От тази есен Община Силистра въвежда задължително предучилищно образование за

...
От тази есен Община Силистра въвежда задължително предучилищно образование за
Коментари Харесай

Община Силистра въвежда предучилищно образование за 4-годишните деца



От тази есен Община Силистра вкарва наложително предучилищно обучение за 4-годишните деца, като измененията в Закона за учебното и предучилищното обучение са признати още през септември предходната година и би трябвало да влязат в действие по места най-късно до 2023-та.
Решението е взето от Общинския съвет в крайдунавския град и в претекстовете не се показва, че смяната в закона цели да насърчи приобщаването и да предотврати общественото изключване и след това отпадането на деца от уязвимите групи.

Направена е била и анкета измежду родители.

До момента се обрисува Силистра да е една от дребното общини, след София, която вкарва визитата на детска градина да е наложително от 4-годишна възраст.

Очаква се, че това ще помогне за превъзмогване на обучителните усложнения посредством ранно консолидиране на потребностите, ще предотврати натрупването на дефицити, а след това и отпадането им от просветителната система.

Няма причина за терзания у родителите, разяснява Елена Аврамова шеф на детска градина „ Иглика “ в Силистра:.

" Задължително какво значи - както при 5 и 6 годишните, по този начин и при 4 годишните - няма нищо ужасно, от какво да се опасяват родителите. Целта е децата да усвояват добре български език там, където има смесено население и където майчиният език не е български . Това е доста положително, което ще се случи, тъй като значи доста по-голям обсег на децата и по-добра подготовка за учебно заведение “

Родителите могат да бъдат спокойни, че децата им няма да бъдат натоварвани в допълнение, разяснява Силвия Пенева, шеф на Детска градина „ Радост “.

" Децата ще се учат по държавните просветителни стандарти, което е заложено в програмните системи по наредбата за приобщаващо обучение. С тези, които имат изявени способности или дефицити ще се работи в допълнение. Ние не сме длъжни да ги учим да четат и пишат   - това е работа за първи клас . При нас те би трябвало да познават единствено графичните знаци и това се учи на 5 и 6-годишна възраст, няма наложителен детайл “

Освен с обсега на децата смяната е обвързвана и с финансирането, разясни Пепа Рачева, шеф на ОДЗ „ Нарцис “.

" Разликата в това дали ще бъде наложително или не е в обсега там, където не са обхванати. В Силистра се оказа,  че 98 % от децата са обхванати в градините преди да стане наложително. Разликата е в това, че финансирането за тези деца - 4 годишните издръжката ще бъде и част от държавна активност. Стандарта ще се усили с % от издръжката, ще получават безвъзмездни опознавателни книжки и по друг метод ще наблюдават отсъствията, ще наблюдават това както на подготвителните групи. Финансирането до момента на 3-4 годишните за прехрана беше напълно от общината,  а в този момент това ще поеме и страната “.

Има единствено плюсове - и за родителите, и за децата, добави Силвия Пенева.

" Предимствата са от една страна - обезпечаване за безплатно прилагане на безплатни  пособия. Отделно по наредбата за локалните такси на община Силистра отпада месечната такса от  6 лв. също и хранодена от 2,20 става 2 лв., това също е един огромен плюс за родителите, таксата за месеца е понижена ".

В преднамерено изследване по тематиката, проведено от отдел „ Образование “ са се присъединили 356 индивида. Предложението за въвеждане на наложително предучилищно обучение за 4-годишните деца през образователната 2021/2022 година е било подкрепено от 81,55% от интервюираните, а 18,45% са изразили противоречие.

На територията на Силистренска община действат 10 детски градини, разпределени в 7 обитаеми места и в 15 обособени здания. През образователната 2020/2021 година в детските градини са били обхванати 275 деца на три годишна възраст.

Въвеждането на наложителното предучилищно обучение на 4-годишните деца през новата образователна година няма да изисква спомагателен финансов запас от община Силистра. Обезпечаването ще бъде напълно от държавния бюджет.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР