От свръхтуризъм към локдаун и обратно в началната позиция. Най-известните

...
От свръхтуризъм към локдаун и обратно в началната позиция. Най-известните
Коментари Харесай

Идват, снимат се и си тръгват: Битката със свръхтуризма започва отначало

От свръхтуризъм към локдаун и назад в началната позиция.

Най-известните дестинации в света още веднъж се връщат към борбата с взрива на туризма след края на пандемията, написа CNBC.

Възходът на нискобюджетните самолетни компании, краткосрочните наеми на жилища и круизните кораби са част от казуса, споделя Лионел Сол, теоретичен помощник и гостуващ учител в EHL Hospitality Business School.

Но обществените медии, инфлуенсърите, филмите и телевизионните излъчвания също са причина за това, защото те карат доста хора да посещават най-заснеманите и разпространявани места, споделя Татяна Цуканова, теоретичен помощник в същото учебно заведение в Лозана, Швейцария.

" Те просто идват, вършат си хубави селфита, разгласяват ги в обществените мрежи, усилват известността на обещано място и си потеглят ", споделя тя.

Броят на пътуващите се усилва.

Според оценките на Организацията на обединените народи през 2030 година популацията на света ще доближи 8,5 милиарда души. А съгласно Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации до 2030 година се чакат в допълнение 50 милиона идващи интернационалните туристи годишно – най-вече от Азия.

Какво може да се направи

Някои градове и обекти слагат таван на дневните гости (Мачу Пикчу в Перу, Акрополът в Атина, Боробудур в Индонезия, плажовете в Сардиния) и лимитират огромните круизни кораби (Венеция, Бора Бора).

Но един град отива даже по-далеч: Амстердам.

Според The Guardian градът, пионерът в битката със свръхтуризма се е противопоставил на рейсовете, туристическите магазини, откриването на нови хотели и отдаването на жилища чартърен в жанр Airbnb.

Обмисля се и възбрана на круизните кораби и пренасяне на известния квартал на алените фенери отвън центъра.

През април холандската столица започва неповторима туристическа акция, в която се споделя на някои гости - а точно млади английски туристи от мъжки пол – да " стоят надалеч ", в случай че пътуват до града поради опиатите или празненствата.

Глоби и такси

Някои градове се прицелват в портфейлите на пътуващите, като постановат санкции за неприятно държание.

Венеция глобява туристите за изразходване на питиета или храна по стълбите към каналите, плуване в тях и разходки по бански.

От следващата година градът тества нова тактичност: такса от 5 $ за туристите, които пътуват единствено за ден.

Нови туристически налози следва да бъдат въведени и във Валенсия, Манчестър, Тайланд и Исландия, споделя Иван Сапров, създател на американската компания за туристически технологии Voyagu. Според локални отчети от февруари 2024 година Бали също ще полза туристите със 150 000 рупии (10 долара).

Някои пасажери поддържаха оповестената през 2022 година такса за стабилно развиване на Бутан в размер на 200 $ дневно. Други обаче я нарекоха елитарна.

Оттогава страната понижи таксата два пъти, с цел да притегли гости.

" Намирането на салдото е доста комплицирано ", споделя Сол.

Икономическите ограничавания са единствено половинчати ограничения, счита Цуканова и прибавя, че изследванията демонстрират, че санкциите и таксите не предотвратяват свръхтуризма. Необходимо е и съдействие – сред градовете, обектите, локалния бизнес и жителите.

Управление на туристическия поток

Генералният секретар на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации Зураб Пололикашвили съобщи пред CNBC, че ключът към превъзмогването на свръхтуризма се крие в " туристическия поток ".  

" Проблемът е в ръководството на потока от хора ", сподели той и добави, че новите технологии могат да оказват помощ.

Технологията работи посредством наблюдаване на тълпите и съобщаване на актуализации на пасажерите в действително време.

Сензори, които са неизменима част от самостоятелните транспортни средства, ръководят потока от туристи в градове в Северна Германия, написа Сол в публикация, оповестена в EHL Insights.

За да се оправят с казуса с пренаселеността, някои страни притеглят чужденците към по-слабо посещавани региони.

Японските туристически чиновници да вземем за пример подтикват пасажерите да посещават селските региони на страната, където половината от общините са застрашени да изчезнат до 2040 година заради обезлюдяване, съгласно The Japan Times.

Туризъм за положително

Туризмът би трябвало да се развива и да стане регенеративен, споделя Даръл Уейд, съосновател на Intrepid Travel.

" Един от проблемите на туризма сега е, че той е противопоставен на регенеративния. Той е екстрактивен - и това не може да продължава още дълго. ", счита той.

Според Сол, туристите могат да се включат в напъните за възобновяване на кораловите рифове, да засаждат растителност или да подсигуряват, че парите им остават на локално равнище, като избират по-малки хотели и фамилни заведения за хранене.

Пътуващите би трябвало да трансформират и метода си на мислене, сподели Цуканова.

" Имаме приложение, в което можем да преброим какъв брой страни сме посетили, какъв брой % от наличната повърхност сме покрили. Голямото предизвикателство е да образоваме хората да стартират да пътуват по друг метод. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР