От средата на декември в сила реално ще влезе новият

...
От средата на декември в сила реално ще влезе новият
Коментари Харесай

Задава се ново дране с банкови такси

От средата на декември в действие действително ще влезе новият еврорегламент за понижаване на таксите за презгранични преводи в евро. Той бе признат напролет, а докладчик за него бе българският евродепутат Ева Майдел. Таксите за задгранични преводи ще бъдат приравнени към парите, които плащаме за вътрешни прехвърляния. Това значи, че ще станат 2-5 лева Освен това в този момент използваме картата си на ПОС терминал, теглим пари, само че нито знаем обменния курс, нито таксите, които ни прибират. Научаваме това един месец по-късно, когато си получим банковото извлечение. Новият еврорегламент планува тази информация да се дава авансово, още когато подписваме контракта със съответната банка за дебитна или кредитна карта. Очаква се посредством новите правила българският бизнес и жителите да икономисват над 60 млн. лева Ще намалеят и разноските на българите, изключително на тези, пътуващи в чужбина, които харчат към 1.6 милиарда евро годишно зад граница. Комисионата при разплащането или тегленето ще бъде ясно обозначена.

Прозрачност

Друг главен миг в еврорегламента планува обезпечаването на по-голяма бистрота за таксите, които се получават от банките за превалутиране при изтегляне на непозната валута от банкомат и разплащане с банкови карти в чужбина. Потребителите ще получават електронно известие или уведомление посредством банковото си приложение за таксите, предлагани от тяхната банка или от банката на търговеца, и ще може да избират по-изгодния курс. Очаква се това да спести още няколко милиарда на европейските жители, като отстрани скритите такси, които някои банки и търговци постановат. Те стават известни едвам след приемането на банковото извлечение. Тази част на измененията обаче ще стартира да се ползва от 2021 година, защото е належащо пренастройване на осведомителните системи на банките. Това евентуално няма да е дребна инвестиция и е допустимо да повлече ново повдигане на такси.

От 2016 година банките в страните отвън еврозоната имат опция да употребяват системата за разплащания SEPA, създадена точно, с цел да направи преводите в границите на Евросъюза бързи и евтини. Българските банки обаче не се възползваха от тази система и резервираха високите такси. Това е и една от аргументите Европейският парламент да се намеси и да вкара новия правилник.

В разбор на консултантската компания " Делойт " България бе дадена като неприятен образец за това, че ние плащаме най-високите такси за трансгранични преводи в евро. За превод на 100 евро междинната такса у нас е близо 20 евро, което е два пъти повече от тази в Румъния - втората страна в Европейски Съюз с най-високи такси. Освен това изследването демонстрира, че от 2012 година насам таксите за трансграничен превод в Европейски Съюз понижават, само че единствено в България се повишават. По последни данни на Българска народна банка най-малко пет банки у нас събират от 30 до 57 евро на трансакция, като е допустимо да наложат и спомагателни 20-30 евро за експресен превод.

Източници

Очаква се обаче банките да компенсират загубите от този сериозен източник на доход с покачване на други такси. Някои банки непосредствено показват, че ще компенсират понижените такси, твърди икономистът Лъчезар Богданов. Няколко са главните източници за облага на банките. На първо място е растежът на депозитите. При рекордно ниските лихви трезорите заплащат по-малко на жителите, а парите, с които разполага, се усилват дружно с депозитите. Привлечените средства от нефинансови институции към този момент надвишават 80 милиарда лева

На второ място, банките печелят от ножицата сред лихвите по заеми и тези по депозити. Такава разлика постоянно има и тя е един от главните източници на доходи. Например сега една от най-ниските лихви е по ипотечните заеми - малко под 4%, а при потребителските заеми е към 9%. Това значи, че разликата сред цената на депозита и цената на заема за всеки 1000 лева финансов запас е от 3,97% до над 7% според от типа на заема и на депозита. Около 30% от този марж е приход, в случай че допуснем, че останалите 70% са разноски по обслужването и покриването на опасности.

Третият източник на облага са таксите и комисионите. За всяка услуга всяка банка събира такса или/и комисиона. Годишно това са към 500 млн. лева При отпущането на ипотеки банките правят оценка заложения парцел на към 75-80% от действителната му пазарна цена. При продажбата му обаче те естествено се стремят към 100% от нея. Част от разликата отива за покриване на разноските по преобразуването на просрочените заеми. Останалото е приход за съответната банка.

Твърдения

През лятото представителите на комерсиалните банки твърдяха, че към момента не знаят по какъв начин как ще компенсират загубите след намаляването на таксите за интернационалните преводи в евро от 15 декември тази година. В момента пишели тактиките си. Явно тези тактики към този момент са подготвени, тъй като към този момент стартира всеобщото повдигане на таксите за услугите, които те оферират. Най-големите търговски банки - Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк, ОББ, оповестиха покачване на таксите по главните интервенции като изтегляне и внасяне на пари, преводи, поддръжка на избрани карти и сметка. Няколко други банки също трансформираха някои от цените си, само че при по-специфични сметки и услуги. Това не е ново, тъй като трезорите от време на време трансформират таксите за своите услуги. Така за първите 7 месеца на тази година те са начислили такси за услуги на компании и жители за 640.8 млн. лева при 610 млн. лева година по-рано. Разбира се, има и случаи за понижаване на таксите - най-често при мобилното банкиране, с цел да подтикват потреблението му. Сега обаче може да се окаже, че идното повдигане на такси ще е най-сериозното от известно време насам и ще засегне основни интервенции като парични преводи в друга банка, поддръжка на сметка, както и заплащане на комунални сметки.

Приложение

Преди година Централната банка пусна особено приложение, което позволяваше таксите на другите банки да се съпоставят. Сега съпоставимостта е съвсем невъзможна, тъй като има смяна при разнообразни типове такси. Освен това все по-често финансовите институции оферират и разнообразни месечни пакети с включени безвъзмездни преводи, което в допълнение усложнява сравненията. Факт е обаче, че за първи път таксата за превод на пари по сметка в друга банка в клон към този момент доближава 4 лева За главната причина за повдигането на таксите към този момент стана дума - новият еврорегламент. Друга причина за повишаване на таксите е все по-видимата и ясна тактика на банките да продават месечни пакети от услуги по сходство на телекоми и телевизионни снабдители. За да реализират това, банките употребяват сходна тактика на тази, която ползват, с цел да подтикват клиентите си да употребяват електронно банкиране. Например постоянно наред с по-високите единични такси (особено в клоновете) се предлага пакет с закрепена месечна такса с включен избран брой (а от време на време и без лимит) безвъзмездни преводи, тегления на банкомат. Клиентите имат право да се откажат от съответната услуга поради повишаването на таксите. В всеобщия случай обаче те не го вършат. Повечето от хората са обвързани с повече от една услуга в банката - превод на заплата, заеми, депозити и избират да се примирят с по-високата такса, в сравнение с да сменят банката.

Кой какъв брой ще взема

" Райфайзенбанк " за превод в друга банка прибира по 3 лева, при 2,50 лева до момента. С 20 ст. нарастна и преводът към друга сметка в банката. Премахва се оптималният предел за изтегляне при всички сметки, като таксата за услугата от най-масовите разплащателни сметки е най-малко 5 лева

" Банка ДСК " също усили таксите по съществени интервенции. Преводът към друга банка към този момент ще е 4 лева по отношение на 3 сега. Месечната такса за дебитна карта Mastercard Space/VISA Space към този момент ще е 4.15 лева, което е покачване с 40 ст. Повишават се и таксите по кредитните карти - по левовите те към този момент ще са 49.80 лева на година (повишение с 4.80 лв), по евровите 26 евро (3 евро нагоре), по доларовите 33 $, което е растеж с 3 $.

" Уникредит Булбанк " от 16 октомври покачва таксата за паричен превод към сметка в друга банка от 3.5 на 4 лева Комуналните заплащания нарастват от 55 ст. на 3 лева, а в случай че е от време на време от сметката, се качва от 1.2 на 2 лева Повишават се и сумите за внасяне и изтегляне на пари. При изтегляне на левове към този момент ще се заплащат 4 лева, което е нарастване с 1 лев. за суми до 1000 лева, а в случай че е над тази сума, се начисляват 0.5%, т.е. при изтегляне на 1001 лева таксата ще е 5 лева Промяна нагоре има и за евровите сметки в най-голямата българска банка. Таксата за внасяне става най-малко 3 лева Банката подвига и месечната поддръжка по сметка с 50 стотинки.

Обединена българска банка също покачва таксите по някои от най-масовите си платежни услуги. Преводът към друга банка към този момент ще е с лев по-скъп до 4 лева При електронното банкиране за превод към друга банка ще се заплаща 90 ст. при 80 ст. до момента. ОББ покачва и цените за изтегляне и вноска на каса, само че при последната услуга до 3 хиляди лева е гратис. За изтегляне таксата е най-малко 3.5 лева за суми до 2 хиляди лева, а над нея 0.5% с предварителна поръчка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР