От средата на следващата година сметката за ток на битовите

...
От средата на следващата година сметката за ток на битовите
Коментари Харесай

От догодина сметката ни за ток играе според цената на борсата

От средата на идната година сметката за ток на битовите консуматори ще се въздейства всекидневно от съмненията на цените на електрическата енергия на борсата.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова, реализацията на концепцията ще стартира от 1 юли 2020 година, от когато последователно ще се тръгне към цялостно либерализиране на пазара за електрическа енергия. Тя разгласи това във Велико Търново.

По думите й, от средата на идната година в цената на електрическата сила, която в този момент е контролирана,

последователно ще влиза една дребна част от пазарната цена, а не както е в този момент - КЕВР да контролира напълно цената за битовите консуматори, както и за дребния бизнес, причислен към електрическите мрежи с ниско напрежение.

Според нея това няма да докара до повишаване на електрическата енергия. " Целта на цялостната либерализация е всеки един консуматор да има опция да избира своя снабдител на електричество, да има конкуренция, което значи по-добри условия и по-добри цени ", уточни министър Петкова. Тя напомни, че през предходната година на свободния пазар са излезли всички производители на електрическа сила, а това е една от първите стъпки за цялостната либерализация на електроенергийния пазар в България.

Във връзка с оповестеното от министър Петкова в остарялата ни столица, ръководителят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов изясни за „ Монитор “, че за изчисляването на цената в пазарната съставния елемент, която ще се мени, всеки битов клиент ще има личен профил на потреблението му.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР