От средата на юни по 182-километровото трасе на газовата връзка

...
От средата на юни по 182-километровото трасе на газовата връзка
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция се тества с 3.7 млн. куб. м

От средата на юни по 182-километровото трасе на газовата връзка сред гръцкия град Комотини и българския Стара Загора вървят тествания с 3.7 млн. куб. м тестови количества природен газ, оповестиха от плановата компания и предстоящ оператор на тръбата " Ай Си Джи Би " в четвъртък.

В първата фаза на тестванията газът е подаван поетапно в посока Стара Загора – Комотини. Всички сектори са авансово продухани с азот за недопускане на влага и О2 в газопровода. Това е едно от наложителните механически условия при подготовка на инфраструктурата за въвеждане в комерсиална употреба.

В рамките на този стадий от тестванията целият газопровод действа под налягане , което се усилва последователно в сходство с утвърдената процедура за изпитване. Налягането, при което ще бъде експлоатирано оборудването след старта на комерсиалните действия, варира според от количествата превозен природен газ за съответния ден. Газопроводът е планиран да работи при оптимално налягане до 75 бара.

Предстои същият развой на запълване с тестови количества природен газ да се случи и в газоизмервателната станция при гръцкия град Комотини. Съоръжението там е приключено на 96% - то е съвсем двойно като мащаб в съпоставяне със станцията при Стара Загора и това се отразява на нужното време за осъществяване на съответните тестови процедури, означават от " Ай Си Джи Би ", в която 50% държи " Българският енергиен холдинг ", а останалият дял е на италиано-гръцката " Посейдон "..

“В развой на интеграция е автоматизираната система за повсеместен надзор и ръководство на газопровода (Supervisory control and data acquisition или SCADA), която ще обгръща всички уреди на газопровода – две газоизмервателни станции, осем кранови възела, катодна отбрана, системите за сигурност и диспечерския център. Едновременно с това се организират и функционалните проби на всички останали помощни уреди, нужни за употребата на интерконектора ", показват в известието изпълнителните шефове на " Ай Си Джи Би " Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Тези процеси включват настройки на ръководството на оборудванията и връзката сред тях с параметри за температура, налягане, спешно задействане и известия за положение. Всички те са от изключителна значимост за правилното и надеждно действие на софтуерните процеси, ръководени от SCADA системата. За тази цел авансово се построяват и телекомуникационни връзки чрез оптични трасета , добавя се в информацията.

Гръцката строителна компания " Авакс ", която дава отговор за построяването на интерконектора, има ангажимент да извърши всички действия по техническия план на газопровода, в това число да приключи рекултивацията по цялата дължина на трасето, преди да сдаде обекта на плановата компания като сполучливо изпълнен. Процесът по рекултивация съставлява възобновяване на най-горния пласт на почвата по трасето на интерконектора, тъй че тя още веднъж да бъде обработваема. Към момента са възобновени 140 км от общо 182 км .

" Авакс " трябваше да завърши градежа на газопровода до края на 2021 година, само че не стори това, а " Ай Си Джи би " не одобри желаното второ удължение на строителния контракт, поради което на изпълнителя се постанова дневна санкция от 90 хиляди евро, само че не повече от 10 % от цената на договора или 14.48 млн. евро.

Последните упования са през юли най-накрая да проработи газовата връзка и държавният газов снабдител " Булгаргаз " да стартира да внася цялостните размери контрактуван азерски газ, който сега влиза едвам на една трета.

От административна позиция има още работа преди старта на комерсиалната употреба на газопровода, някои от които могат да бъдат изпълнявани редом с довършването на строителните и тестовите действия.

Очаква се Брюксел да утвърди до юли проекторешението на енергийните регулатори на България и Гърция за узаконяването на " Ай Си Джи Би " като самостоятелен метафоричен оператор, което ще наложи въвеждането на нова управническа конструкция на компанията, в това число приемането на нов правилник и избор на членове на Управителен и Надзорен съвет.

Работна група търси редуциране на периодите за утвърждение на плана от Дирекцията за народен строителен надзор, " Пожарна сигурност и отбрана на населението”, Държавната организация за метрологичен и механически контрол, Инспекцията за държавен механически контрол, районни екоинспекции, басейнова дирекция, пътни ръководства и здравните инспекции.

Всички заинтригувани институции и експлоатационни сдружения са поканени да показват авансово мнения по въвеждане в употреба, тъй че преди подаване на заявление за издаване на позволение за прилагане всички инструкции да бъдат изпълнени в оптималната степен, показват от " Ай си Джи Би ".

Допълнително българският енергиен регулатор би трябвало да издаде позволение за започване на лицензионна активност, за което належащо изискване е подписването на акт 15 за обекта.

От плановата компания означават, че разчитат на политическа поддръжка и целенасочени дейности в посока усъвършенстване на административните периоди , като редом се поставят всички старания физическото довеждане докрай на газопровода и осъществяването на функционалните проби да се случат допустимо най-бързо.

Основната цел, към която са обединени напъните на всяко равнище, е въвеждането на газопровода в комерсиална употреба да се случи в най-кратък период. Всички действия се правят при прецизно съблюдаване на условията за въвеждане на градежите в употреба и при осъществяване на изискванията на регулаторната рамка за сходни обекти, декларират от " Ай Си Джи Би ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР