От средата на юли Русия обявява една част от българската

...
От средата на юли Русия обявява една част от българската
Коментари Харесай

Тагарев: Обсъждаме отговор на действията на Русия в българската икономическа зона в Черно море

От средата на юли Русия афишира една част от българската изключителна икономическа зона за рискова, тъй като ще прави обучение със стрелби. Затова става рисково българските кораби да минават през тази зона, означи пред министърът на защитата Тодор Тагарев.Така се блокират естествените коридори на комерсиалния трафик в Черно море. Това значи, че за нас е рисково да използваме стопански тази зона, изясни министърът.

„ Обсъждаме разнообразни разновидности за отговор – от дипломатически до ускорено придобиване на брегови противоракетни комплекси, като главният отговор не е независим, а дружно с нашите съдружници от НАТО “, сподели Тодор Тагарев.

До огромна степен протичащото се в Черно море зависи от Турция и нейните дейности не разрешават по-голяма ескалация на напрежението, уточни министърът. Турската страна съблюдава прецизно Конвенцията от Монтрьо, като лимитира наличието на военни кораби в Черно море, в това число и съветски.

„ Ангажиментите на нашите съдружници не са единствено с кораби, това може да става с приемане на разследваща информация, с авиация, която евентуално може да работи против морски цели, това може да стане и посредством брегови средства, те към този момент не са лимитирани от конвенцията ", сподели Тодор Тагарев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР