От стартирането на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 са

...
От стартирането на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 са
Коментари Харесай

Сключени са договори за 150 млн. лева за подкрепа на иновациите

От стартирането на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 са подписани 235 контракта за близо 150 млн. лв., свързани единствено с поддръжка на нововъведенията. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, който откри шестата годишна гала по връчване на премиите „ Изобретател на годината “, проведена от Патентно ведомство. Зам.-министър Борисов връчи и огромната премия „ Иновативна компания “ за 2017г. на панагюрската компания „ Оптикоелектрон Груп “ АД- водач в производството на оптични устройства в България.

Замeстник-министърът на стопанската система уточни, че по иновационна динамичност България заема 4- та позиция в Европейски Съюз през интервала 2012-2016 година, като това приказва за ускорени процеси в областта на нововъведенията.

„ Трябва да работим, с цел да запазим, златните мозъци, гениите и бизнесмените в България “, сподели още Борисов. Той посочи, че в страната има мощен стопански напредък и финансова непоклатимост. По думите му през идната година растежът ще бъде генериран освен от вътрешното ползване и износа, а и от вложения, като добави, че вложенията в нововъведенията са от основните цели на Министерството на стопанската система.

Борисов бе безапелационен, че Министерството работи за това нововъведенията да се трансфорат в модел на икономическо развиване, като се подкрепят посредством „ Иновационната тактика за умна специализация " и посредством Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “.

В тазгодишните награди вземат участие 35 изобретения, предпазени с патент, дело на 28 учени, разграничени в три категории. В края на церемонията двама учени бяха вписани и в Златната книга на българските откриватели и изобретатели.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР