализиран положителен резултат.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР