От свършеното в сектор Земеделие определено трябва да се отчете

...
От свършеното в сектор Земеделие определено трябва да се отчете
Коментари Харесай

Николай Вълканов: Връщането на контрола на Капитан Андреево е постижение в сектор Земеделие -

От свършеното в бранш " Земеделие " несъмнено би трябвало да се регистрира работата на държавното управление по възобновяване на контрола на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", сподели шефът на неправителствената организация " Интелиагро " Николай Вълканов в изявление за БНР.

" Това е посоката, в която би трябвало наложително да се продължи, това е външна граница на Европейския съюз и няма за какво да се вършат на луди предходните ръководещи. Това сигурно е било една от аргументите и за забавянето на влизането на България в Шенген, не може да има такова безотговорно прекосяване на границата ", сподели той, като означи, че в този момент може да се продължи и със " златния мочур ".

Заради работата си по преустановяване на активността на частната лаборатория " Евролаб 2011 " по фитосанитарния надзор на границата, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов от квотата на " Продължаваме промяната " към този момент се движи с защита от НСО след отправени закани към него. Той е получил и предложение за рушвет от 500 хиляди лева месечно, с цел да не пипа откритата скица. За опит за корупция посредством някогашния шеф на Българската организация по храните (БАБХ) Пламен Моллов заяви и актуалният началник на организацията проф. Христо Даскалов. В началото на юни държавата приключи контракта с " Евролаб " 2011 и към този момент БАБХ, а не частна компания, прави контрола при импорт през Капитан Андреево, а парите, които годишно възлизат на 50-100 милиона лв., са пренасочени към държавния бюджет.

Според Николай Вълканов плануваното обособяване на БАБХ от Министерството на земеделието и храните и прехвърлянето ѝ на отговорност на Министерски съвет е могло да се случи по-рано, въпреки че това не би било най-определящото за работата ѝ.

" Може би на структурно равнище нещата там са нарушени, евентуално вътре има прекалено много зависимости и чисто административното изкарване от едно министерство към директното предписание на министър-председателя не знам дали би дало тези резултати, на които се надява водещата политическа партия», сподели специалистът.

Сред достиженията на държавното управление Вълканов означи изпращането на Стратегическия проект за земеделието в Брюксел, макар слабостите му. По този проект България би трябвало да получи 14 милиарна от Европейски Съюз през идващия програмен интервал.

По думите му пред БНР " една от негласните насоки към Стратегическия проект е била да се резервира статуквото от предходните 7 години, което е задоволително неприятен знак ".

Анализаторът отбелязва, че в земеделието е можело да се реализира доста повече, само че посочи, че въпреки всичко 6 месеца ръководство на кабинета в оставка е много къс интервал.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР