От следващата учебна година започва промяната в учебниците по история

...
От следващата учебна година започва промяната в учебниците по история
Коментари Харесай

От следващата учебна година започва промяната в учебниците по история в Северна Македония


От идната образователна година стартира смяната в учебниците по история в Северна Македония. Това излиза наяве от подписания двустранен протокол сред външните министри на София и Скопие.

Документът, който късно нощес беше изпратен до медиите вкарва понятието обща история, за което имаше доста разногласия, в това число и през последните 4 години по време на съвещанията на смесената историческа комисия.

„ Eдно схващане, че сред България и модерна Република Македония има много в действителност обща история, която би трябвало да ни свързва, която да се трансформира в мост, а не да бъде употребена за предизвикателство на някакви настроения “, сподели проф. Даниел Вачков, историк, заместник-председател на смесената историческа комисия.

До началото на образователната 2023-2024 година македонските учебници по история би трябвало да бъдат пренаписани, излиза наяве още от документа.

„ В доста уроци се прави това подстрекателство, че Македония е била разграничена сред трите балкански страни и че популацията е попаднало под непозната власт “, добави проф. Даниел Вачков.

Според двустранния протокол още от идната година би трябвало да стартират общи празнувания на всички персони и събития, контрактувани от взаимната комисия по историческите въпроси.

Ключово е включването на българите в конституцията на Северна Македония, както и противодействието против говора на омразата и реабилитиране на жертвите на комунистическия режим.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР