От специалистите с висше образование най-често ще се търсят завършилите

...
От специалистите с висше образование най-често ще се търсят завършилите
Коментари Харесай

И след 5 години работодателите ще търсят средно и висококвалифициран персонал

От експертите с висше обучение най-често ще се търсят приключилите стопанска система, администрация и ръководство, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, туризъм

Българските работодатели ще продължат да търсят средно- и висококвалифициран личен състав. Потребности от икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи ще има през идващите 6 месеца и след 5 години – това е един от резултатите от първото изследване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна мощ, извършено на територията на 28-те области в страната ни. То започва през февруари 2018 година и бе осъществено взаимно с Комисиите по претовареност към Областните препоръки за развиване. Участниците попълниха on-line анекетен формуляр, оповестен на формалната електронна страница на Агенцията по заетостта, регионалните и някои общински администрации, работодателски и синдикални организации.

В изследването на непринуден принцип се включиха 5012 работодатели при близо 405 хиляди дейни предприятия през 2016 година по данни на Национален статистически институт. Общо 4477 или 89,3% са работодателите от частния бранш, а 282 работодатели или 5,6% са от обществения бранш. Според икономическата си активност 20,7% от работодателите са в областта на търговията, 18,5% в индустриални/производствени действия, в услугите за популацията – 12,8%, в туризма – 4,7%. В анкетата участваха и образователни, детски и здравни заведения, читалища, както и представители от сферата на обществените, правните и други услуги. Най-много участници в изследването се включиха от областите Кюстендил, София-град и Пловдив, а минимум от Добрич, Ямбол и Габрово.

Преобладаващо интервюираните работодатели са микропредприятия от частния бранш с личен състав под 10 наети лица с работническа специалност, осъществяващи комерсиална или индустриална активност и изпитващи дефицит на личен състав. Предвид неналичието на фрагменти с изискваната подготовка или пълномощия, работодателите са декларирали, че избират да обезпечат на новонаетите образование на работното място и ментор, даже и без да има външна финансова поддръжка. Успоредно с това те не плануват през идващите 6 месеца да провеждат образование на към този момент заетия си личен състав. Осигуряването на длъжностен превоз или отчасти възнаграждение на разноските за пътешестване на живеещите отвън обитаемото място на работа за тях не е желана форма за привличане на фрагменти.

Към момента на анкетирането 1771 (35.3%) работодатели са декларирали, че нямат незаети работни места, а в кратковременен проект, през идващите 6 месеца потребности от нов личен състав декларират 3057 работодатели (61.0% от анкетираните).

От експертите с висше обучение най-често ще се търсят приключилите стопанска система, администрация и ръководство, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, туризъм.

Общо 2908 работодатели (58% от общия брой анкети) са показали потребности от експерти със приблизително обучение и подготовка, като най-търсените са от сферата на стопанското ръководство и административните действия, следвани от тези, нужни за индустриалните действия, архитектурата и строителството. Туризма, хотелиерството и ресторантьорството са на 4-то място по декларирано търсене на междинни експерти. Специалистите по информатика със приблизително обучение са по-малко желани по отношение на тези с висше.

Конкретните специалности, които работодателите ще търсят през идващите 6 месеца, най-често са машинен оператор (1526 лица), продавач-консултант (1207), готвач (870), сервитьор-барман (811), строител (781), шивач (644), оператор в производството на облекло, електротехник, заварчик, камериер. Търсеният брой фрагменти по горните 10 специалности, дружно със декларирания по идващите 5 – икономист, действен счетоводител, машинен механик, строител-монтажник, машинен механик и озеленител, образува половината от общия брой търсени лица по препоръчаните в анкетата 77 специалности.

Кръгът от търсена работна мощ през идващите месеци се добавя от декларираните потребности от служащи без специфична подготовка. Най-често се търсят общи служащи, куриери, носачи и други (2798 лица); служащи в преработващата индустрия (806 лица); и помощници при приготвянето на храни (628 лица).

Работодателите избират претендентите за работа да имат набор от познания, умения, професионални и персонални качества, включващ най-често " Мотивация и отговорност към работата, без значение от съществуването на опит или пълномощия ” (97,0%) и " Позитивни личностни качества ” (96,5%). Най-малко, само че повече от половината работодатели (53,4%) смятат, че е значим " Предходният опит в реализираната активност ”. Близо 1/3 от интервюираните представители споделят, че за тях е значимо съществуването на начални компютърни умения, качества за асимилиране и използване на нови познания, както и държание и умения за дейно другарство, междуличностни връзки и обществен живот. Само 32,4% от работодателите показват като нужна цифровата подготвеност.

Пилотното изследване на потребностите от работна мощ на Агенцията по заетостта очерта и в средносрочен проект (след 3-5 години) потребността от продавачи, шивачи, машинни оператори, сервитьори, готвачи, водачи, техници, както и за висшисти с педагогическа, икономическа, здравна, административна или IT специалност.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР