От средата на 2022 г. всички нови автомобили на пазара

...
От средата на 2022 г. всички нови автомобили на пазара
Коментари Харесай

От 2022 г. новите коли в ЕС трябва да имат блокиращо устройство при употреба на алкохол

От средата на 2022 година всички нови коли на пазара на Европейския съюз ще би трябвало да бъдат оборудвани с съвременни системи за сигурност. Съветът на Европа одобри правилник за общата сигурност на моторните транспортни средства и отбраната на пасажерите, за забележителното понижаване на жертвите по пътищата.

Според новите правила всички моторни транспортни средства, в това число камиони, рейсове, микробуси и високопроходими транспортни средства, ще би трябвало да бъдат оборудвани със системи за сигурност, измежду които интелигентно контролиране на скоростта, улеснение монтирането на блокиращо устройство при приложимост на алкохол, предупредителни системи за сънливостта и вниманието на лидера, спешни стопсигнали, записващи устройства за произшествия.

За леките коли и микробусите ще се изискват спомагателни ограничения за сигурност. Те включват усъвършенствани системи за спешно прекъсване, спешни системи за поддържане на лентата, разширени зони за отбрана на главата от удар, които могат да смекчат пострадванията при конфликт с пешеходци и велосипедисти.

Камионите и рейсовете ще би трябвало да бъдат проектирани и създавани по този начин, че доста да намалеят зоните без видимост към тях. Те ще би трябвало да бъдат оборудвани и с съвременни системи за засичане на пешеходци и велосипедисти в непосредствена непосредственост.

Освен това регламентът дава опция на Еврокомисията да вкара характерни правила за сигурността на транспортните средства, задвижвани с водород, и на автоматизираните транспортни средства. В по-общ проект той планува опция комисията да актуализира новите спецификации, с цел да се вземе поради бъдещото развиване на технологиите.

Регламентът ще стартира да се ползва 30 месеца след влизането му в действие. За стеснен брой детайли е планувана по-късна дата на използване, с цел да могат автомобилостроителите да приспособяват производството си към новите условия.

Припомняме, че Европейският съюз вкарва и оценка на сигурността на пътищата на всеки пет години. Общността вкарва по-строги правила за ръководство на пътната сигурност. Европейски Съюз желае да понижи броя на смъртните случаи и тежките пострадвания по пътищата, като подсигурява по-добро планиране и поддържане на пътищата, тунелите и мостовете. С тази цел през днешния ден съветът одобри модифицирани правила, налагащи по-систематичен метод към обезпечаването на безвредна пътна инфраструктура.

От страните членки ще се изисква да правят оценка на пътната сигурност на цялата мрежа минимум един път на всеки пет години. Оценката на пътната сигурност на цялата мрежа дава визия за моментното положение на цялата обхваната от директивата пътна мрежа и се употребява за оценка на риска от катастрофи. Органите ще употребяват констатациите от оценката за осъществяването на повече целенасочени инспекции за пътна сигурност или за предприемането на директни коригиращи дейности. Първите оценки на пътната сигурност на цялата мрежа би трябвало да бъдат приключени най-късно през 2024 година

Ще стане наложително при процедурите за ръководство на пътната сигурност систематично да се вземат под внимание пешеходците, велосипедистите и другите уязвими участници в пътното придвижване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР