От тази вечер държавата е в частичен локдаун. Мерките, които

...
От тази вечер държавата е в частичен локдаун. Мерките, които
Коментари Харесай

Страната затваря. Какъв ще е ефектът

От довечера страната е в непълен локдаун. Мерките, които държавното управление анонсира, влизат в действие тъкмо в 23:30 и ще важат до 21 декември.

Надеждата е, че резултатът от тях ще се усети още в средата на декември. Главният здравен контрольор Ангел Кунчев обаче предизвести да не чакаме внезапно облекчение на разпоредбите. По негови калкулации сега сред 10 и 15 % от инфектираните с ковид у нас остават отвън статистиката.

Целта на държавното управление е с въвеждане на новите ограничения, след 2 или 3 седмици броят на новозаразените да намалее с най-малко 30%. Но даже и този оптимистичен сюжет да се случи, отново не може да се чака цялостно отваряне още от 21 декември. Разхлабване ще има, само че поетапно. Пред NOVA Ангел Кунчев съобщи, че макар големия напън върху здравната система, тя ще издържи.

Часове преди частичния локдаун доцент Кунчев е безапелационен - строгите ограничения са нужни и идват в точния момент.

„ Влязохме в най-тежката фаза на епидемията и по тази причина и ограниченията към този момент се разграничават от това, което имахме до момента ”, изясни Кунчев.

„ Най-амбициозният проект е да ги понижим с 30-35 %. За мен това е доста мъчно за 2-3 седмици. Ако реализираме триумф и понижение на смъртните случаи, ние считаме да възстановим първо работата на детски градини и ясли и учебните заведения за учениците до 4-ти клас. Тъй като за тях този развой е най-неравностоен ”, изясни доцент Кунчев.  

Ваксината продължава да дава вяра за отшумяване на рецесията, само че към момента има неясноти.

„ В момента създаваме проект, съвсем подготвен е, доставките няма да дойдат никога по едно и също време ”, изясни доцент Кунчев.

Темата с резултата от имунизацията пък е една огромна незнайна, призна имунологът проф. Богдан Петрунов.

„ Нито една от компаниите не е дала отговор на тези 3 съществени въпроса – Ще ни спести заразяването, ще ни спести ли смъртните случаи или ще ни спести разпространяването? Никой не може да каже каква ще е трайността на имунитета, тъй като никой не го е видял ”, изясни проф. Богдан Петрунов.

Според учения за имунизация не може да се приказва по-рано от пролетта.

Оот през днешния ден всеки общопрактикуващ доктор в страната  към този момент има право да издава електронно направление за безвъзмезден PCR. Част от медиците още внедряват системата, само че първите издадени посоки въпреки всичко са факт. В една от лабораториите признаха - вместо електронно направление, заобикаляли системата - с хартиено такова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР