От тази седмица инициативата Пловдив - Европейска столица на културата

...
От тази седмица инициативата Пловдив - Европейска столица на културата
Коментари Харесай

Тунел или амфитеатър - дискусиите около новото лого на "Пловдив 2019"

От тази седмица самодейността " Пловдив - Европейска столица на културата " в Пловдив има ново лого, уебсайт и цялостна образна еднаквост. Кампанията за популяризацията й включва още цифрова и външна реклама и ще тече до края на 2019 година, заяви пловдивския уебсайт Plovdiv24.

Логото заменя остарелия графичен знак " Plovdiv Together 2019 ", само че резервира главния лозунг на столицата - " Заедно ". Седем графични линии под формата на буквата " п " събират себе си препратки към кирилицата и знаци на Пловдив като Античния спектакъл, Римския стадион, каменните сводове на остарелия град, Марица и хълмовете. Автори са пловдивското студио " Пункт " в лицето на Красимир Ставрев и Георги Лазаров.Логото е съобразено с формалния шрифт с българска кирилица на акцията, основан от " Фонтфабрика ". Видеоклиповете пък са създадени от студио " Кламер " и режисьора Георги Манов. Сайтът е създаден от " Ай-криейтив " - Йоханнес Артинян и Иван Йонов.



След понеделнишкия си дебют обаче логото незабавно породи разностранни мнения. Известният художник-плакатист Костадин Отонов го разгласи за противен и го съпостави с логото на спортно събитие или компания, която се занимава с пътно строителство. " Този нов знак е постна пица. В него нищо не е кодирано. Или пък в случай че има нещо, то то е кодирано неправилно ", написа той, добавяйки, че му припомня на знака на спортния тотализатор отпреди години и с логото на днешна телекомуникационна компания. Коментиращи в интернет пък го съпоставиха още с логата на Българска национална телевизия, БНР и на Спортното учебно заведение, прибавя в. " Марица ".

Цитиран от " Под тепето ", кметът на Пловдив (и ръководител на управителния съвет на фондацията " Пловдив 2019 " ) Иван Тотев разяснява, че несъгласията са хубави, тъй като " цяла България приказва за логото на Пловдив 2019 ". Има ли обстановка в България при представянето на графичен детайл да няма кавги, запита реторично Тотев и напомни драмата с туристическото лого на България. А качеството на знака разяснява по този начин: " човекът/екипът основал графичния знак или е цялостен късметлия да го налучка, или е необикновен талант да го измисли, тъй че всички да приказват за него ".

Междувременно " Марица " потърси мнението на пловдивчани и заключи, че логото подхожда и на младите, и на най-възрастните поданици на града. Пред вестника пенсионираният гимназиален преподавател Петър Димов го асоциира с " тунел, в който влизат фантазиите ". Подобна асоциация - с тунел или пещера, вършат и ученички в 9 клас, само че схващат асоциациите, откакто им е показан замисъла на знака. Пенсионерката Радка Ангелова обаче го намира за семпло.


Visual Identity from Plovdiv 2019 on Vimeo.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пловдив 2019 (20)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР